Sidamon

Compartir
Província: Lleida | Comarca: Pla d'Urgell | Habitants: 758 | Extensió: 8,1 Km2 | Altitud: 232 m

Sidamon està situat al sector ponent de la comarca del Pla d'Urgell i a 232 metres sobre el nivell del mar. Limita amb el municipis de Bell lloc, Palau d'Anglesola, Fondarella Mollerussa i Torregrossa. El seu terme té una extensió de 8,16 Km2. amb conreus de regadiu (cereals, hortalisses, arbres fruiters...) i de secà; així com també granges d'aviram, i bestiar boví i porcí.

La població de Sidamon és d'origen sarraí. Ja en l'any 1079, el “Liber feudorum major”, figura “Aquam vivam que est ultra Cidamundum”, mot híbrid de l'àrab i llatí; aleshores Sidamon i el seu Castell havien estat ja presos per Ramon Berenguer I i adscrits a la diòcesi de Vic (on romangué fins a la fi del segle XVI que passà a Solsona) i, en aquest document els germans Ramon Berenguer II i Berenguer Ramon II, fan donació del territori entre Anglesola, Sidamon i Torregrossa al cavaller Berenguer Gombau de la Casa d'Anglesola, territori que havia constituit durant gairebé un segle el límit de les terres catalanes davant Lleida i on residiren sovint els comtes de Barcelona en les seves empreses contra la ciutat del Segre, Sidamon i el Palau d'Anglesola continuaren en mans d'aquest llinatge fins al regnat de Jaume I. Entre els dos pobles hi havia a mitjans del segle XII, un hospital per acollir malalts i pelegrins.

El 1182 en testar Bernat d'Anglesola lliurarà un reconeixement al monestir de Poblet per a la cura d'aquest hospital. Més endavant, anys abans de 1260, Guillem d'Anglesola, pròxim a ingressar a l'ordre del Temple, vengué el castell i llocs de Sidamon a Hug de Cervià, però la muller d'aquest darrer, Guilleuma, denuncià al mestre dels Templers (1260) que el fill de Guillem, Guillem d'Anglesola, fill menor havia ocupat violentament el castell de Sidamon d'acord amb el seu pare, ja templer.

En el fogatjament del 1358, Sidamon tenia 35 cases i, com el Palau d'Anglesola, pertanyia a l'ordre militar de Sant Jaume de l'Espasa, dins de la comanda de Montalbà. En el fogatge de 1365 contava de 30 focs, del cavaller Acard de Mur. Com el Palau, formava part des del 1330 de la vegueria de Tàrrega i el 1373 fou permutat per Enric de Trastàmara, rei de Castella, i passà de l'ordre de Sant Jaume el Comte d'Empúries (cedits pel rei) i tres anys després a Pere Sacalua, fins que el 1405 els hospitalers adquiriren tots dos llocs, amb tota la jurisdicció civil i criminal, dins la comanda de l'Espluga Calva, on romangué fins a la fi de l'Antic Règim.

En els anys de la màxima activitat del bandolerisme a la comarca, Sidamon fou escenari (1587/88) d'un important robatori dut a terme pel cèlebre bandoler lo Minyó de Montellà, un robatori de moneda del Rei, en una de les màximes remeses d'or que Felip II de Castella enviava a Itàlia per als soldats de terços.

Es despoblà després de la Guerra dels Segadors i el 1717 tenia un batlle comú amb Fondarella i amb Bell.lloc (que també iniciaven el repoblament). Zamora afirmà en el seu viatge (1787) que els voltants de Sidamon són ben plantats d'oliveres. S'havia refet en part el 1810, quan en les contribucions als francesos que ocupaven Lleida, Sidamon, hagué de donar 500 quintars de farratges.

La construcció del Canal d'Urgell representà prosperitat per a la població. Es comença a treballar per modernitzar la vila, amb la portada d'aigües, la llum, s'arrangen els camins que uneixen amb els pobles veïns, i en definitiva, s'urbanitza Sidamon.

En els últims anys, s'ha treballat per tal de dotar al municipi de tots els serveis bàsics en bones condicions. S'ha millorat el parc del canal i el poble també disposa d'un parc d'autocaravanes amb tots els serveis. A més, també hi ha una zona de petanca i pícnic.

També cal fer referència a l'entramat social de la gent de Sidamon, on han sorgit tot un seguit d'entitats socials i esportives. Tota aquesta riquesa humana, ben complementada amb l'actiu de instal·lació de serveis i zona industrial, fan del poble un lloc molt acollidor i agradable, que en els últims anys ha experimentat un increment notable de la seva població.

Propostes

Exposició "El Alma en pena. El grito 26 en homenatge a Ucraïna"…

Sidamon

El dissabte dia 25 de març a les 18h s'inaugurà l'Exposició "El Alma en pena. El grito 26 en homenatge a Ucraïna" a Sidamon.…

Què fer

Turisme Les Garrigues

(a 13.5 Km)

El paisatge de les Garrigues és un dels valors més apreciats per…

Llegir més...

Oli Raig d'Arbeca

Arbeca (a 12.2 Km)

Raig d'Arbeca disposa d'una botiga (oleoteca) on s'ofereixen diverses varietats del nostre Oli…

Llegir més...

Vinya els Vilars

Arbeca (a 12 Km)

Una petita explotació vitivinícola, amb una producció que no supera les 20.000…

Llegir més...

Cooperativa Arbequina

Arbeca (a 12 Km)

A Arbequina us convidem a tastar els nostres olis tradicionals i premium…

Llegir més...

On menjar

El Dien Restaurant

Vallfogona de Balaguer (a 13.6 Km)

La característica diferencial de El Dien és la seva particular filosofia: la…

Llegir més...

Hostal-Restaurant Roma

Cubells (a 26.8 Km)

Disposem de 7 habitacions recent reformades, al nostre restaurant trobareu els millors menjars típics…

Llegir més...

On dormir

Era de Cal Falillo

Vilanova de Bellpuig (a 10.7 Km)

L'Era de Cal Falillo data des de 1776, i en l'actualitat està…

Llegir més...

Hotels Ibis Lleida

Lleida (a 16.8 Km)

El nostre Ibis hotel a Lleida s'integra a la zona comercial de…

Llegir més...

Cal Guineueta

Cubells (a 26.7 Km)

Casa familiar de finals del SXIX recentment reformada com a casa vacacional,…

Llegir més...

Monestir de les Avellanes

Os de Balaguer (a 27.9 Km)

Antiga abadia del segle XII adaptada a les necessitats del segle XXI.…

Llegir més...

Agenda

Final Nacional Circuit Escolar de Cros de Catalunya a Sidamon

26/03/2023

Llegir més...

Vermut entre ametllers florits a Castelldans

26/03/2023

Llegir més...

Propostes

Exposició "El Alma en pena. El grito 26 en homenatge a Ucraïna"…

Sidamon

Llegir més...

Previsió del temps

24-03-2023
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 20º
Mínima 10º
25-03-2023
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 21º
Mínima 8º

Destaquem...

Regala tot allò que t'enamora de Catalunya

Llegir més...

Guanya un cap de setmana en una parcel·la per a 4 persones…

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!