Vins el Cep Sant Sadurní d'Anoia

Compartir
Can Llopart Alzines, s/n 08770. Sant Sadurní d'Anoia

Vins El Cep

Amb una llarga tradició de viticultors des del 1448, les quatre famílies que formen part del projecte Vins El Cep han compartit, paradoxalment de manera contínua durant cinc segles, un paisatge de vinyes que junts han cal·ligrafiat amb respecte al lloc.

D'aquesta manera, amb autenticitat i amb una força imaginària que es percep en les seves històries, han lluitat per salvaguardar les seves vinyes amb la idea de construir un vi únic, aquell que representi un lloc especial que la invasió de la industrialització vol destruir.

Els llaços de quatre famílies decideixen unir-se en 1980 per elaborar junts els seus caves, unint amb ells els seus quatre llocs: Can Prats, (família Carreras) i Can Simon (família Esteve) a Sant Llorenç d'Hortons; Can Castany (família Masana) i Can Miquel de les Planes (família Parera) a Gelida.

Vins el Cep treballa la vinya a la magnífica zona d'Espiells

Una superfície important de vinyes del que pocs cellers tenen. La seva ubicació a la zona nord-est del Penedès (subzona Costers de l'Anoia). Maite Esteve, actual directora i membre d'una de les famílies fundadores: "Avui dia ser viticultor és una cosa "cool", està de moda però abans era cosa de pagesos. De les hectàrees que disposem utilitzem només una part del raïm que cultivem per elaborar els nostres caves i vins, la resta la venem a altres productors de la zona."

És un de les pocs cellers del Penedès que controlen íntegrament les tres fases d'un celler: ser viticultors, elaboradors i comerciants. Tot el procés de treball a la vinya, passant per l'elaboració del cava, tiratge, presa d'escuma i criança en totes les fases, tot es fa al celler situat a Can Llopart de les Alzines, enmig de les vinyes, al municipi de Sant Sadurní d'Anoia. Dels 235 cellers registrats a la DO Cava ells tenen la seva pròpia definició: "petits entre els grans i grans entre els petits".

Va ser un dels primers cellers a treballar en agricultura ecològica i pioners en viticultura biodinàmica al Penedès el 2003. Van decidir desenvolupar un programa de R + D en col·laboració amb l'Escola de Viticultura d'Espiells i el Departament d'Agricultura de la Generalitat. Maite Esteve: "... quan gairebé ningú es plantejava fer un cava biodinàmic, nosaltres vam iniciar amb la collita 2006 per elaborar el nostre cava Claror, un cava procedent del paratge de Can Prats".

Claror és un "Cava de Paratge Qualificat"

En referència a la nova categoria de caves de màxim nivell de prestigi que es va concedir al setembre del 2017 pel Ministeri d'Agricultura a certs Paratges específics.

Sota el paraigües Vins El Cep elaboren (sota la DO Cava) els següents caves: Claror (primer cava d'agricultura biodinàmica), MIM Natura (dos anys seguits millor cava ecològic reserva dels Premis Vinari), Marquès de Gelida (caves més tradicionals de llarga criança), l'Alzinar (cava jove i fresc), i pel que fa a vins (sota la DO Penedès): Clot del Roure (Xarel·lo biodinàmic) i els ecològics GR5 Senders Xarel·lo i GR5 Senders negres. També una gamma que acaben de treure al mercat: Ot vins de terrer en les seves versions negre, rosat i blanc procedents d'una única vinya.

Un ampli portfoli de vins lligats des del principi a un territori, que remeten a l’Alt Penedès com a espai comú a tots ells. Cadascú representant les variacions del territori amb la filosofia de treballar a consciència en la viticultura ecològica amb mètodes ancestrals, arribant algun dia, a treballar totes les vinyes en biodinàmica. Un tipus de viticultura, que resumint molt i amb permís dels experts, seria un pas extrem de la viticultura ecològica. Màxima expressió de la terra, buscant l'equilibri de l'ecosistema, la diversitat biològica i la recuperació de l'activitat bacteriana del sòl.

Avui dia, en un món simulat i insubstancial que ja no sorprèn, i on tot és cartró ploma és un privilegi trobar-se amb famílies que celebren la continuïtat i vins amb una infinita quantitat de valors. Perquè hi ha una dimensió, més enllà del vi com a beguda cultural extreta de les entranyes d'un territori, que et connecta amb qui ho fa. I aquesta és la dimensió que a nosaltres ens interessa.

Destaquem...

Fem la Ruta del Tram pel Baix Llobregat

Llegir més...

Tres formatgeries premiades que no ens podem perdre Llobregat…

Llegir més...

Agenda

Escapades en família al Baix Llobregat

12/09/2019 - 22/11/2019

Llegir més...

Ruta Modernista de Gelida

24/11/2019 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!