Itinerari Jujol a Sant Joan Despí

Compartir
Itinerari Jujol a Sant Joan Despí

A Sant Joan Despí hi trobem un dels llegats més importants de l'arquitectura de Josep Maria Jujol Gibert. Se'l pot considerar “artista total” perquè fou capaç de dominar l'arquitectura imposant un nou estil aplicant-lo en les tècniques que dominava com trencadís, esgrafiat, escultura, pintura... Les seves formes suggereixen el seu ric món interior.

L'itinerari Jujol és una proposta per conèixer el sentit religiós de les seves peces, l'art del reciclatge, el gust pel color, la volatilitat dels ferros, les arts aplicades... En definitiva, la imaginació desbordant d'aquest arquitecte. El treball arquitectònic de Jujol es caracteritza per la simplicitat dels seus mitjans, contrastats amb la seva originalitat. La qualitat de les seves obres esdevé fora de tot convencionalisme. Els seu art neix de la natura, no se'l pot definir com a modernista ni com a expressionista.

La construcció d'una torre d'estiueig just al costat de l'estació del tren és l'inici de la relació amb la ciutat de Sant Joan Despí. A partir de la construcció de la Torre de la Creu,va tenir molt bona relació amb el municipi, i en va esdevenir els darrers 20 anys de la seva vida l'arquitecte municipal. A través de l'experimentació en l'arquitectura rural, podem veure les obres més suggerents de l'arquitecte: Torre de la Creu, Can Negre, i la casa Serra i Xaus entre moltes d'altres.

Can Negre (1915-1930)

Plaça de Catalunya, s/n. Tot i no ser un edifici de nova planta de l'arquitecte, ha esdevingut un dels símbols jujolians per excel·lència de Sant Joan Despí. Construeix una gran façana decorada amb una carrossa a la part central i esgrafiats, creant una lloança a la Verge Maria. Jujol va adaptar aquesta antiga masia del segle XVII a casa d'estiueig per al seu propietari, Pere Negre. A l'interior hi destaquen l'explosió plàstica de la capella i de l'escala.

Torre de la Creu (1913-1916)

r281_torre-de-la-creuPasseig de Canalies, 14. La casa, formada per cinc cilindres encarregada per Josefa Romeu, fou la primera obra de Josep Maria Jujol a Sant Joan Despí. Dins el conte agrícola de l'època, aquest edifici esdevingué un impacte visual per a la societat. Jujol ens proposa un edifici sense limitacions estilístiques.

Torre Jujol (1932)

Carrer de Jacint Verdaguer, 31. Durant els anys de relació de l'arquitecte amb el poble, Jujol acabà construint-se una casa pròpia per tal de passar estades i controlar les obres engegades a la població. La casa està composta per dos habitatges amb planta amb forma de lletra “L”, i decorada amb esgrafiats ondulats del color predilecte de Jujol, el blauet. La inscripció sobre la porta “Déu hi sia” ens parla d'una personalitat marcada pel sentit religiós.

Casa Serra-Xaus (1921)

r281_xausCarrer de Jacint Verdaguer, 29. Aquesta obra la podríem definir com l'edifici de formes més modernes dins de l'obra de Jujol a Sant Joan Despí. Les línies rectes són les que imperen en els espais de l'edifici. La decoració està basada en esgrafiats blaus i vermells, així com amb parelles d'ànecs a les parts superiors de les finestres.

Casa Rovira (1926)

Carrer de Jacint Verdaguer, 27. Jujol va crear una façana dedicada a Sant Antoni Abat, on podem trobar esgrafiats dedicats al camp i a la fruita. Les principals característiques de l'edifici són la datació (anno domini 1926) i la signatura de Jujol acompanyada per l'anagrama ARQ , referint-se a arquitecte.

Església Parroquial de Sant Joan Despí (1944)

Plaça de l'glésia, s/n. L'obra religiosa de Josep Maria Jujol es basa en el simbolisme, la decoració colorista i les formes naturals. En les intervencions que realitzà a l'església de Sant Joan Baptista hi podem trobar exemples d'inscripcions, com són les frases bíbliques dels púlpits, vitralls amb representacions eucarístiques, un sagrari amb rerefons franciscà, entre altres exemples de pintura i escultura amb ferro.

Porta del taller del manyà Josep Oliver (1889-1966)

r281_portaCarrer de les Torres, 12. Porta del taller del manyà Josep Oliver, el qual va treballar amb Jujol. Podem veure la influència que exercia Jujol als artesans amb els quals treballava. La decoració està composta per un paó reial i una serp que serveix d'agafador a la porta.

Podeu descarregar-vos el mapa de la ruta aquí. 

Font: Turisme Baix Llobregat

Turisme Baix Llobregat

El Consorci de Turisme significa una gran oportunitat per millorar la qualitat…

Llegir més...

Museu d’Història de Catalunya

Barcelona (a 10.8 Km)

Fes una visita al Museu d'Història de Catalunya. Culturitzat i coneix la…

Llegir més...

Celler L'Olivera, Masia Can Calopa de Dalt

Barcelona (a 6.9 Km)

Una masia, vinyes recuperades, un petit celler, un projecte social inserció social…

Llegir més...

Calaix de Sastre

Sant Feliu de Llobregat (a 2.1 Km)

L'Associació Cultural Calaix de Sastre és una organització sense ànim de lucre…

Llegir més...

Restaurant Skyfall

L'Hospitalet de Llobregat (a 4.8 Km)

Gaudeix de cocteleria i gastronomia en un espai únic i exclusiu al…

Llegir més...

Restaurant Windsor

Barcelona (a 8.8 Km)

El restaurant Windsor, situat a Barcelona, és un referent de la cuina…

Llegir més...

Can Solé

Barcelona (a 11 Km)

Un dels restaurants més emblemàtics de Barcelona i dels pocs que ha…

Llegir més...

Restaurant Alquimia

Barcelona (a 8.7 Km)

Alquimia Barcelona és un restaurant a Barcelona que no us deixés indiferent.…

Llegir més...

Twentytú Hostel Barcelona

Barcelona (a 11.4 Km)

Benvinguts a Twentytú Hostel, l'alberg més innovador i sostenible de Barcelona. Som…

Llegir més...

Atenea Rekord Suites

Barcelona (a 7.8 Km)

Encantador hotel amb una situació inmillorable en plena zona comercial i de…

Llegir més...

AB Apartment Barcelona

Barcelona (a 8.8 Km)

AB Apartment Barcelona és una agència de lloguer d'apartaments de curta i…

Llegir més...

Guitart Grand Passage

Barcelona (a 8.2 Km)

Hotel modern en el que el disseny està pensat per fer de…

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: Catalunya en miniatura

Llegir més...

Propostes

Escapades en família al Baix Llobregat

Llegir més...

Ajuda'ns a resoldre el misteri del Triangle de les Bermudes!

Llegir més...

Agenda

Descobreix Montserrat amb globus amb cava i esmorzar

29/03/2023 ...

Llegir més...

Visita la Casa Museu Amatller a Barcelona

29/03/2023 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!