De ruta per les capitals del xató
Història de la Ruta del xató
Des del 1997 les poblacions de la històrica vegueria del Penedès celebren la Ruta del Xató, que té per objectiu popularitzar aquest plat que s'acostuma a consumir de novembre a abril, i conèixer les diferents variants de la recepta original del xató.
La Ruta del Xató és un itinerari gastronòmic que vincula cinc municipis a l'entorn d'aquest plat històric. La gastronomia de l'Alt Penedès, Baix Penedès i el Garraf tenen com a denominador comú un plat de temporada, el xató. Per descobrir-lo ens n'anem de ruta per les 5 capitals del xató: Calafell, El Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.
La Ruta del Xató es una experiència que va molt més enllà del bon menjar i del bon beure, és una ruta gastronòmica, estretament lligada als vins de la DO Penedès i a un plat únic al món, el saborós xató, originari de les nostres terres. Inclou més de 200 propostes d'oci, cultura, natura, platja, enoturisme, espectacles, festivals, museus, senderisme, degustacions, concursos, xatonades populars, escapades temàtiques i altres activitats que et permetran gaudir-ne en parella, en família o amb d'amics.
Un veritable alicient per començar a viure l'experiència de la Ruta del Xató, on els millors restaurants de Calafell, El Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú, ofereixen el seu talent culinari.
Història del Xató
L'origen del xató se situa al món vinícola. Un cop el vi estava a punt de ser tastat, es procedia a aixetonar la bota, una cerimònia fonamental en tot el procés que consistia a col·locar una petita aixeta (l'aixetó) que permetia que el vi sortís del recipient.
Aquest moment marcava l'inici de la festa del vi nou, una celebració que anava acompanyada d'un dinar compost per ingredients salats com el peix, que es trobaven a casa dels camperols i pescadors locals, servit amb fulles de la verdura corresponent a la temporada d'hivern i amanida amb una salsa especial.
Aquest menjar ritual que acompanyava la cerimònia d'aixetonar la bota de vi és l'origen de l'actual xató. És per això que la paternitat d'aquest plat tradicional a les regions del Penedès i el Garraf continua sent molt discutida. En l'actualitat, les 5 poblacions disposen d'una variant pròpia de la recepta d'aquest plat, pel que s'han popularitzat les tradicionals xatonades, que són trobades populars on els participants degusten aquest plat.
Receptes de xató de les 5 poblacions
El xató
El xató és un plat lleuger i, alhora, intens i alhora refrescant però saborós; tradicional i innovador, elaborat amb els millors productes de la mar i de l'hort, un plat molt saludable i amb tots els beneficis de la dieta mediterrània.
Ingredients: escarola cruixent, barrejada amb la textura melosa del bacallà i de la tonyina, amb el toc àcid de l'anxova o del seitó. Tot això banyat amb una salsa exquisida a base de fruita seca, nyores i oli d'oliva verge, entre altres. Tradicionalment es menja acompanyat de truites de carxofa, de fesols o de botifarra negra i maridat d'un bon Penedès.
Les xatonades són la menja tradicional dels dies de disbauxa del Carnaval. Es componen d'un primer plat de xató, un segon plat de truites variades i les postres amb coca de llardons. Un àpat que té el seu màxim exponent el dijous gras.
Les xatonades populars o festes entorn d'aquest plat, distribuïdes per tota la comarca, se celebren de novembre a març, sempre en diumenge durant tot el matí.
El primer és el Festival del Xató de Vilanova
Just en iniciar-se cada nova temporada de la Ruta del Xató, que sol caure en l'últim diumenge de novembre se celebra el Festival del Xató de Vilanova i la Geltrú una oportunitat única per conèixer i adquirir els productes necessaris per elaborar l'autèntic Xató de Vilanova.
L'objectiu del Festival és fer un pas més cap a consolidar aquest esdeveniment com un aparador de la gastronomia vilanovina: els seus plats i els seus productes dins del marc emblemàtic del Mercat de Mar. Dins del actes de la jornada se cel.lebra un concurs de mestres xatonaires, amb inscripció prèvia.
SETMANA DEL XATÓ DE SITGES
El Xató és el plat estrella del Carnaval, i Sitges ho celebra durant tota la setmana per gaudir d'un Carnaval com cal. Perquè com és ben sabut, tal com mana la tradició, per Carnaval a taula no hi pot faltar un bon Xató!!
El Carnaval de Sitges és considerat un dels 10 millors del món. Es tracta de la festa més multitudinària del calendari d'esdeveniments de la ciutat, que comença en dijous gras i finalitza el Dimecres de Cendra. Els dos dies més participatius són el diumenge i el dimarts, amb les rues infantils i dels adults, amb més de 2.000 participants actius cada any.
El xató és el plat l'estrella de la taula durant del Carnaval de Sitges, que es podrà degustar durant tota la setmana als restaurants de la Ruta del Xató. La deliciosa amanida de xató va sempre acompanyada amb truites variades (de botifarra d'ou, de mongetes, de carxofa,..), per acabar amb una deliciosa coca de llardons.
Xatonada Popular del Vendrell
A la Rambla del Vendrell se celebra la festa gastronòmica, amb el Concurs de Mestres Xatonaires, l'Exhibició de Xatonaires Infantils.
Durant tot el matí, al tradicional repartiment popular de xató i vi, s'hi venen més de 1.000 racions d'aquest plat, acompanyades d'una copa de vi de la DO Penedès.
D'altra banda, també hi ha espectacles d'animació, estands relacionats amb el món del xató, la Fira de productes alimentaris naturals i artesanals, degustacions de cafè i la Trobada de xapes de cava.
Festa del Xató de Vilafranca del Penedès
La Festa del Xató de Vilafranca se celebra a la Rambla Sant Francesc, una oportunitat única per tastar les diferents receptes de xató que s'elaboren a les poblacions que configuren la Ruta del Xató: Calafell, El Vendrell, Sitges i Vilanova i la Geltrú i per conèixer de ben a prop l'autèntic xató de Vilafranca del Penedès, tot gaudint d'un ampli ventall d'activitats relacionades amb aquesta menja tradicional d'hivern.
Durant el matí se celebra un taller infantil per aprendre a fer xató, junt amb el mercat tradicional d'artesania, brocanteria i pintura. Amb animació infantil per ballar sense parar les nenes i nens assistent a la Festa.
Xatonada Popular de Calafell
En aquest acte que se celebra a mitjants de març se solen vendre a càrrec dels restaurants del municipi que formen part de la Ruta del Xató, unes 800 racions de xató a un preu popular que inclou pa, xató i vi procedent de la DO Penedès.
Cap al migdia hi ha un taller infantil de xató a càrrec dels alumnes de les escoles del municipi i per a tothom qui s'hi vulgui apuntar, sempre dirigits pels Mestres Xatonaires de Calafell.
Durant tot el matí es pot passejar per la fira d'aliments artesanals i de la tradicional trobada de xapes de cava.
També et pot interessar: Experiències gastronòmiques per assaborir Catalunya
Què fer
Hotel Balneari Platja de Comarruga
El Vendrell (a 4.4 Km)Espectacular balneari situat a prop del mar per gaudir de l'entorn marítim…
Restaurant del Foment
Vilanova i la GeltrúGaudeix d'una cuina mediterranea amb productes de proximitat i de temporada del…
Bikemotions, enoturisme al Penedès
Subirats (a 7.9 Km)Diferents propostes per gaudir del Penedès pedalant entre vinyes i descobrint petits…
On menjar
Bodega Miquel Jané
Font-rubí (a 9.7 Km)Descobreix el món del vi en els nostres cursos complets de viticultura…
On dormir
Garrofer Green Camping
Sitges (a 2.6 Km)Vina a Garrofer Green Camping i gaudeix d'unes vacances úniques en un…
Mas Llagostera
La Bisbal del Penedès (a 8.3 Km)Descobreix Mas Llagostera, una Masia Catalana del segle XVII amb espais pensats…
Alberg Cal Ganxo, Fundesplai
Castelldefels (a 13.8 Km)Descobreix Cal Ganxo, un alberg i escola de natura sostenible situat en…