reconnecta-t-amb-la-natura

La gastronomia, o com ens agrada anomenar-la, l'artesania dels aliments: una combinació màgica de colors, olors, sons, gustos i textures amb la qual la dansa de fogons ens delecta fent-nos vibrar tots els sentits. Capaç d'emocionar-nos, traslladar-nos a qualsevol part del món o transportar-nos en el temps quan provem una recepta que ens recorda a aquell guisat que la nostra àvia ens cuinava quan érem petits. La gastronomia és sens dubte un art, una alquímia culinària que va més enllà dels ingredients que conté una recepta. És una forma de veure i comprendre la vida, de viure la cultura d'una regió, de connectar-se amb la naturalesa d'un indret i comprendre'l millor. Així doncs, no és per casualitat que Catalunya sigui una terra referent en enogastronomia de primer ordre mundial.

El turisme gastronòmic és aquella modalitat en la qual la gastronomia de la regió visitada esdevé un dels punts i motius principals del viatge. Ara bé, el turisme gastronòmic va més enllà d'anar a dinar a restaurants gourmet. Està orientat a tota aquella oferta relacionada a viure noves experiències culinàries i vinculades a la identitat gastronòmica d'una regió: visites a productors locals i mercats, aprendre l'essència i la identitat de les receptes i ingredients, descobrir nous sabors, participar en les fires i esdeveniments gastronòmics, i una infinitat més de propostes.

El paisatge dins del plat

Seguir la pista als productes identitaris de la gastronomia catalana o degustar les receptes de temporada típiques de cadascuna de les regions de Catalunya són, sens dubte, una bona excusa per recórrer el territori de nord a sud i d'est a oest per endinsar-nos i descobrir tots els secrets que ens converteixen en una de les més riques i variades gastronomies, i més, tenint en compte que cada temporada o estació de l'any ens brindarà una nova excusa per tornar a visitar cadascuna de les regions de la nostra Catalunya més foodie: L'oli d'oliva de l'Empordà, de Siurana, de Les Garrigues, el de la Terra Alta o el del Montsià, els calçots de Valls, els fesols de Santa Pau, la poma de Girona, la llonganissa de Vic, les peres de Lleida o les clementines de les Terres de l'Ebre, les gambes de Palamós o les anxoves de l'Escala, etc. Ja ho veieu, només uns exemples de la gran infinitat de productes que aquesta terra de contrastos i paisatges ens regala perquè els gaudim a través del paladar.

Alguns d'aquests productes han merescut distintius oficials com Denominació d'Origen Protegit (DOP) i/o la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) gràcies al caràcter específic del seu sabor i a l'estreta relació entre cadascun d'aquests productes, el seu entorn i el talent, cura i tradició de l'explotació humana.

Si alguna cosa n'hem de destacar però, és la capacitat que tenim els catalans de crear receptes que fusionen paisatges, donant lloc a les delicioses i sorprenents receptes de 'Mar i Muntanya'.

Tradició i identitat

Des de l'antiguitat fins avui en dia, la cuina catalana ha rebut un gran nombre d'influències dels diversos pobles que han passat per les nostres terres, i efectivament, tots i cadascun d'ells ha deixat la seva pròpia empremta en la nostra gastronomia. Algú pot imaginar-se avui en dia una gastronomia catalana sense la trilogia mediterrània per excel·lència formada per vi-blat-oli d'oliva? N'estem segurs que no. I sense l'arròs, introduït pels àrabs? La resposta segueix essent no. O un sofregit sense tomata que fou introduïda a la nostra dieta gràcies al descobriment d'Amèrica? La resposta segueix essent òbvia!

Totes aquestes influències han configurat una cultura culinària amb essència mediterrània reconeguda a tot el món, i no és per ser poc modestos, però la veritat és que no ens sorprèn!

Avantguarda, innovació i creativitat

La passió, la creativitat, l'originalitat i la sorpresa han estat els ingredients de la recepta màgica que han fet despuntar la cuina d'avantguarda catalana com unes de les més prestigioses internacionalment, atraient visitants de tot el món encuriosits i amb ganes d'experimentar i deixar-se sorprendre pel talent dels alquimistes gastronòmics de Catalunya. La investigació, la innovació, la barreja de noves tècniques culinàries amb ingredients tradicionals o creació de nous conceptes gastronòmics són només alguns dels factors que han fet que els noms de xefs locals ressonin i siguin reconeguts a tot el món, i aquest prestigi i reconeixement s'ha traslladat en forma d'estrelles Michelin repartides en restaurants arreu del territori.

 

Anem de tapes per Catalunya

Les tapes formen, sense cap mena de dubte, una part indispensable de la identitat culinària d'Espanya i també de Catalunya i de fet, són un…

Llegir més...

Brinda amb el cava català

La tradició de prendre cava a Catalunya ha fet que tinguem unes marques de referència i amb una llarga nissaga familiar dedicada al negoci,…

Llegir més...

Coneix tots els formatges de Catalunya

Un dels valors en alça de la gastronomia i l'agroalimentació catalana de proximitat i artesana, és l'elaboració acurada de formatges…

Llegir més...

Cuina vegeteriana i vegana amb segell català

La dieta vegetariana es basa en el consum de vegetals: fruites, verdures, llegums, cereals, etc. Aquesta dieta exclou totalment el consum de carn de tot tipus (vermella,…

Llegir més...

DO Alella

Entre la tradició i la urbanitat, a Alella les vinyes es deixen bressolar per la brisa marina, mentre esgarrapen terreny i endinsen les seves arrels en uns…

Llegir més...

DO Catalunya

La Denominació d'Origen Catalunya, aprovada l'any 1999, es va crear per recollir la tradició de fer vi tan present al territori català des…

Llegir més...

DO Conca de Barberà

Geografia i clima s'alien a la Conca de Barberà per dotar-la d'òptimes condicions per al conreu de la vinya. L'Abadia de Poblet i l'Orde dels Templers…

Llegir més...

DO Costers del Segre

La Denominació d'Origen Costers del Segre és un mosaic format per territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà…

Llegir més...

DO Empordà

L'Empordà, ubicat geogràficament a l'extrem nord-oriental de Catalunya, presenta un paisatge de contrastos, amb els límits naturals al nord…

Llegir més...

DO Montsant

Amb la major part del territori dins la comarca del Priorat, llevat d'algunes terres de la Ribera d'Ebre, la DO Montsant es defineix com una Denominació…

Llegir més...

DO Penedès

Al bell mig de la depressió prelitoral catalana, entre la serralada prelitoral i les petites planes de la costa mediterrània, maduren les vinyes del…

Llegir més...

DO Pla de Bages

Al bell mig de Catalunya, a l'extrem oriental de la depressió Central, es troba una illa vinícola, el Pla de Bages. La comarca del Bages, al cor de…

Llegir més...

DO Priorat

El topònim Priorat està lligat a la viticultura des de fa segles. La suma d'un sòl, un clima, una orografia i el treball d'homes i dones que…

Llegir més...

DO Tarragona

L'Imperi Romà va ser el veritable impulsor dels vins a les comarques de Tarragona, els territoris de la Tarraconense destacaven pels seus vins i eren considerats…

Llegir més...

DO Terra Alta

La Denominació d'Origen Terra Alta està formada pels dotze municipis de la comarca de la Terra Alta. És la denominació d'origen més…

Llegir més...

Endinsa't al món de la cervesa artesana

Les cerveses artesanals s'elaboren sense additius ni conservants i, no es pasteuritzen per estabilitzar-les. Els productors les anomenen productes vius, i és…

Llegir més...

Experiències gastronòmiques per assaborir Catalunya

El receptari tradicional català constitueix una mostra de l'enorme rebost i del variat paisatge d'aquesta destinació mediterrània. El mar i…

Llegir més...

Fires gastronòmiques per degustar Catalunya

Una fira gastronòmica és una festa gastronòmica que aglutina un conjunt d'actes públics en forma de mercat, fira o oferta de productes…

Llegir més...

Gaudeix del vi i l'enoturisme a Catalunya

A Catalunya, pots visitar més de 300 cellers amb història, passejar entre vinyes, gaudir del ric patrimoni que es troba als seus municipis, o fins…

Llegir més...

Tasta l'oli d'oliva verge extra català

L'oli d'oliva verge és un signe d'identitat de la cultura gastronòmica catalana. Es visualitza amb un color que va des d'un groc-verdós fins…

Llegir més...

Tasta la Catalunya més dolça

Els plats més típics i coneguts de la cuina catalana, són l'escudella, l'escalivada, l'escaixada, les mongetes amb botifarra, les faves ofegades,…

Llegir més...

Viatja amb el paladar! Tasta el marisc

Com si et mengessis un bocí de mar! Aquesta és la sensació que experimentes quan menges marisc de qualitat de la costa catalana.   El…

Llegir més...

Viu les jornades gastronòmiques del territori

Durant tot l'any els diversos municipis catalans organitzen trobades anuals per posar en valor els productes del territori i la seva cuina local, són les…

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: entrades al Museu de la Colònia Vidal

Llegir més...

Sorteig: Ruta en Segway a Indòmit Centre d'Aventura

Llegir més...

Benvinguts de nou al congost de Mont-Rebei

Llegir més...

Parella a la fuga: una escapada perfecta en parella a Rocallaura

Llegir més...

Rocallaura, el lloc perfecte per desconnectar del món i connectar…

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!