Perseguint tresors modernistes a l'Alt Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat en cotxe elèctric

Compartir
Perseguint tresors modernistes a l'Alt Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat en cotxe elèctric


Punts de recàrrega

Aquesta ruta està pensada per fer-la amb vehicle elèctric, tot i que es pot realitzar amb qualsevol altre cotxe. Al llarg del recorregut us proposarem municipis que disposen de punts de recàrrega i llocs d'interès per visitar mentre carreguem piles.

Els cotxes elèctrics són una bona manera de descarbonitzar el transport per carretera. Aquests vehicles no emeten gasos d'efecte hivernacle i no necessiten combustibles fòssils per funcionar. Això els fa una opció viable per contribuir a reduir la nostra petjada de CO₂. La constant millora de la tecnologia d'aquests automòbils fa que cada vegada siguin més eficients i ecològics.

Consulteu també les recomanacions a l'hora de viatjar en cotxe elèctric.

Número de trams

4

Número de trams
Quilòmetres totals

51,3

Quilòmetres totals
Emissions locals (cotxe elèctric)

2,81 KG

Emissions locals (cotxe elèctric)

8,46 KG

Emissions locals (cotxe dièsel)

El modernisme va ser un moviment cultural i artístic que va tenir lloc a Europa a finals del segle XIX i començaments del XX.

A Catalunya, el modernisme té un sentit més ampli, ja que va traspassar les barreres culturals i va introduir-se de ple en la societat catalana a través del pensament, la política, l'arquitectura, la pintura, la literatura o l'escultura. El modernisme portava el país cap a la modernització i pretenia transformar la societat catalana.

Qui no ha sentit parlar d'Antoni Gaudí, de la Sagrada Família, el parc Güell, la casa Batlló o el Palau de la Música Catalana? Són símbols de la identitat catalana que demostren la importància que va tenir el modernisme català en la societat i en la història de Catalunya.

L'empremta que va deixar el moviment és ben visible avui en dia, però no només a Barcelona i en els grans noms que ja hem anomenat, no, el modernisme va deixar una empremta inesborrable a tot el país, especialment pel que fa a la seva arquitectura, inspirada en la naturalesa, els seus processos, formes i espais. L'espectacularitat dels seus detalls fa que cadascun dels seus productes siguin fastuosos i admirables.

En aquesta ruta en vehicle elèctric per l'Alt Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat, et farem perseguir joies modernistes que no tothom coneix i que no per això són menys interessants.

Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Sitges o Castelldefels amaguen tresors culturals modernistes que et portarem a descobrir.

Però no només això, sinó que aquestes ciutats tenen altres reclams turístics especials. Museus, parcs, tradicions, llegendes, plats populars... i la seva gent!

Comencem?

Vilafranca del Penedès, un llegat modernista entre vins i vinyes

El punt de sortida de la teva ruta és Vilafranca del Penedès. La capital de la comarca de l'Alt Penedès és ideal per començar el teu viatge, perquè en els seus carrers hi podràs trobar edificis modernistes destacats i reconeguts com la Casa Miró o la Casa Guasch.

Però a més de la seva relació amb el modernisme, Vilafranca del Penedès també és coneguda per la seva riquesa cultural i gastronòmica.

La capital del vi de Catalunya és una vila centenària que t'ofereix una experiència turística apassionant, amb multitud de fires i festes, una passió desmesurada pels castells i un paisatge natural marcat per les seves vinyes.

Però, anem a pams. Primer de tot, et recomanem que aparquis el teu cotxe elèctric al centre de Vilafranca, et calcis les botes i et preparis per realitzar tot xino-xano la Ruta Modernista de Vilafranca del Penedès.

Aquesta ruta et permetrà conèixer l'impacte que va tenir el modernisme a la capital de l'Alt Penedès. A finals del segle XIX, i després del desastre de la fil·loxera, el ressorgiment econòmic del territori va propiciar l'arribada del modernisme, el moviment cultural que començava a implantar-se a Europa.

L'itinerari de la ruta et portarà a una vintena d'indrets, on podràs observar diferents aspectes modernistes, com els fanals del carrer de Santa Maria, al voltant de la basílica que porta el seu nom. Són tres llums de composició simètrica, d'estructura radial, amb guarniments de ferro forjat i vitralls de colors.

Perseguint tresors modernistes a l'Alt Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat en cotxe elèctric

Fanals del Carrer de Santa Maria. Foto: turismevilafranca.com

I ja que ets a tocar, apropa't a visitar la Basílica de Santa Maria de Vilafranca, un edifici declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, que és el primer edifici parroquial de Catalunya edificat en estil gòtic. De l'edifici et cridaran l'atenció la seva gran varietat de gàrgoles, situades enmig dels contraforts i que adopten formes d'animals fantàstics o reals. I al seu interior, també hi podràs trobar un dels punts de la ruta modernista, la Cripta de Santa Maria, un conjunt escultòric de marbre de Carrara formada per un conjunt de set figures concebudes com un episodi narratiu en què es plasma el moment de l'enterrament de Crist. L'escultura modernista, realitzada per l'escultor Josep Llimona, es pot visitar tots els dissabtes de 11.00h a 13.30h.

I després d'aquests apunts modernistes al voltant de la basílica, la ruta continua per diferents edificis molt peculiars: la casa Rigual Artigues, la casa Josep Serdà Vallès, la casa de la Vila, la casa de Ramon Quer i Via, la casa Josep Jané i Alegret, la casa Manel M. Pecero i Tos o la casa Miró.

I aquí ens aturem per destacar l'obra de Santiago Güell, un dels arquitectes més actius al Penedès entre 1892 i 1920. La casa Miró és una de les millors obres del modernisme vilafranquí i des de l'exterior s'hi pot veure un finestral i un balcó partit per una columna amb capitell floral senzillament espectaculars. La ruta continua per diferents edificis modernistes de la ciutat, tots ells amb detalls que no et deixaran indiferent. Entre ells, cal destacar també la casa Guasch, ja que t'impressionarà amb la seva façana ornamentada amb temes naturals.

Perseguint tresors modernistes a l'Alt Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat en cotxe elèctric

Ruta Modernista de Vilafranca del Penedès. Foto: turismevilafranca.com

Amarats de modernisme vilafranquí, és hora de seure, tastar un bon vi d'aquesta terra o menjar un deliciós xató per carregar piles per visitar el Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya.

Ubicat a la plaça Jaume I, aquest espai et permetrà descobrir la cultura del vi i la seva relació amb la ciutat. Al museu hi trobaràs una exposició permanent i altres exposicions temporals. Compten amb més de 17.000 peces relacionades amb el vi que et faran entendre la història, el caràcter del territori i de la seva gent, des de temps remots marcats pel cultiu de la vinya i la producció de vi.

Abans de marxar de Vilafranca, però, no ens volem deixar de recomanar-te també una ruta d'una altra època, però no menys interessant. Si vols descobrir el passat d'una Vilafranca històrica, la Ruta Medieval de Vilafranca del Penedès és ideal per fer-ho, i podràs veure edificis com el Palau Reial o el Palau Baltà.


Propera parada?

23,7 KM (Vilanova i la Geltrú)Necessiteu recarregar?

Necessiteu recarregar?

Vilafranca del Penedès

Punts de recàrregaC. Camp del Cellerot S/N - Aparcament

Punts de recàrregaAvinguda de Tarragona, 135

Punts de recàrregaAvinguda de Tarragona, 143d

Els Monjos (a 6 km)

Punts de recàrregaAvinguda de Catalunya, 80

I mentrestant: als Monjos, extensió del municipi de Santa Margarida i els Monjos, pots visitar l'espectacular i històric Castell de Penyafort. Ubicat als peus del Parc del Foix, aquest és un dels conjunts arquitectònics més destacats de tot l'Alt Penedès. Format per les restes d'un antic castell fortificat, un convent i una església, aquest va ser el lloc on va néixer sant Ramon de Penyafort, canonitzat l'any 1601.

Canyelles (a 14 km)

Punts de recàrregaCarrer Bassa d'En Llot

I mentrestant: si tens el teu vehicle elèctric carregant-se a Canyelles, et recomanem que facis un tomb pel nucli antic d'aquest poblet tranquil i ubicat en un entorn privilegiat. Allí hi pots visitar el castell de Canyelles, del segle XIV, o l'església de Santa Magdalena, datada del segle XVII. I si ets a Canyelles... també has de saber que es coneix com “el poble del meteorit”, ja que l'any 1861 hi va caure un aeròlit.

Altres punts de recàrregaAltres punts de recàrrega

Vilanova i la Geltrú: arquitectura modernista, museus i cultura a dojo

Abandona la capital de la comarca de l'Alt Penedès i dirigeix-te en direcció sud cap al mar, per la carretera C-15. Al cap de mitja hora de cotxe, arribaràs a la teva següent destinació, Vilanova i la Geltrú. La capital del Garraf és una de les ciutats més destacades pel que fa a cultura popular de tot Catalunya. La celebració dels Tres Tombs, el Carnaval, la Festa de les Neus i els múltiples museus que posseeix, la converteixen en un municipi imprescindible de conèixer.

Però com que el que t'hi ha portat és el teu interès per al modernisme, el primer lloc que has de visitar és la casa Renard. Aquest edifici ubicat a la Rambla Principal, 114-116, també conegut com a casa Magriñà, és la màxima representació del modernisme a Vilanova i la Geltrú. L'edifici té una estructura peculiar, amb la façana enretirada i un cos més avançat, alineat amb el carrer, que conforma un petit pati tancat al seu costat. Al capdamunt, una cúpula espectacular d'escames de ceràmica vidrada negra corona una façana en la qual s'hi poden veure decoracions mil·limètriques en portes i finestres. La casa va ser encarregada pel matrimoni de forners vilanovins Isidre Magriñà i Àngela Sanromà a l'arquitecte també vilanoví Josep Maria Miró i Guibernau. La construcció de la casa Magriñà data de l'any 1923 i als anys cinquanta va començar a ser coneguda com a casa Renard, ja que allí s'hi va establir un dentista amb aquest nom.

Perseguint tresors modernistes a l'Alt Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat en cotxe elèctric

Casa Renard o Casa Magriñà. Foto: Enric

Però aquesta no és l'única representació modernista que pots trobar a la ciutat. Al contrari, n'hi ha moltes més, i totes elles, protegides com a Bé Cultural d'Interès Local pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquests indrets imprescindibles si vols seguir la petjada modernista en la teva visita a la ciutat són Ca l'Artigas, Can Ricart, casa Florenci Sala, la Ciutat jardí de Ribes Roges, el Xalet Doctor Ribot, Can Raventós, Can Joan Olivella, Magatzem Fecsa, l'Orfeó Vilanoví, la font de la plaça dels Carros, Can Sebastià Soler o el Xalet Miramar.

Perseguint tresors modernistes a l'Alt Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat en cotxe elèctric

Can Raventós o Can Gener. Foto: Cornelia Bohl

Però com ja t'hem alertat, les recomanacions a la ciutat de Vilanova i la Geltrú no acaben amb el modernisme. Si encara tens ganes de conèixer més detalls d'aquesta ciutat ubicada al litoral, els museus poden ser una bona opció. Els més destacats són el Museu del Ferrocarril de Catalunya, dedicat a la custòdia i la divulgació de la cultura ferroviària. La Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, un dels museus més antics i singulars de Catalunya, on podràs trobar peces pertanyents al dipòsit històric del Museu Nacional del Prado, amb pintures de Rubens, El Greco, Goya o Murillo, una Pinacoteca del segle XIX amb obres de Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Marià Fortuny, o una sala dedicada al món egipci, entre altres.

Abans d'abandonar Vilanova, però, no pots deixar de visitar un dels seus emplaçaments més emblemàtics, la Torre Blava. Aquesta és una torre defensiva construïda el darrer terç del segle XIX com a element defensiu per protegir el barri de Baix-a-mar. L'any 2000 Josep Guinovart va convertir l'antiga torre del passeig Marítim en un espai d'homenatge al mar Mediterrani i la seva gent. És per aquest motiu que porta el nom de Torre Blava - Espai Guinovart. La torre circular està decorada amb elements relacionats amb l'univers marí i des del terrat es pot gaudir d'una vista impressionant del passeig Marítim i del far de Vilanova.


Propera parada?

9 KM (Sitges)


Sitges, la “Meca del modernisme” català

Molt a prop de Vilanova i la Geltrú, a només quinze minuts en cotxe, hi trobaràs la tercera destinació marcada en aquesta ruta modernista per fer en cotxe elèctric, la coneguda ciutat de Sitges. Igualment ubicada a la comarca del Garraf, aquesta és una vila especialment turística i cultural. Sitges és sinònim de sol i platja, però també es pot visitar fora de la temporada estiuenca, ja que gaudeix d'un patrimoni cultural, artístic i històric igualment destacable.

Perseguint tresors modernistes a l'Alt Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat en cotxe elèctric

Vista de Sitges. Foto: Turisme Sitges

I com no, una relació especial amb el modernisme, perquè sinó, no t'hauríem indicat que t'aturessis aquí. Sitges va esdevenir entre els anys 1892 i el 1899 un lloc de trobada per als artistes modernistes. Aquest fet es va produir ja que l'artista multidisciplinari català Santiago Rusiñol s'hi va instal·lar a viure l'any 1893. Amb Rusiñol a la ciutat, concretament al Cau Ferrat, Sitges va ser un punt de referència modernista i hi van ser freqüents les conegudes festes modernistes. Aquestes acollien els literats, músics, crítics, escultors i pintors més rellevants de l'època i van fer que la vila es guanyés a pols el nom de “la Meca del Modernisme”.

I com no podia ser d'altra manera, aquesta reputació va deixar als carrers i edificis del poble una petjada modernista que continua visible avui en dia. Simplement, tot caminant pel passeig marítim de Sitges ja pots gaudir de l'empremta modernista. Amb l'olor del mar i la vista de la platja, pots admirar les belles cases modernistes i els seus minuciosos detalls a les façanes.

La ruta modernista oficial a Sitges, però, comença a l'estació de tren, on podràs veure les cases dels anomenats “americanos”, sitgetans que van tornar enriquits de les colònies espanyoles i van construir cases d'estètica modernista.

Perseguint tresors modernistes a l'Alt Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat en cotxe elèctric

Carrer Fonollar de Sitges. Foto: Turisme Sitges

Als carrers del centre de la vila hi podràs descobrir l'arquitectura modernista d'alguns dels arquitectes de l'època més destacats, com Gaietà Buïgas, en edificis com la casa Bonaventura Blay, la casa Manuel Planas o la casa Pere Carreras. Una de les cases modernistes més destacades i que no et pots perdre és la de Bartomeu Carbonell i Mussons. Situada en un angle de la plaça Cap de la Vila, és un dels edificis més emblemàtics de Sitges, i en destaca especialment la seva torre amb ceràmica en trencadís. I finalment, et recomanem la visita al Mercat Vell de Sitges, que va ser el primer edifici modernista de la vila, inaugurat l'any 1890.

I com que ja t'hem explicat que Santiago Rusiñol va tenir un paper fonamental en “la Meca del Modernisme”, la teva següent parada ha de ser obligatòriament el Museu del Cau Ferrat. Aquest va ser fundat el 1893 pel mateix artista i acull col·leccions  d'art antic aplegades per l'artista, així com d'art modern, amb obres del mateix Rusiñol o de Picasso. Al temple del modernisme de Sitges hi trobaràs pintura, dibuix, escultura, forja, ceràmica, vidre... una veneració al moviment en totes les seves branques i diversitats.

Perseguint tresors modernistes a l'Alt Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat en cotxe elèctric

Museu del Cau Ferrat a Sitges. Foto: museusdesitges.cat

I com que en la teva ruta no tot ha de ser modernisme, per deixar enrere Rusiñol i les seves festes, et recomanem la visita a un dels edificis més emblemàtics de la vila, l'església de Sant Bartomeu i Santa Tecla. La seva ubicació, en un turó que presideix la platja del poble, la converteixen en una de les imatges més icòniques de Sitges. El temple, d'estil barroc, té una forma asimètrica a causa de les seves nombroses modificacions al llarg de la història.


Propera parada?

18,6 KM (Castelldefels)


Castelldefels, influència gaudiniana i monjos budistes 

L'última parada de la ruta és Castelldefels. Per arribar-hi des de Sitges, agafa la C-32 i en només 21 minuts en cotxe elèctric et plantaràs al bell mig de la localitat del Baix Llobregat.

I ja t'avisem ara. A Castelldefels no hi trobaràs la riquesa modernista que has pogut admirar a les teves anteriors destinacions. Tot i això, és un punt ideal per finalitzar la teva ruta, ja que aquesta ciutat costanera té també una llarga història, per exemple, amb les restes arquitectòniques de Ca N'Aimerich, que tenen datada una cronologia mínima de 80.000 anys d'antiguitat. Les restes del paleolític superior, de l'edat del bronze, ibèriques, romanes o medievals han deixat un patrimoni molt ric que et convidem a descobrir.

Però sí, primer, el modernisme. A Castelldefels hi trobem Can Poal, la casa del comte Güell, declarada  Bé cultural d'interès local. Aquesta torre residencial de pedra va ser construïda l'any 1900 i està formada per diversos cossos de diferent alçada. L'arquitecte va ser Francesc Berenguer Mestres, amic íntim d'Antoni Gaudí. I és per això que a Can Poal s'hi poden apreciar detalls gaudinians, com l'ús dels materials i la volumetria lliure i regular. Els acabats de les façanes, amb pedra fosca, la torre amb galeria, o la xemeneia amb formes fastuoses, fan d'aquest edifici construït per al compte Eusebi Güell una joia modernista.

Perseguint tresors modernistes a l'Alt Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat en cotxe elèctric

Can Poal. Foto: Bestiasonica

Després d'aquest detall fastuós, et recomanem altres ubicacions igualment interessants i espectaculars.

La primera parada, el Castell de Castelldefels. Aquest és un símbol icònic de la ciutat i en el seu interior podràs gaudir d'una experiència interactiva relacionada amb el món de la pirateria. Construït al segle X, va ser utilitzat durant segles per defensar la ciutat dels atacs àrabs i de pirates barbarescos.

Perseguint tresors modernistes a l'Alt Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat en cotxe elèctric

Castell de Castelldefels. Foto: castelldecastelldefels.com

I d'aquí l'experiència anomenada Piratia, que et permetrà submergir-te en la vida d'un pirata i conèixer el context social i polític en el qual apareix aquest fenomen. A més, el castell, rehabilitat per Manuel Girona el 1897, posseeix uns jardins de 3500 m2 amb unes espectaculars vistes on es pot apreciar Castelldefels, Barcelona, el mar i el Parc Natural del Garraf.

Aquest últim, el Parc Natural del Garraf, és la nostra última recomanació per finalitzar la ruta respirant aire pur enmig de la naturalesa. El parc ofereix múltiples opcions com rutes a peu, en bicicleta o altres activitats ambientals.

I... com no podia ser d'altra manera, modernisme!

Al cor del Parc Natural del Garraf s'hi ubica el Palau Novella, un edifici modernista construït el 1892, que actualment acull la comunitat budista Sakya Tashi Ling.


Necessiteu recarregar?

Necessiteu recarregar?

Castelldefels

Punts de recàrregaCarrer Antic Camí Ral de València, 1

Gavà (a 2.5 km)

Punts de recàrregaPlaça de J. M. Batista i Roca

Punts de recàrregaPl. de Jaume Balmes">https://www.google.com/maps/preview/?q=41.303822,2.00004&z=15z"]

Punts de recàrregaPolígono Industrial Gavá Park, Carrer del Coneixement, 7, 13

I mentrestant: pots fer temps visitant el Parc Arqueològic Mines de Gavà, un dels conjunts patrimonials més importants i singulars del nostre país. Sota els peus de la ciutat, fa 6.000 anys uns pobladors van foradar la terra fins a crear 200 hectàrees de mines per extreure'n variscita, un mineral de color verd que es feia servir per fer joies. Aquestes són les mines en galeria dedicades la variscita més antigues d'Europa. Actualment, hi pots trobar un centre d'interpretació per descobrir en primera persona aquest jaciment miner.

El Prat de Llobregat (a 11 km)

Punts de recàrregaAutovia de Castelldefels, 5

Punts de recàrregaFARMACIA, Av. de la Verge de Montserrat, 257

Punts de recàrregaAv. de la Verge de Montserrat, 139Bis

I mentrestant: si, t'agraden els animals, pots fer una visita al CRAM, la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins. Aquesta entitat es dedica a la conservació de la biodiversitat marina, especialment per al tractament de cetacis, tortugues i aus marines. Al CRAM s'hi fan visites guiades per conèixer la seva feina d'ajuda al medi marí i també tallers per a grups per descobrir, per exemple, com es rescata un dofí.

Altres punts de recàrregaAltres punts de recàrrega


Punts de recàrrega

Propera parada?

Consulteu tots els punts de recàrrega que trobareu fins arribar a la vostra propera destinació.


En col·laboració amb

Etecnic

Etecnic és el líder en instal·lacions 360° de mobilitat elèctrica, connectada i renovable. Ha dut a terme més de 1.100 projectes, gestiona més de 7.000 punts de càrrega de vehicles elèctrics, compta amb més de 700.000 usuaris registrats a la seva APP EVcharge, pel qual ha entregat més de 3 milions d'hores de recàrrega i reduït més de 21.000 tones de CO₂.

Turisme Baix Llobregat

Llegir més...

Garraf Turisme

Llegir més...

Celler Albet i Noya

Subirats (a 10.1 Km)

Llegir més...

Cava Rovellats

Sant Martí Sarroca (a 4.2 Km)

Llegir més...

Cal Pau Xic

Subirats (a 10.9 Km)

Llegir més...

Bodega Miquel Jané

Font-rubí (a 9.7 Km)

Llegir més...

Can Solé

Barcelona (a 20.9 Km)

Llegir més...

Fàbrica Moritz Barcelona

Barcelona (a 19.4 Km)

Llegir més...

Fundesplai, Cases de Colònies

Llegir més...

Hotel Hyatt Regency Barcelona Tower

Barcelona (a 13.3 Km)

Llegir més...

Let's Holidays Castelldefels and Barcelona

(a 1.1 Km)

Llegir més...

Alberg Cal Ganxo, Fundesplai

Castelldefels (a 1.4 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Descobreix l'Alta Ribagorça, l'autèntic Pirineu

Llegir més...

Sorteig: Guanya 2 menús graellada a la Braseria Les Comes

Llegir més...

Propostes

Fires, festes i esdeveniments al Baix Llobregat

Llegir més...

Museus de tota mena i per a tothom al Baix Llobregat

Llegir més...

Agenda

Festival 'En Altres Paraules' al CaixaForum

08/05/2024 - 30/05/2024

Llegir més...

La Gastronomia és Cultura a Sentmenat

31/05/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!