La Morella des de la platja de Garraf

Compartir
La Morella des de la platja de Garraf

La Morella és el punt culminant d'aquest massís calcari del litoral català. Tot i ser un cim d'alçada modesta i envoltada d'un paisatge força erm i transformat per l'humà, gaudeix de força solitud i tranquil·litat a pocs quilòmetres de la gran ciutat. A aquest cim hi afegim l'al·licient de començar des de la cota 0, arran de mar a la costa del Garraf. D'aquesta manera, tot el desnivell que farem fins al cim serà desnivell efectiu.

Comencem al nucli costaner de Garraf, al costat del Celler Güell, obra modernista de Gaudí. Passem pel costat de la carretera d'accés a aquest nucli fins a la carretera de la costa del Garraf (C-31). La creuem i prenem un petit corriol que surt a mà esquerra i que està senyalitzat amb marques de GR. Es tracta del GR-92, el sender de gran recorregut que segueix tota la costa mediterrània de Catalunya.
Durant tot el recorregut d'avui seguirem les marques d'aquest GR fins al cim de la Morella. En alguns punts també veurem alguna marca de color verd escadussera i els pals indicadors del Parc Natural del Massís del Garraf.

El corriol comença planejant a poca distància de la carretera de la costa. Passem pel costat d'un viarany que ens portaria a peu de carretera (serà una altra opció per deixar el cotxe i començar des d'aquí). El camí puja suaument, primer en direcció Est. Al cap d'una estona, en un petit mirador, agafem un sender que se'n va a la nostra esquerra, sentit Nord-Oest. Des d'aquest mirador tindrem una vista magnífica del nucli de Garraf i de la línia de costa que se'n va cap a Castelldefels.

La Morella des de la platja de Garraf

Foto: Platja del Garraf des del GR-92

El camí va serpentejant entre bosc de pi pinyer i vegetació típicament mediterrània: garric, romaní i d'altres arbustos típics d'aquest paisatge. També podrem apreciar algun margalló, l'únic tipus de palmera autòctona del Mediterrani. 

Després d'un tram de pujada moderada i vàries llaçades, el sender pren direcció Nord planejant fins a arribar a una pista forestal que voreja una pedrera d'on encara s'extreu material. En aquest tram del recorregut podrem veure diverses pedreres i extraccions a cel obert, amb el gran impacte visual que generen i la cicatriu irreparable que generen al territori. Seguim vorejant aquesta pedrera-gravera per una pista que va pujant progressivament. A partir d'aquí, la insolació pot ser acusada en els mesos d'estiu ja que trobarem poques ombres i cap font, així que convé evitar les hores i dies on el Sol piqui de valent.

La Morella des de la platja de Garraf

Foto: Pedrera-Gravera

Passem pel costat d'una gossera i ens estalviem un tram de pista a través d'un petit corriol que surt a l'esquerra (marques de GR). Aquest viarany, poc fressat, ens permet estalviar-nos un tram de carretera. 

Trobem la carretera una estona més amunt i la creuem. Ara seguirem per una pista habilitada com a sender del parc natural en què anirem trobant diverses plantes i arbres senyalitzats i així ens permetrà conèixer la flora de la zona. Aquest tram de sender interpretatiu també està habilitat per fer-lo amb cadira de rodes.
Un tros més amunt, el sender gira 90 graus a l'esquerra fins a arribar a la casa del parc, La Pleta. A partir d'aquí, ens toca el tram més monòton i feixuc de la ruta, ja que el GR transcorre per la carretera asfaltada que puja fins a l'aparcament del Pla de Querol o d'en Pitxot. Hem intentat mirar algun possible corriol que ens estalviï part de la carretera però la majoria es desdibuixen al cap de poc o són corriols d'accés a avencs.

La Morella des de la platja de Garraf

Foto: La casa del parc, La Pleta

Uns 2 km més amunt, després d'un tram de pujada a ple sol, arribem a l'aparcament del Pla de Querol. Aquest també podria ser un punt de partida si volguéssim fer una ruta molt més curta fins al cim. Ara haurem de seguir una pista encimentada / asfaltada però restringida al trànsit, així que ens serà molt més còmode per caminar. Damunt nostre veurem cada vegada més a prop el radar de Vallirana, el 1r radar meteorològic d'una televisió – servei meteorològic de Catalunya.

Una estona més amunt, les marques del GR deixen aquesta pista asfaltada que puja cap al radar de Vallirana i seguim per un camí que segueix fins a un petit collet a la zona coneguda com el Campgràs. A l'altra banda del coll, s'obre una nova perspectiva cap a Barcelona i Collserola, des d'un punt de vista diferent del que estem acostumats a veure habitualment.

Arribem al costat del perímetre de l'abocador de la Vall de Joan. Per sort, la part alta d'aquest dipòsit controlat està força rehabilitada i ara són prats bastant naturalitzats.

Ara ja sols ens falta fer l'últim pujador fins al cim de la Morella, primer per una pista de terra i, els últims 200 metres, a través d'un corriol que mena al sostre del Massís del Garraf, coronat per la característica creu estrellada del cim de la Morella. Des d'aquí, si el dia és net, tindrem unes vistes molt àmplies, amb Barcelona, Collserola i la Serralada Litoral per una banda, la Mola, el Montseny i Montserrat i, més enllà, el Pirineu nevat

La Morella des de la platja de Garraf

Foto: Dalt del Pic de la Morella

Cap a l'altra cantó, amb sort, podrem distingir la silueta de Mallorca a l'horitzó marí (només alguns dies d'hivern molt nets). Un plafó panoràmic ens ajudarà a posar nom a la resta de cims i pobles que es veuen des d'aquí.

Per tornar, desfarem el camí que hem fet de pujada. Només farem un parell de desviacions per estalviar-nos algun tram de pista: el primer, abans de l'aparcament del Pla de Querol per desviar-nos i passar pel costat d'alguns avencs com l'Avenc de l'Asensio, que té una fondària de 84m. Costa d'imaginar que d'un terreny tan erm i d'una boca d'entrada petita entre roques s'hi amagui una cavitat tan profunda. El motiu es deu a la naturalesa calcaria del massís. La roca calcària, soluble amb l'aigua, genera el que es coneix com a karstificació i causa escletxes a la roca que, a base de milers d'anys, es converteixen en fissures, coves i avencs. Durant aquest tram de camí veurem uns quants d'aquests avencs, però el cert és que el massís del Garraf n'alberga molts més.

L'altra petita desviació que farem és en el tram passat la casa del Parc (La Pleta) per recórrer l'altra meitat que ens faltava del sender botànic i conèixer algunes altres espècies que creixen a la zona. Aquesta desviació ens portarà fins al punt on hem creuat la carretera al matí. Ara seguirem aquell corriol poc fressat de drecera que hem fet al matí fins a tornar a la pista forestal que passa pel davant d'una gossera i de la pedrera que hem vist de pujada. De baixada, aquesta pedrera encara sobta més per l'enorme fondària i escletxa que ha excavat a la muntanya.

Finalment, acabem tornant al nucli de Garraf a través del corriol que, tot serpentejant, segueix el GR-92 fins al davant del celler Güell, obra del geni Gaudí. Arribats a la platja, haurem completat un cim que hem fet des de cota 0, un fet poc habitual en les rutes de cims a Catalunya.

Autor imatges i text: Sergi Boixadeu

Garraf Turisme

Llegir més...

Escola de vela adaptada

Sitges (a 1.1 Km)

Llegir més...

Restaurant del Foment

Vilanova i la Geltrú (a 7.3 Km)

Llegir més...

Nootka Kayak & Sup

Sitges (a 2.4 Km)

Llegir més...

On menjar

Bodega Miquel Jané

Font-rubí (a 25.1 Km)

Llegir més...

Cal Pau Xic

Subirats (a 20.6 Km)

Llegir més...

Garrofer Green Camping

Sitges (a 2.6 Km)

Llegir més...

Alberg Cal Ganxo, Fundesplai

Castelldefels (a 13.8 Km)

Llegir més...

Casa de colònies Can Grau, Fundesplai

Cubelles (a 8 Km)

Llegir més...

Let's Holidays Castelldefels

Castelldefels (a 14.8 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Descobrint el Penedès i Alella al teu ritme a través dels…

Llegir més...

Experiències

Esplai Nàutic infanitl 2024. Aquest estiu gaudeix dels esports…

Llegir més...

160,00 €

Viticultor/a per un dia amb Brunch a Cava Rovellats

Llegir més...

Agenda

"Solsona dona la nota"

17/07/2024 ...

Llegir més...

Toc d'Estiu a Navàs

16/07/2024 - 17/07/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!