L'Acadèmia dels Desconfiats

Compartir
L'Acadèmia dels Desconfiats

Durant els primers anys dels segle XVIII l’aristocràcia catalana amb dots cultes es va organitzar per defensar i aprofundir en la seva historia i cultura. Aquesta era una pràctica habitual a altres ciutats europees i, a Barcelona, aquesta institució es va conèixer amb el nom de l’Acadèmia dels Desconfiats. De fet, és aquesta la institució que coneixerem al llarg d’aquesta ruta, juntament amb els membres que la van formar i la seva història.

Igualment, veurem quina empremta va deixar en el sí de la cultura catalana i què en perdura avui en dia, no només a Barcelona sinó també a altres zones del territori català.

d

L’Acadèmia dels Desconfiats

L’Acadèmia dels Desconfiats (Verge Montserrat Escola Montserratina Desconfiats)L’Acadèmia dels Desconfiats o l’Acadèmia Desconfiada va ser una institució creada per aristòcrates erudits a la ciutat de Barcelona l’any 1700 amb l’objectiu de promoure l’estudi de la llengua, la cultura i la història catalana a través de vetllades dedicades a la literatura, la filosofia, etc. Tenia l’advocació de la verge de Montserrat i també fou coneguda amb el malnom d’“Escola Montserratina” i els seus membres com a “savis del Born”.

Les Actes de l’Acadèmia dels Desconfiats es duien a terme al Palau d’En Pau Ignasi de Dalmases i Ros, actual Palau Dalmases, que es trobava situat al carrer Montcada i es feien d’una manera solemne.

Es van celebrar actes fins el 1703 i la institució es va mantenir viva fins que Felip V va entrar a la ciutat, al 1714. Va ser aleshores, quan es va tancar definitivament. Tot i així, el 1729 sorgeix l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, que d’alguna manera li va agafar el relleu en la seva tasca.

Membres Desconfiats

Dels membres que van formar part de l’Acadèmia dels Desconfiats, cal destacar-ne el seu principal representant i fundador: Pau Ignasi de Dalmases i Ros. Era un erudit que admirava les acadèmies elitistes europees i volia que l’Acadèmia dels Desconfiats en fos una més.

L’Acadèmia dels Desconfiats (josep romaguera academia desconfiats)A part d’ell, hi havia catorze membres més que també van formar part de la fundació de l’Acadèmia dels Desconfiats. D’entre ells cal destacar:

Josep Antoni de Rubí i de Boixadors i Marquès de Rubí que fou un militar molt destacat i proper a Carles III. Com a membre i capità de la Coronela va formar part de moltes batalles i, de retruc, es va convertir en virrei de ciutats com Mallorca, Nàpols i Sardenya.

Joan Antoni de Boixadors Pacs i de Pinós també va ser capità de la Coronela i va ser escollit com a president de l’Acadèmia dels Desconfiats.

Antoni de Peguera i d'Aimeric va ser un dels membres més actius dins l’Acadèmia i també va formar part del Pacte dels Vigatans, com a representant català a la signatura del Tractat de Gènova amb Anglaterra.

Llorenç de Barutell i d'Erill, Francesc de Junyent i de Vergós, Josep Amat de Planella,  Alexandre de Palau i d'Aguilar, Francesc de Josa i d'Agulló, Josep de Taverner i d'Ardena, Agustí de Copons i de Copons, Felip de Ferran i de Sacirera, Josep Clua i Granyena, Josep de Rius i de Falguera, Francesc de Sans Miquel i Josep Romaguera van ser els altres membres que va formar part de l’Acadèmia dels Desconfiats, que estava formada per un total de 30 membres i n’hi havia de catalans com de castellans.

Pau Ignasi de Dalmases i Ros

L’Acadèmia dels Desconfiats (Pau Ignasi de Dalmases i Ros)Pau Ignasi de Dalmases i Ros va ser un erudit català provinent d’una família de comerciants. Estudià arts i filosofia, parlava castellà i francès i el seu tarannà feia preveure que no seguiria la tradició familiar en el sector dels negocis.

Tenia una gran admiració per tot allò que es movia a les ciutats europees i va viure tant a Madrid com a París. Coneixedor de les Corts d’aquestes ciutats, volia que Barcelona comptés amb una institució comparable a les d’aquests indrets. Per aquest motiu, decideix fundar l’Acadèmia dels Desconfiats.

El 1701, Felip V el va nomenar cronista del Principat de Catalunya, però ben aviat seria apartat del càrrec i empresonat per les sospites que tenien que Pau Ignasi de Dalmases i Ros era defensor de la causa austriacista. No anaven errats i a partir de 1709 es va declarar defensor de Carles III i es va convertir en el seu ambaixador a Anglaterra.

Un cop caiguda la ciutat de Barcelona, l’11 de setembre de 1714, Felip V va accedir a deixar-lo tornar a la ciutat, tot retirant-li els títols concedits per l’arxiduc Carles. Fins a la seva mort, es va dedicar a allò que sempre l’havia apassionat: la cultura, la literatura, la història...

Llinatge Dalmases

Pau Ignasi de Dalmases i Ros provenia d’una família amb un llinatge important dins del territori català.

L’Acadèmia dels Desconfiats (escut armes dalmases pau ignasi)Per trobar els seus orígens ens hem de remuntar al segle XIV i traslladar-nos a Sant Martí Sesgueioles, a l’actual comarca de l’Anoia. Però no és fins a principis del segle XVII que trobem Pau Dalmases i Solà que tenia un dels oficis més destacables dels membres de la seva família. L’ofici de paraire, consistent en comprar la llana i preparar-la per vendre-la als teixidors, tintorers i abaixadors, molt típic en aquesta comarca.

De fet, és aquest mateix Pau Dalmases i Solà el que es trasllada a Barcelona per comerciar amb diferents productes. El seu fill també es dedicarà al comerç i serà el pare de Pau Ignasi de Dalmases i Ros.

Els beneficis dels negocis, els permetran comprar diferents propietats, entre elles diverses cases i botigues a la ciutat de Barcelona, un antic palau gòtic al carrer Montcada, la Torre de Pierola a Els Hostalets de Pierola i una casa de camp a Cabrera de Mataró (Cabrera de Mar).

Torre de Pierola

L’Acadèmia dels Desconfiats (Torre Pierola)La Torre de Pierola arriba en mans de la família Dalmases a finals del segle XVII, a través de la compra que en fa el mercader Pau de Dalmases i Castells.

Des d’aquest moment, és utilitzada per a la recaptació d’impostos i com a torre d’estiueig, però els seus habitants actuals l’han restaurant. Ells són els descendents de la família Dalmases que es va unir en matrimoni amb la família Fontcuberta.

La podem contemplar pel camí dels Romeus a Montserrat, just sobre les cases de l’Illa (Pierola). En destaquen els seus grans finestrals i la majestuositat de la seva construcció, a més de continuar tenint un panoràmica de bona part de la Vall de Pierola des d’un punt excepcional.

Palau Dalmases

El Palau Dalmases és un antic edifici barroc situat al carrer Montcada de la ciutat de Barcelona. Fou reformat vàries vegades i avui en dia se’n conserva la capella que data del segle XV, la qual té unes decoracions molt ben treballades a la volta estrellada, tant amb imatges d’àngels, com d’una epifania. També hi trobem la biblioteca, sala en la qual es reunia l’Acadèmia dels Desconfiats.

L’Acadèmia dels Desconfiats (Palau Dalmases)La façana és més aviat senzilla dins dels trets propis del romànic català i el què en destaca és el pati interior. Consta d’una escalinata amb un fris en el que hi apareix representada l’escena mitològica del rapte d’Europa i també el carro de Neptú. També hi trobem un seguit de columnes salomòniques que sostenen arcs rampants o coixos.

El 1700 serviria de seu per l’Acadèmia dels Desconfiats. I al llarg del segle XX es convertiria en seu de l’Institut d’Estudis Catalans i d’Òmnium Cultural. Avui en dia, els seus espais són utilitzats per esdeveniments privats, activitats musicals, desfilades de moda i altres actes exclusius.

Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona

L’Acadèmia dels Desconfiats (Academia de Bones Lletres de Barcelona)La Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona (RABLB) es va crear el 1729 a Barcelona com a successora de l’Acadèmia dels Desconfiats. Neix amb l’objectiu de formar els joves en el coneixement de la història de Catalunya, la filosofia i la literatura. Els seus fundadors van ser Segismon Comas i Codinach, Bernat Antoni de Boixadors, comte de Peralada i diversos homes del món intel·lectual de la ciutat.

Avui en dia, la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona encara existeix i està formada per 30 membres. Té un arxiu, una biblioteca, una important col·lecció de monedes, la Galeria de Catalans Il·lustres i manté una vida culturalment activa.

La seva seu es troba al Palau Requesens, conegut també com el Palau de la Comtessa de Palamós, situat al carrer Bisbe Caçador de Barcelona. En destaca la gran varietat de reformes que se li han fet, sobretot al llarg dels segles XVI i XVII. Tot i així, continua mantenint l’esplendor pròpia del palau privat, que fou considerat el més gran de la Barcelona medieval.

Nenias reales...

L’Acadèmia dels Desconfiats (nenias reales academia desconfiados)Nenias reales y lágrimas obsequiosas a la memoria del gran Carlos II era un conjunt d’obres compostes pels literats entusiastes de Carles II. Es va publicar al 1701 i en aquesta obra s’hi recollien un seguit de laments per la mort del monarca i es mostrava, de forma pública, la fidelitat dels membres que van fundar l’Acadèmia dels Desconfiats cap a la causa austriacista.

El seu editor fou un dels membres fundadors de l’Acadèmia, Josep Amat de Planella.

L’emblema que apareix a les Nenias reales... va ser també l’emblema de l’Acadèmia dels Desconfiats i fou creat per Francisco Gazán. Hi apareix un vaixell que ha naufragat i al costat una barca petita que sosté el lema de l’Acadèmia: «Tutta, quia diffidens».

«Tutta, quia diffidens»

L’Acadèmia dels Desconfiats (Emblema academia desconfiats savis del born)Aquest era el lema de l’Acadèmia dels Desconfiats i és que el nom de l’Acadèmia provenia de la desconfiança i el dubte que s’havia plantejat a altres parts d’Europa. S’emmirallava, així, a les corts europees de París, Madrid i Pavia que també havien creat institucions culturals molt semblants a aquesta que es va crear a Barcelona.

I la frase «Tutta, quia diffidens» no volia dir altra cosa que “Segura, perquè desconfia”. Fent evident, doncs, la seva desconfiança davant la nova situació.

Al Born, Centre Cultural es realitzen activitats culturals sota aquest lema per difondre aspectes lingüístics, literaris i històrics.

On dormir

The Streets Apartments

Barcelona

The Streets Apartments va ser inaugurat per un grup de viatgers que…

Llegir més...

Hotel Grums

Barcelona (a 1.3 Km)

El nostre hotel boutique de 4* de Barcelona està situat al centre…

Llegir més...

Hostal Cólkida

Barcelona (a 1.3 Km)

Situat en ple centre de Barcelona, a 350 metres de l’estació de…

Llegir més...

Hostal Balkonis

Barcelona (a 1.4 Km)

Nou hostal acollidor i molt ben dissenyat, situat en el millor barri…

Llegir més...

AB Apartment Barcelona

Barcelona (a 1.5 Km)

AB Apartment Barcelona és una agència de lloguer d'apartaments de curta i…

Llegir més...

Hostal Argo

Barcelona (a 1.7 Km)

 Argo és un nou i exquisidament dissenyat hostal urbà, situat al millor…

Llegir més...

Hostal Martinval

Barcelona (a 1.7 Km)

Un espai modern i lluminós situat al cor del Barri de l'Eixample,…

Llegir més...

Primavera Hostel

Barcelona (a 1.9 Km)

Som al cor de Barcelona, a pocs metres de la Sagrada Família,…

Llegir més...

On menjar

La Nonna Gnocco, Trotacuines

Barcelona (a 2.7 Km)

El restaurant La Nonna Gnocco és un espai gastronòmic amb plats recollits…

Llegir més...

Icebarcelona

Barcelona (a 1.6 Km)

Icebarcelona et convida a viure una experiència única. Una sala construïda completament…

Llegir més...

Restaurant Dans le Noir? Barcelona

Barcelona

Dans le Noir? ens porta la veritable essència del sabor, ens fa…

Llegir més...

Restaurant Teresa Carles Barcelona

Barcelona

Teresa Carles és un dels Restaurants Vegetarians de referència a Barcelona. Els…

Llegir més...

Pirineu en Boca

Barcelona

Pirineu en Boca va néixer al març del 2015 com a fruit…

Llegir més...

Can Solé

Barcelona

Un dels restaurants més emblemàtics de Barcelona i dels pocs que ha…

Llegir més...

Fàbrica Moritz Barcelona

Barcelona (a 1.3 Km)

La Fàbrica Moritz Barcelona és un espai únic, dividit en tres plantes,…

Llegir més...

Restaurant Barna Brew

Barcelona (a 1.4 Km)

No hi ha lloc millor per tastar les nostres cerveses, fresques directament…

Llegir més...

Què fer

Icebarcelona

Barcelona (a 1.6 Km)

Icebarcelona et convida a viure una experiència única. Una sala construïda completament…

Llegir més...

Paleoturisme a Hostalets de Pierola

Els Hostalets de Pierola

Els Hostalets de Pierola és una de les zones paleontològiques més importants…

Llegir més...

La Passió d'Esparreguera

Esparreguera (a 8.4 Km)

La Passió d'Esparreguera és un espectacle amb una gran complexitat dramàtica i…

Llegir més...

Palau Güell

Barcelona

El Palau Güell és una de les joies més amagades d'Antoni Gaudí.…

Llegir més...

Liceu Room Escape, Missionleak

Barcelona

Un escenari únic on podreu gaudir d'una experiència Room Escape al Gran…

Llegir més...

Barcelona és molt més

Abrera

Descobreix que Barcelona és molt més! A prop de Barcelona tenim tot…

Llegir més...

OP & Kids, oci per a singles amb nens

Barcelona

A Op & Kids som pioners a Catalunya, especialistes en caps de…

Llegir més...

Globus Barcelona

Barcelona

Descobreix la màgia d'un vol en globus amb Globus Barcelona. Volem en globus…

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: 1 entrada doble per visitar la Casa Vicens

Llegir més...

Fem la Ruta del Tram pel Baix Llobregat

Llegir més...

Sorteig: una entrada doble per visitar la Fàbrica Moritz

Llegir més...

Sorteig: 8 entrades dobles pel Pessebre Vivent de Sant Fost

Llegir més...

Ofertes

Pont de Desembre a València amb Nens

Llegir més...

Escapada Pont de Desembre a Els Pirineus

Llegir més...

Setmana Reis Mags al Marroc amb nens. Més enllà del desert!

Llegir més...

Allotja't al Primavera-Hostel per visitar Barcelona

Llegir més...

Visita familiar a Caves Vilarnau

Llegir més...

15.00 €

Agenda

Setmana del bosc a Sant Celoni

13/10/2019 - 25/10/2019

Llegir més...

Taller de panellets a Hostalric

25/10/2019

Llegir més...

Castanyada de Fogars de la Selva

26/10/2019

Llegir més...

Cross de Santa Susanna

26/10/2019

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!