El camí del riu a l'Alt Penedès

Compartir
El camí del riu a l'Alt Penedès

Sant Sadurní d'Anoia ofereix una àmplia oferta d'activitats per a tota la família, rutes i llocs per visitar, en un entorn de vinyes i caves que convertiran la teva estada en una gran experiència pels sentits.

Us proposem un itinerari pels espais fluvials dels rius Mediona-Bitlles, Lavernó i Anoia que formen part dels ecosistemes fluvials més rellevants de la comarca de l'Alt Penedès.

El camí del riu és un itinerari de 43 quilòmetres per descobrir i gaudir d'aquests espais fluvials, de la gran diversitat d'ambients que ofereixen i dels paisatges de gran atractiu i bellesa de l'Alt Penedès. Els pobles per on passa la ruta són Subirats, Sant Sadurní d'Anoia, Torrelavit, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona i Mediona.

Aquesta passejada permet gaudir d'una vista fantàstica, un mosaic paisatgístic format per nuclis de població, vinyes i altres camps de conreu, boscos i també la zona de ribera i del riu. El fet d'incloure l'àmbit fluvial com a element característic i significatiu d'aquest itinerari és el que distingeix aquesta ruta de les altres ja existents al municipi.

El recorregut comprèn dues parts, unides per un tram d'enllaç que transcorre per Sant Sadurní. El tram sud correspon a un dels extrems del camí del riu i passa per camins rurals ja consolidats i força senzills. El tram nord, en canvi, presenta una dificultat una mica més elevada. Ambdós, però, són de gran interès paisatgístic i natural.

Per les característiques del municipi, Sant Sadurní es converteix en l'eix connector i el punt d'inici de l'itinerari. Al llarg del recorregut pel terme municipal, podrem gaudir d'interessants elements naturals i arquitectònics, mostra clara d'aquesta terra de vinyes d'arrels mil·lenàries.

r268_subiratsEntre d'altres, cal destacar: la masia de Can Mas de la Riera (s. XVIII); l'escull coral·lí El Serralet, de 16 milions d'anys; els edificis modernistes de les caves Codorniu; el llac i el roure monumental de Can Codorniu, propietat de Raventós i Blanch, i la Colònia Pons, Can Romeu, Monistrol i Can Catassús, enclavaments singulars a tocar del riu.

Per altra banda, l'itinerari al seu pas per Torrelavit presenta tres àmbits diferenciats: en primer lloc, podem veure l'aprofitament de l'aigua per als horts, gràcies als recs que neixen de les diverses rescloses. En segon lloc, podem passejar pel camí paperer que transcorre per la llera del riu, on trobem una àmplia vegetació de ribera, diversos molins paperers en bon estat i, al pas pel nucli urbà, diversos parcs on gaudir del riu.

I en tercer lloc, podem deixar el riu i endinsar-nos en un hàbitat agrícola, passejant per un conreu de vinyes en harmonia amb els boscos de pins, on gaudirem d'una magnífica vista del Puigcúgul.

Al punt del terme municipal de Sant Pere de Riudebitlles el recorregut segueix la llera del riu a contracorrent. S'inicia al pont del Barri de l'Altra Banda i passa per la font dels Quadres, el parc dels Plàtans d'en Soler, la resclosa del rec de les Hortes i la fàbrica del Valls, fins arribar al pèlag Bullidor i el torrent de Barquies. Al llarg de l'itinerari trobarem diferents recs, fonts i rescloses de gran riquesa faunística i vegetal.

r268_sant-quintiEl passeig al llarg del riu és una de les experiències més agradables que es poden fer a Sant Quintí de Mediona perquè permet als visitants gaudir d'un entorn natural fantàstic que s'ha anat transformant amb els anys gràcies a l'acció humana.

És possible passar per una antiga colònia industrial que ha sabut transformar l'entorn d'una manera molt bella, o descobrir els llacs, fonts i grutes de les Deus, una meravella natural creada per l'erosió de l'aigua.

El camí travessa tres sistemes prou diferents en el seu recorregut pel terme municipal de Mediona: els plans de Sant Joan, el congost de Mediona i els plans de Santa Anna, can Sala i la Marquesa.

A destacar el Congost de Mediona, un indret on amb els anys la riera es va anar fent pas a través de la serralada Prelitoral i va formar un paisatge pintoresc de cingleres i de pèlags. Arran  de riera es va consolidar el camí ral que, amb poc desnivell, permetia els animals i els carros accedir a les planes més baixes. En sortir del congost, la riera s‘amansa, forma meandres en unes planes molt riques en aigües subterrànies i on es produeix el sorgiment de l'aqüífer anomenat de “Carme-Capellades”.

Font: Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Bikemotions, enoturisme al Penedès

Subirats (a 3 Km)

Llegir més...

Vins El Cep

Sant Sadurní d'Anoia (a 3.6 Km)

Llegir més...

Cava Rovellats

Sant Martí Sarroca (a 12.1 Km)

Llegir més...

La Passió d'Esparreguera

Esparreguera (a 14 Km)

Llegir més...

On menjar

Bodega Miquel Jané

Font-rubí (a 4.6 Km)

Llegir més...

Cal Pau Xic

Subirats

Llegir més...

Restaurant Windsor

Barcelona (a 30 Km)

Llegir més...

Casa de colònies Can Grau, Fundesplai

Cubelles (a 9.2 Km)

Llegir més...

Arcs Llacuna - l'Espigol

La Llacuna (a 6.6 Km)

Llegir més...

Hotel Checkin Montserrat

Collbató (a 13.8 Km)

Llegir més...

Masia Cal Mestre

Sant Martí de Tous (a 12.8 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Descobrint el Penedès i Alella al teu ritme a través dels…

Llegir més...

Experiències

Temps de Verema a una Vinya de Paratge amb Vins El Cep

Llegir més...

48 €

Visita Vins el Cep

Llegir més...

25 €

Agenda

Cicle ViaVeu a Sant Julià de Ramis

14/07/2024 ...

Llegir més...

Cicle de música Notes d'Aigua a Arbúcies

14/07/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!