Un passeig pels jardins que envolten Barcelona

Compartir
Un passeig pels jardins que envolten Barcelona

Els jardins són terrenys on es conrea, per plaer, vegetació diversa de manera ordenada i que es combinen amb d'altres elements com fonts i escultures.

Aquests horts, com s'anomenaven antigament abans de l'adopció del mot francès “jardí”, tenen una llarga tradició que es remunta als Jardins penjants de Babilònia.

Tanmateix, avui dia els jardins ocupen altres funcions, a més de la pròpia de plaer estètic; permeten conservar espècies naturals i investigar-ne, són elements de suport en l'educació i possibiliten la practica del turisme de natura.

A més, que es converteixen en un pulmó verd i d'aire pur en zones amb una elevada densitat de població, com és el cas de Barcelona.

Per tots aquests motius us convidem aquest mes a realitzar una passejada pels jardins que es troben a l'entorn de Barcelona per emplenar els pulmons amb un gran respir d'aire pur.

Una ruta saludable que us portarà per les poblacions del Baix Llobregat de Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Joan Despí, GavàCornellà de Llobregat i Esplugues de Llobregat.

Jardí històric vs. Jardí Botànic

Jardí històric vs. jardí botànicEn la ruta proposada es poden diferenciar entre jardins històrics i jardins botànics.

Els jardins històrics, segons la UNESCO, són aquells espais naturals amb una composició arquitectònica i vegetal, realitzada per l'ésser humà, que desvetllen un interès de caràcter històric o artístic i que, alhora, els comporta ser considerats com a monuments.

Aquests, doncs, compten amb un significat social, històric o artístic destacable.

Els jardins botànics són els espais naturals on el seu interès rau en les espècies o varietats vegetals que posseeix.

Jardins del Palau Falguera

El segle XVII Jaume Falguera va construir un gran palau de 2.800 m² a Sant Feliu de Llobregat,  el qual va rodejar de jardins que tocaven el riu.

L'origen d'aquest enorme palau prové de la compra de dues cases tocants al pagès Jaume Rovira.

Jardí botànic de Palau FalgueraEls Falguera eren una família benestant i rica amb relacions i vincles amb d'altres del mateix rang social, com els Cortada, amb els quals van arribar a emparentar-se.

Així, no és d'estranyar que Calaix de Sastre, crònica escrita per Rafael d'Amat i de Cortada, es trobés al palau.

Aquests manuscrits citen alguns espais del Palau i dels seus jardins com la font amb l'estàtua de Neptú, obra realitzada l'any 1858 per l'escultor Dubray, alguna de les sales nobles o bé, la figura del Déu Bacus que fou importada d'Itàlia.

Els propietaris i ocupants d'aquest palau han estat diversos. S'hi han allotjat reis com Felip V, va ser espai de reunió i lloc de trobada d'aristòcrates i burgesos durant la dictadura de Primo de Rivera, fou ocupat per l'UGT i el PSUC i fins i tot n'ha estat propietària una empresa japonesa.

Aquest espai va ser privat fins a l'any 1995 que es convertí en parc públic quan passà a ser propietat de l'ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.

El palau, que ha estat rehabilitat però que encara conserva el seu aire neoclàssic, acull l'Escola Municipal de Música de Sant Feliu.

El parc de Torreblanca

Proper a Sant Feliu de Llobregat i a un territori entremig de Sant Just Desvern i Sant Joan Despí es troba el parc de Torreblanca, el jardí i lloc de trobada que comparteixen aquests tres municipis.

El parc ocupa una extensió de 12 hectàrees i la seva formació ha estat, com en el cas dels jardins del Palau Falguera,  la transformació d'una finca agrícola.

Ruta pel Parc de TorreblancaAquesta finca agrícola es convertí en la casa senyorial dels marquesos de Monistrol on hi residien al segle XIX.

Aquesta, però, va ser molt malmesa durant la guerra civil i per això es va decidir enderrocar-la.

Els inicis d'aquest parc es troben en el jardí romàntic que rodejava la casa i que li atribuí ser considerat un jardí botànic ja que es pot observar encara, avui dia, una gran varietat d'espècies de vegetació.

Aquesta zona, ubicada al cor del parc, s'hi troben, imitant l'estil romàntic, construccions com coves, grutes, salts d'aigua, el llac...

Al voltant de la part central del parc s'hi estén el parc modern que ocupa l'espai dels antics camps de conreu de la finca.

A la zona sud, on es trobava l'antic palau, hi ha un laberint vegetal.

També, en una altra part, es troba una zona d'avingudes amb plataners i xiprers.

El jardí botànic del Museu de Gavà

Jardí Botànic del Museu de GavàEndinsant-nos a la comarca del Baix Llobregat i direcció al Garraf hi ha el jardí botànic del Museu de Gavà.

Aquest és un espai de 800 m² que apropa al visitant a la flora característica del massís del Garraf, del Delta de Llobregat i de la Serra del Ferreres mitjançant una mostra variada de formes i adaptacions vegetals.

Algun exemple d'aquesta diversitat són els pins, alzines, margallons i estepes blanques pròpies del Garraf, les jonqueres del Delta del Llobregat i les carxofes i els espàrrecs rellevants de la zona agrícola del Baix Llobregat.

Aquest és interessant de visitar durant diverses èpoques de l'any –estiu, hivern... – ja que el seu aspecte canvia constantment.

El Parc de Can Mercader

Més proper a Barcelona, concretament a Cornellà de Llobregat, a l'espai fronterer entre el barri de Sant Ildefons i el Barri d'Almeda d'aquesta població es troba el parc històric de Can Mercader.

Ruta pel Parc de Can MercaderAquest és el parc més rellevant i important de la ciutat de Cornellà que ocupa el que van ser els jardins de l'antic Palau dels Comptes de Mercader i els Comptes de Bell-lloc, unes de les famílies més importants i destacables de l'època.

El Palau, encara existent i que es troba al centre del parc, s'edificà entre els anys 1865 i 1870.

Actualment acull a les seves dependències un museu d'arts plàstiques i decoratives.

A aquest edifici s'hi arriba a través de l'avinguda majestuosa de plàtans que configura l'eix principal del parc, travessant-lo de sud a nord i comunicant la part central amb la part superior on hi ha el llac, els jardins amb glorietes i mirades... i la part més baixa on es troba la gran esplanada de jocs amb el trenet elèctric en miniatura, convertit en el símbol i atractiu del parc.

Pel que fa la vegetació, a Can Mercader hi són singulars els plataners, les palmeres de Canàries i les palmeres “whashingtònies”.

El Parc de Can Vidalet

Per últim, Can Vidalet és un dels jardins històrics més rellevants d'Esplugues de Llobregat i de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Ruta pel Parc de Can VidaletAquest es troba a la part baixa del municipi, molt proper al límit amb l'Hospitalet.

Aquest no es formà com a parc fins als anys 50 ja que, anteriorment, havia estat una zona de terres fèrtils adreçades a conreus de secà però que desaparegueren amb el procés d'industrialització.

El parc de Can Vidalet, a més de posseir uns atractius naturals particulars, destaca per l'organització de l'espai. Aquest jardí o parc combinava dissenys geomètrics amb vegetacions que sorgien espontàniament imitant, artificialment, el paisatge natural.

En aquesta distribució de l'espai, l'aigua ocupava un paper fonamental, la qual es repartia amb petits canals.


També et pot interessar: Coneix la flora de Catalunya

Museu de les Aigües

Cornellà de Llobregat (a 1.3 Km)

Llegir més...

Turisme Baix Llobregat

Llegir més...

Calaix de Sastre

Sant Feliu de Llobregat

Llegir més...

Mirador torre Glories

Barcelona (a 9.2 Km)

Llegir més...

Pirineu en Boca

Barcelona (a 7.6 Km)

Llegir més...

Fàbrica Moritz Barcelona

Barcelona (a 6.5 Km)

Llegir més...

Restaurant Windsor

Barcelona (a 6.3 Km)

Llegir més...

Can Solé

Barcelona (a 8.6 Km)

Llegir més...

Primavera Hostel

Barcelona (a 7.2 Km)

Llegir més...

Hostal Sans

Barcelona (a 4.1 Km)

Llegir més...

Aparthotel Silver

Barcelona (a 6.2 Km)

Llegir més...

Alberg Cal Ganxo, Fundesplai

Castelldefels (a 4 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: Catalunya en miniatura

Llegir més...

Experiències

Descobreix el Barranc Estrets del Castellar amb Pyrenees Extrem!

Llegir més...

Nits d'Estiu a CaixaForum Barcelona!

Llegir més...

Agenda

La Gastronomia és Cultura a Sentmenat

20/06/2024 ...

Llegir més...

Nit de la Candela a Ordino

20/06/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!