Ruta de les cabanes de volta

Compartir
Ruta de les cabanes de volta

Les Garrigues és una comarca amb un abundant patrimoni de construccions de pedra seca, entre les quals destaca la cabana de volta, la seva contrucció més emblemàtica. En un inventari confeccionat per Josep Preixens, hi ha catalogades més de mil cabanes amb nou estils diferents de coberta. En aquestes cabanes s'hi feia vida durant el temps de recollir l'oliva, de llaurar i de podar.

En aquesta ruta, que inclou els termes de Les Borges Blanques, Castelldans, L'Albi i Vinaixa, trobarem nou cabanes, una cogulla, una bassa i un aljub. Pel què fa als estils de coberta, cinc cabanes la tenen de volta de canó, que és la que predomina a la comarca, amb un 82 % del total i els altres tipus que hi trobarem són: volta apuntada, falsa cúpula, coberta de lloses i coberta de jàsseres i lloses.

Temps aproximat de realització de la ruta: mínim 3 hores en cotxe.

 

Terme municipal de Castelldans

Cabana de Cal Felipet 

Cabana amb coberta de volta de canó, de 38 filades de pedres; la superfície interior és de 32 m2 i l'alçada, de 2,97 m. Entrant a la cabana, a l'esquerra trobem la llar de foc i dos armaris integrats a la paret. A la paret del fons hi ha la menjadora.

Al muntant més alt de la part esquerra de la porta podem veure un rellotge de sol.

Bassa de Cal Felipet

Forat excavat al terra i empedrat, que recull l'aigua de pluja per al consum del pagès i del seu animal de càrrega. Uns graons permeten accedir a l'aigua quan baixa de nivell.

Davant la bassa podem veure una pica de pedra on s'abeurava l'animal de càrrega.

Terme municipal de Les Borges Blanques

Cabana de les Pedreres

Cabana amb coberta de volta de canó de 34 filades de pedres; la superfície interior és de 29 m2 i l'alçada de la volta, de 2,80 m. A la paret interior que tanca la cabana, to- cant a la porta, hi podem veure una pedra amb unes creus gravades.

Cabana de Cal Quintana

Cabana de dues plantes amb coberta de volta de canó de 40 filades de pedres; la superfície interior és de 39 m2 i l'alçada de la volta, de 4,60 m.
La porta la trobem emmarcada amb tres muntants de pedra per banda o llinda; al damunt de la llinda hi podem veure un arc de descàrrega.

Entrant a la cabana, a l'esquerra hi podem veure la llar de foc; a continuació, un armari integrat a la pa- ret, i al davant de l'armari a l'altre lateral, una pica de pedra.

Cogulla de Cal Quintillà

Cavitat de planta rectangular, cavada a la roca, que recull l'aigua de pluja que cau a la roquera del vol- tant mitjançant uns reguers o aigüeres a la roca per al consum del pagès i del seu animal de càrrega.

Terme municipal de Vinaixa

Cabana de Joan Miró

Cabana coberta amb volta apuntada de 35 filades de pedres que té el seu inici a un metre del terra; la superfície interior és de 9,50 m2 i l'alçada de la volta, de 3,40 m. Al fons del lateral esquerre, hi podem veure la men- jadora de l'animal de càrrega. Al terra del sostre hi trobem lliris plantats per tal de compactar la terra amb les seves arrels.

Cabana d'Isidre Mas

Cabana coberta amb volta de canó, de 19 filades de pedres; la superfície interior és de 17 m2 i l'alçada de la volta, de 2,90 metres.

La menjadora de l'animal de càrrega la trobem a la paret del fons de la cabana; al lateral esquerre hi podem veure la llar de foc i tres armaris, i a la part central del lateral dret, un altre armari, tots integrats a la paret.

Aljub d'Isidre Mas

Aljub cavat a la roca i cobert amb obra, que recull l'aigua de pluja que cau al damunt de la gran roca que té al costat mitjançant uns reguers que la porten al seu interior.

L'aigua s'utilitzava per al consum del pagès i del seu animal de càrrega. La superfície interior és de 4,8 m2 i la fondària, de 2,12 m.

Cabana de Víctor Guasch

Cabana coberta amb 5 jàsseres de pedra i lloses, de 9 m2 de superfície interior. La porta la trobem emmarcada amb muntants i llinda de pedra ben treballats. Davant la porta podem veure un dau de pedra que feia les funcions de taula i una pica també de pedra.

La cabana era utilitzada pel picapedrer que treba- llava la pedrera, les restes de la qual encara podem veure entorn la cabana.

Terme municipal de L'Albi

Cabana de Cal Cintet

Quatre lloses de grans dimen- sions; la del fons la trobem partida, i fa la sensació que són cinc lloses. Encarada al nord-est, té 8,20 m2 de superfície interior i 2,20 m d'alçada. Les parets de la cabana s'inclinen cap a l'interior per tal que les lloses puguin abastar-les; a sobre les lloses hi trobem pedruscall i terra per tal d'impermeabilitzar la cabana.

Cabana de Cal Jaume Càndio

Cabana amb coberta de falsa cúpula rematada amb quatre petites lloses, encarada al sud. Al seu interior trobem dos departaments coberts amb dues falses cúpules. El primer departament era l'habitacle del pagès i conserva la falsa cúpula en perfecte estat; l'altre departament feia les funcions d'estable i encara hi podem veure la menjadora de l'animal de càrrega.

La coberta de l'estable la trobem mig ensorrada, cosa que ens permet veure la disposició de les pe- dres en una falsa cúpula. A un metre del terra dels dos departaments podem veure a les cantonades les petxines, grans pedres que permetien passar del rectangle de la base a la volta circular que cobreix la cabana.

Terme municipal del Vilosell

Cabana del Mas de Linyà

Cabana coberta amb lloses. Al seu interior, hi ha la llar de foc amb la fumera integrada a la paret i la menjadora de l'animal de càrrega. Les parets late- rals de la cabana s'inclinen cap a l'interior per tal que les dues lloses puguin abastar les dues parets. 

Dins de la finca hi ha dues cabanes.

Al seu interior hi veurem la menjadora de l'animal de càrrega i un armari ran de terra. En una de les pedres de la cabana podem veure gravada la data de construcció (1898).

Espai museístic del Cinema - Col·lecció Josep Maria Queraltó

Vallbona de les Monges (a 14.1 Km)

Llegir més...

Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona

Vallbona de les Monges (a 14.1 Km)

Llegir més...

Roca dels Moros

El Cogul (a 7 Km)

Llegir més...

Museu Fassina Balanyà

L'Espluga de Francolí (a 11.4 Km)

Llegir més...

On menjar

El Dien Restaurant

Vallfogona de Balaguer (a 26.1 Km)

Llegir més...

El Refugi

Valls (a 29.2 Km)

Llegir més...

Hotel rural - Xalet de Prades

Prades (a 9.1 Km)

Llegir més...

Càmping Prades Park

Prades (a 8.4 Km)

Llegir més...

Càmping Capfun Serra de Prades

Vilanova de Prades (a 4 Km)

Llegir més...

Hotels Ibis Lleida

Lleida (a 16.3 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig Instagram: Guanya un carnet per visitar els 3 Monestirs…

Llegir més...

L'eina definitiva per als amants del cicloturisme i el senderisme

Llegir més...

Experiències

Animació temporada alta: El nivell de diversió.

Llegir més...

Tast de vins - Xalet de Prades

Llegir més...

Agenda

Cicle Racons d'Agramunt

24/07/2024 ...

Llegir més...

Festival Jardins de Terramar a Sitges

24/07/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!