Centre d'interpretació de l'aviació republicana i guerra aèria Santa Margarida i els Monjos

Compartir
Camí del Serral, s/n Parc de la Memòria. Santa Margarida i els Monjos

El CIARGA (Centre d'Interpretació de l'Aviació Republicana i la Guerra Aèria) és un equipament museogràfic singular i de referència relacionat amb l'aviació i la guerra civil que s'emplaça a Santa Margarida i els Monjos, a l'espai del Serral dins l'aeròdrom republicà dels Monjos i que formava part del Vesper de la Gloriosa. El CIARGA vol esdevenir el centre de referència de l'aviació i la guerra civil de Catalunya.

El projecte del Centre d'Interpretació de l'Aviació Republicana i la Guerra Aèria fou elaborat per DIDPATRI de la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de l'Estació Territorial de Recerca Penedès – Institut d'Estudis Penedesencs, de l'Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, i de l'Associació d'Aviadors de la República. I per al seu desenvolupament es compte amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya.

El CIARGA és el primer referent dedicat a explicar la història de l'aviació republicana a la Guerra Civil espanyola (1936-1939), tot mostrant el desenvolupament de l'aviació durant la guerra; la important intervenció estrangera en els dos bàndols; la guerra aèria al front i a la rereguarda, és a dir, aquells esdeveniments que són propis i significatius en el context de la Guerra Civil i l'aviació a Catalunya en el context constructiu i de funcionament dels aeròdroms militars.

Igualment, mostra els continguts locals a l'entorn de l'existència del camp d'aviació dels Monjos, emprat per les esquadrilles republicanes en el context de la xarxa d'aeròdroms del Vesper de la Gloriosa, integrada pels terrenys de vol de Pacs, Sabanell i Santa Oliva: com es construïa un aeròdrom republicà, quins avions s'hi emplaçaven, els tallers de muntatge i reparació, els aviadors, els mecànics, armers i altre personal que formava part del tren rodat de les esquadretes…

Tot això es mostra gràcies a la creació d'una museografia didàctica i comprensiva, que combina escenografies i peces originals amb potents recursos multimèdia. Així, en el projecte es comptà amb la creació d'una rèplica d'un dels avions republicans més representatius de tota la guerra, protagonista el 1938 i 1939 de les accions aèries a l'Ebre des dels camps penedesencs: el Polikarpov I-15 Xato i també la creació d'un important audiovisual, entre d'altres recursos.

El CIARGA es complementa amb els itineraris als espais patrimonials de l'aviació durant la guerra civil al Penedès: aeròdroms, refugis militars i civils, els tallers i d'altres construccions relacionades. Així com amb el Centre de recerca i documentació sobre l'aviació i la guerra civil ubicat a la Biblioteca dels Monjos. En el context de la seva creació, compta a més amb un important programa educatiu amb materials didàctics per a les escoles.

 

Destaquem...

Fem turisme als museus del Garraf

Llegir més...

Fem la Ruta del Tram pel Baix Llobregat

Llegir més...

Agenda

CIUDEB + Esmorzar + Visita Guiada al Ciarga + Dinar

20/10/2019 ...

Llegir més...

Fira de la Transhumància a Santa Margarida i els Monjos

18/10/2019 - 20/10/2019

Llegir més...

Visita Guiada al CIARGA i al Castell de Penyafort

27/10/2019 ...

Llegir més...

Passatge del terror al Castell de Canyelles

31/10/2019 - 02/11/2019

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!