La ruta de l'oli, del camp a la taula

Compartir
La ruta de l'oli, del camp a la taula

Aquest mes des de femturisme us volem parlar de la ruta del oli. El temps idoni per fer-la seria als voltants del 25 de novembre que és quan és celebra Santa Caterina i s'inicia la recol·lecció d'olives, que pot durar fins a finals de gener. De fet, ja ens ho diu el tradicional refrany  "Per Santa Caterina l'oli és a l'oliva" i per tant, no es comença la campanya fins passada aquesta data.

Doncs, si sou d'aquells que canteu sovint "volem pa amb oli", amants de les olives, .... aquesta ruta us està esperant! 

Aquesta ruta amb tant de gust que us recomanem transcorre per alguns municipis de les Garrigues. Una comarca que ens ofereix un magnífic paisatge format per l'arbre que dóna aquests fruits, l'olivera. A més de gaudir d'aquest entorn, la ruta us permetrà visitar les cooperatives, molins i museus oleícoles,... de la zona. Així com conèixer el procés d'elaboració de l'oli. Però, sobretot, és una ruta que farà gaudir el nostre paladar.

Les Garrigues, la comarca de l'oliva arbequina

L'oliva arbequina (Denominació d'Origen Les Garrigues)La comarca de les Garrigues és un territori d'interior i de secà. Es topa amb les comarques veïnes de l'Urgell, el Pla de l'Urgell, la Conca de Barberà, Ribera d'Ebre i el Priorat. No obstant, l'element que identifica les Garrigues són els conreus i plantacions d'oliveres. Aquest és el símbol comarcal per excel·lència.

La tradició  d'aquesta activitat agrícola en aquesta comarca remunta a l'època romana.

D'oliveres n'hi ha de moltes varietats però les que es troben a les Garrigues són oliveres arbequines, les quals produeixen un dels millors olis verges extra del món, els quals s'agrupen sota la Denominació d'origen protegida les Garrigues (D.O.P les Garrigues).

Per conèixer més sobre aquesta comarca us recomanem la visita al Centre d'Interpretació de les Garrigues que es troba ubicat a les Borges Blanques.

Les Borges Blanques, la capital de l'oli verge extra d'arbequina

Parc temàtic de l'Oli (Les Borges Blanques)La ruta comença a la capital de la comarca, les Borges Blanques, on trobareu l'entorn adient per ampliar els vostres coneixements sobre la cultura de l'oli.

És en aquest poble on hi ha ubicat un parc temàtic, però no és un parc temàtic qualsevol amb muntanyes russes, és el parc temàtic de l'oli.

Aquest parc temàtic és la porta d'entrada a la cultura de l'oli, el qual ens dóna una visió del que ha estat l'evolució del procés de producció d'oli i la seva història.

Cooperativa de Sant Isidre (Les Borges Blanques)En aquest espai podreu veure l'exposició de 54 oliveres que tenen més de mil anys, una col·lecció de setrilleres de 45 països diferents, la premsa més gran del món, conèixer l'origen de l'oli i la història de les premses així com el procés d'elaboració,... i fins i tot, poder visitar els arcs romànics dels templers que es troben en el mateix parc. En definitiva, rebreu l'aprenentatge adient per ser uns experts en el món de l'oli, així com uns collidors nats.

Aprofitant la visita a aquest municipi no us podeu deixar perdre la Cooperativa de Sant Isidre, també coneguda com la dels Carlins; aquí podreu conèixer el molí nou que fabrica l'oli amb D.O.P les Garrigues, veure la projecció d'un vídeo sobre l'elaboració de l'oli, així com tastar el seu millor producte, l'oli d'oliva extra verge Terrall.

Oli el Terrall (Denominació d'origen les Garrigues)A més, si visiteu les Borges Blanques durant Sant Antoni informar-vos que es celebra en aquesta data la Fira de les Garrigues des de l'any 1963. Aquesta fira està acompanyada de la Fira de l'oli de qualitat verge extra, la qual esdevé un referent per a la comarca. En aquesta s'hi exposa i ven oli de diferents molins i cooperatives de la comarca, maquinària, entre altres productes relacionats amb el món oleícola. A més, aprofitant la festivitat s'organitzen diferents activitats paral·leles (tastos, jornades tècniques, tallers...).

El Museu de l'oli i el Món rural

Museu de l'oli (Castelldans)Finalitzada la visita a les Borges Blanques ens dirigirem a Castelldans, un municipi que es troba a tan sols 9 km de la capital de comarca, en el qual podrem apreciar la influència del producte emblema del territori a través del Museu de l'oli.

Aquest es troba instal·lat en un antic molí d'oli. En ell s'hi poden apreciar diferents eines i estris relacionats amb el conreu de l'olivera i de l'oli. També, hi ha altres peces exposades que ens fan referència a les antigues pràctiques rurals de la comarca.

També, podreu realitzar una degustació de pa torrat amb oli a la Cooperativa Sant Fortunat que pertany a la D.O.P les Garrigues i a la vegada serà interessant de contemplar la seva nova especialitat, les pomes tatuades.

A més, us recomanen que un cop oberta la gana i abans de marxar degusteu una de les especialitats gastronòmiques de Castelldans, el bacallà confitat amb oli d'oliva arbequina.

L'arribada de l'oliva arbequina a la comarca

Moli d'oli Argilés (Arbeca)En aquesta ocasió la ruta ens condueix cap a Arbeca. Arbeca és un municipi que es troba a 6 km de les Borges Blanques, ambdós es troben comunicats per la C-233.

Aquesta població ens mostra i recorda l'arribada de l'oliva arbequina a la comarca. Aquesta fou introduïda procedent de Palestina pel duc de Medinaceli el segle XVIII. En aquell moment, el duc de Medinaceli era el Senyor d'Arbeca.

Es diu que arran d'una promesa que realitzà el duc de pagar un ral de brilló per cada olivera que es plantés s'estengué aquesta plantació per tot el terme, tot i que després no complí el que havia promès.

Tampoc deixà construir molins a cap dels ciutadans del poble per tal de controlar ell mateix la producció i treure'n profit, quedant-se 4 mesures de cada 19 que es produïa d'oli.

A Arbeca hi podem visitar el castell on residia el duc, el molí d'oli de l'Argilés i la Cooperativa del Camp de l'Arbequina construïda per l'arquitecte vallenc Cèsar Martinell, deixeble d'Antoni Gaudí.

Mòlta, premsat i decantació a la Pobla de Cérvoles

Ecomuseu de l'oli (la Pobla de Cérvoles)Per últim i per obtenir més informació i detalls sobre la introducció de l'olivera a la comarca podem visitar l'Ecomuseu de l'Oli que es troba a la Pobla de Cérvoles. A més, de conèixer la incidència de l'olivera a la comarca també ens fa un repàs per la història d'aquesta plantació i la seva simbologia.

El museu està instal·lat a l'antic molí de la Societat, que data de l'any 1870, en el qual també s'hi troba l'Ajuntament del municipi.

També, és interessant de visitar la Cooperativa del Camp de Sant Isidre Llaurador per veure l'elaboració de l'oli de manera tradicional. És l'única cooperativa de la comarca que encara mantenen el sistema de mòlta, premsat i decantació, tal i com es feia antigament. La cooperativa es troba inclosa dins de la D.O.P les Garrigues.

Cal afegir que la ruta proposada es pot realitzar en diversos sentits i, també, realitzar parades alternatives a altres pobles, on ben segur que hi trobareu alguna cooperativa per a visitar.

La Dieta mediterrània i la importància de l'oli d'oliva

Ruta de l'Oli per les Garrigues (Oliva arbequina)La dieta mediterrània, que correspon a la menja dels pobles que són banyats per aquest mar, està, essencialment, formada per tres productes: el vi, el blat i l'oli.

D'aquests tres productes en destaca, indiscutiblement, l'oli d'oliva per les seves particularitats. Aquest ens aporta un gran gust, tant cru com cuinat, i salut i benestar.

De fet, es diu que el 99% de la producció mundial d'oli d'oliva es produeix en països mediterranis, suposem que és degut pel pilar que representa a la nostra dieta.

Pel que fa el seu arbre, l'olivera, és un dels més antics de la història de la humanitat, pot arribar a viure més de 5000 anys. Conegut, altrament, per l'arbre d'Atenea ja que conta una llegenda grega que aquesta feu brotar un arbre que donà aliment a l'home i bàlsam per les ferides. Creiem que, també, per aquest motiu els francesos l'anomenen l'arbre regal.

Vinya els Vilars

Arbeca

Llegir més...

Cooperativa la Fraternal de l'Albagés

L'Albagés (a 6.1 Km)

Llegir més...

Olis Bellaguarda

Bellaguarda (a 15.5 Km)

Llegir més...

Oli Raig d'Arbeca

Arbeca

Llegir més...

Centre d'interpretació de la pedra seca

Torrebesses (a 16.6 Km)

Llegir més...

Camp de Cervià de les Garrigues

Cervià de les Garrigues (a 7.6 Km)

Llegir més...

Espai Maldanell

Vallbona de les Monges (a 13.5 Km)

Llegir més...

Turisme Les Garrigues

(a 1.1 Km)

Llegir més...

On menjar

El Dien Restaurant

Vallfogona de Balaguer (a 25.1 Km)

Llegir més...

Càmping Prades Park

Prades (a 8.1 Km)

Llegir més...

Hotel rural - Xalet de Prades

Prades (a 8.9 Km)

Llegir més...

Càmping Capfun Serra de Prades

Vilanova de Prades (a 4.1 Km)

Llegir més...

Lo Palauet de la Muralla

Balaguer (a 29.1 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Nova Obertura: Camins del Priorat, estada al cor del Priorat

Llegir més...

Sorteig: Una entrada per 4 persones per una experiència sensorial…

Llegir més...

Experiències

Garrigues Guitar Festival a Vinya els Vilars

Llegir més...

15 €

Visita i Tast de vins a Vinya els Vilars

Llegir més...

10 €

Agenda

Festa Major del Roser de Puigcerdà

17/07/2024 - 22/07/2024

Llegir més...

Festa Major de Sant Gregori

19/07/2024 - 22/07/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!