El Baix Llobregat, un viatge a través de la història

Compartir
El Baix Llobregat, un viatge a través de la història

La ruta que femTurisme us proposa aquest mes està situada al sud de la comarca del Baix Llobregat, una comarca plena de patrimoni històric, natural i monumental, però sovint absorbida i oblidada pels atractius turístics i els esdeveniments de Barcelona.

La ruta que es proposa a continuació està centrada en els pobles i ciutats del sud de la comarca, per poder-la fer en dos o tres dies.

La comarca

Rafael de Casanova

El Baix Llobregat, comarca costanera, està situat al sud de Barcelona i és conegut per ser un dels motors industrials més importants de Catalunya així com la zona amb més moviments sindicals del país.

Històricament parlant, la comarca ha estat habitada des del paleolític, època de la qual se'n conserven alguns vestigis. També trobem reminiscències dels ibers i de l'època romana. Més endavant, durant l'època medieval, després de la divisió del territori català a partir del riu Llobregat entre carolingis i sarraïns, la zona es va dividir en diferents terres senyorials, baronies i jurisdiccions. D'aquesta època podem trobar diferents masies, parròquies i ermites repartides per tota la comarca.

Durant la Revolució Industrial, moltes fàbriques tèxtils es van situar al voltant del riu, aprofitant d'aquesta manera la força hidràulica i la seva proximitat amb el Port de Barcelona. En aquesta època es van construir grans colònies industrials que servien d'allotjament als treballadors de les fàbriques més importants del moment. Amb l'arribada de l'electricitat, la indústria va canviar de rumb i aquesta es va aplicar per a noves finalitats, les energètiques, i començà a aparèixer un nou tipus d'indústria com la de construccions elèctriques i fàbriques de ciment. És l'època que més ha marcat la història del Baix Llobregat.

Parc Arqueològic Mines de Gavà

Mines de Can Tintorer (Gavà)

Us proposem seguir els passos de la història i començar per les restes prehistòriques de Gavà.  Al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà, hi trobareu una exposició per a totes les edats, on veure, des de dalt, l'obertura d'una de les mines neolítiques més antigues d'Europa, les Mines de Can Tintorer. Per motius de conservació, aquestes coves neolítiques ja no són accesibles avui en dia, però fa tan sols uns anys, eren accessibles des de l'interior d'una masia medieval, la Masia de Can Tintorer, que és la que dóna nom a les mines. Van ser descobertes l'any 1972 mentre es realitzaven els primers treballs per urbanitzar i edificar el barri de Can Tintorer. Les mines estan formades per una xarxa de galeries connectades entre elles, on s'extreia variscita (un mineral blavós molt valorat de l'època que s'intercanviava amb altres poblats) i més tard, algunes d'elles eren utilitzades com a abocador, gràcies als quals les investigacions sobre els poblats neolítics han estat molt fructíferes, i altres van ser usades com tombes.

Molt a prop del Parc Arqueològic hi ha el Museu de Gavà, on s'explica l'evolució geològica i històrica d'aquest territori, i on hi ha alguns dels objectes originals que es van trobar a les excavacions de les mines, com per exemple, la Venus de Gavà, una estatueta que era venerada com a símbol de la fertilitat .

Les petjades dels romans

Termes Romanes (Sant Boi de Llobregat)

A Sant Boi de Llobregat, els romans ens han deixat les seves termes, l'origen de les quals es remunta al S.II dC, una època d'esplendor a la zona. Aquestes termes eren de propietat privada i es van usar fins al S.V. En aquest cas, també s'hi va construir a sobre, al S.XVII, va ser el terreny perfecte per a construir-hi una casa. A mitjans del S.XX, a partir d'uns documents escrits se'n va saber l'existència, i des d'aleshores es van realitzar tota una sèrie de treballs per recuperar el patrimoni. El 1998, es va obrir al públic.

Les termes estaven dividides en dues zones edificades l'una al costat de l'altra. La primera, albergava les cambres fredes: l'apodyterium (vestidor), el frigidarium i la cella piscinalis (la sala i la piscina freda). A l'altra, hi havia les cambres calentes: tepydarium (sala tèbia), sudatorium (sala de bany de vapor) i caldarium (sala de bany calent).

A Sant Boi també hi trobarem algunes cases senyorials de l'Edat Mitjana.

L'edat moderna

Colònia Güell

Sense moure'ns de Sant Boi de Llobregat, la història a la comarca, continua. Al municipi hi ha la tomba d'un dels personatges més importants de la història de Catalunya, Rafael de Casanova, que es troba dins de l'església de Sant Baldiri.

Si avancem en la història i ens desplacem cap a Santa Coloma de Cervelló, podem visitar la Colònia Güell, el punt d'interès turístic més reconegut a la comarca. Aquesta construcció modernista dissenyada per Gaudí, va ser declarada per la UNESCO Patrimoni Mundial de la Humanitat. La Colònia Güell va ser un complex tèxtil creat per Eusebi Güell (el gran mecenes de Gaudí), on a més dels habitatges dels obrers i les fàbriques, cal destacar l'església parroquial (l'obra de Gaudí, inaugurada el 1915). Aquesta obra és una de les peces més admirades i estudiades del gran arquitecte a causa de la seva estructura audaç i innovadora, i a la vegada, pels elements constructius típicament gaudinians que s'hi reconeixen com les columnes inclinades, les voltes de maó, mosaics, vitralls, etcètera.

Torre dels Ous (Sant Joan Despí)

Seguint amb el modernisme, un altre dels arquitectes de l'època, encara que no tan reconegut com Antoni Gaudí, fou uns dels seus col·laboradors Josep Maria Jujol. La seva obra més coneguda a la comarca es troba a Sant Joan Despí. “La Torre de la Creu” (1913-1916) també és coneguda com “La Casa del Ous”, ja que les seves cúpules ho semblen. Es tracta d'una construcció modernista que pot ser vista des dels trens de rodalies pel seu pas a la població i que segueix exactament l'estil gaudinià que Jujol va heretar del seu mestre.

A la mateixa població, del mateix modernista, també s'hi pot visitar “Can Negre” (1915-1930), una antiga masia propietat d'un advocat (Pere Negre Jover) que va encarregar a Jujol la seva reforma per dignificar-la. Aquesta incloïa nombrosos elements decoratius ondulants, el més interessant dels quals és a la seva façana, la tribuna central, que recorda un carruatge.

El "Baix" és Catalunya

Catalunya en Miniatura

Actualment, a Torrelles de Llobregat, podem ser turistes de Catalunya en un sol dia! Catalunya en Miniatura és un parc temàtic de maquetes declarat d'Interès Turístic Nacional. El conjunt de maquetes està dins d'un recinte de més de 25.000 metres quadrats i reuneix uns 150 monuments i edificis representatius del nostre país a una escala 1:25 i ens permeten fer un recorregut per les obres més destacades del romànic, gòtic i modernisme català.

Fira de la Cirera de Torrelles de Llobregat

Al mateix poble, a Torrelles, és molt recomanable visitar la Fira de la Cirera el mes de Juny, festa destinada a celebrar l'inici de la collita de cireres i que inclou diverses activitats culturals i esportives. Aquesta és només una de les múltiples festes de la cirera que hi ha per tota la comarca durant aquest mes (també a Santa Coloma de Cervelló, Sant Climent i El Papiol). La comarca també és famosa per ser la que té més producció d'aquesta fruita.

Catalunya en miniatura

Torrelles de Llobregat

Llegir més...

Turisme Baix Llobregat

Llegir més...

Itinera Plus

Barcelona (a 10.7 Km)

Llegir més...

SUP Yoga Barcelona

Barcelona (a 14.1 Km)

Llegir més...

Can Solé

Barcelona (a 11 Km)

Llegir més...

Pirineu en Boca

Barcelona (a 10.1 Km)

Llegir més...

Restaurant Windsor

Barcelona (a 8.8 Km)

Llegir més...

Fàbrica Moritz Barcelona

Barcelona (a 9 Km)

Llegir més...

Aparhotel Atenea Calabria

Barcelona (a 8.1 Km)

Llegir més...

AB Apartment Barcelona

Barcelona (a 8.8 Km)

Llegir més...

Mosaic Barcelona by Ona

Barcelona (a 9.1 Km)

Llegir més...

Generator Barcelona

Barcelona (a 9.4 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Descobrint el Penedès i Alella al teu ritme a través dels…

Llegir més...

Experiències

Rutes culturals al Baix Llobregat

Llegir més...

Col·lectiu Gastronòmic Sabors de l'Horta del Baix Llobregat

Llegir més...

Agenda

Estiu a Olot - La cua del Drac

25/07/2024 ...

Llegir més...

Festa Major del Clot del Moro a Castellar de n'Hug

25/07/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!