Alcover

Compartir
Província: Tarragona | Comarca: Alt Camp | Habitants: 5.143 | Extensió: 46,0 Km2 | Altitud: 243 m

El municipi de l'Alcover es troba situat a l'Alt Camp, a la província de Tarragona. El seu terme municipal està situat entre les Muntanyes de Prades pel nord i el Camp de Tarragona pel sud, al límit amb les comarques del Baix Camp i el Tarragonès, el riu Glorieta, afluent del riu Francolí travessa part del terme municipal. Aquest enclavament privilegiat fa de l'Alcover un municipi amb un entorn natural molt apreciat.

Sembla ser que l'origen del nom Alcover prové del mot àrab al-kubeier que significa “el gran”, tot i que també hi ha altres teories que assenyalen un mot preromà com l'origen del nom. La primera referència documentada de la vila és del 1059 on apareix amb el nom de Santa Maria d'Alcover. El naixement d'Alcover com a municipi és del 1166 quan el rei Alfons II d'Aragó i I de Catalunya va concedir-ne la carta de població (Carta d'Acapte).

A la vila d'Alcover hi trobem vestigis romans i musulmans. La mostra més significativa d'arquitectura és d'origen medieval i hi trobem carrers, torres, cases, així com fragments i portalades de les seves muralles.

L'església Vella o església de la Puríssima Sang data del segle XII i és d'estil romànic. Està construïda amb pedra vermella i és coneguda popularment amb el nom de la mesquita. Va ser destruïda durant la Guerra Civil, i avui dia es poden contemplar bona part de les seves runes (absis, rosetó, pilastres...) convertides en un bonic jardí.

L'església se Sant Miquel, situada al costat del cementiri, és del segle XII, tot i que es va reformar al segle XV i per això hi trobem clares mostres d'estil gòtic.

Fruit del desenvolupament demogràfic que va tenir lloc a l'Alcover durant el segle XVI podem trobar moltes construccions d'estil renaixentista, una mostra n'és la Casa de la Vila construïda l'any 1591 per Joan Muntaner. Al seu interior s'hi conserven nombroses obres de valor. Altres edificis renaixentistes són ca Cosme o l'Abadia.

A les afores d'Alcover cal destacar altres punts d'interès, com les ermites barroques del Remei i de les Virtuts o el convent de Santa Anna, fundat l'any 1582. Com a mostra de l'arquitectura civil en destaca el pont dels Moros, que travessa el riu Glorieta i és d'origen medieval.

Dispersos dins el terme municipal s'hi poden trobar diversos masos amb una llarga història, com el mas de Mont-Ravà que ja existia l'any 1163. També trobarem nombrosos molins paperers dels segles XVIII i XIX, ja que durant aquest període la indústria del paper va ser una gran font econòmica per l'Alcover.

Mostres de tot aquest passat de l'Alcover el trobem representat al Museu Municipal d'Alcover (MMAL), on podrem fer un recorregut al llarg de la seva història.

El municipi d'Alcover es troba relacionat amb la Ruta del Cister ja que aquesta ruta, a més de l'Urgell i la Conca de Barberà, engloba la comarca de l'Alt Camp.

Què fer

Reial Monestir de Santa Maria de Poblet

Vimbodí i Poblet (a 15 Km)

Llegir més...

La Teva Ruta

Reus (a 13.2 Km)

Llegir més...

Mon Casteller- Museu Casteller de Catalunya

Valls (a 6.7 Km)

Llegir més...

Adernats - Vinicola de Nulles

Nulles (a 10.6 Km)

Llegir més...

On menjar

El Refugi

Valls (a 9 Km)

Llegir més...

Restaurant Denver Cambrils

Cambrils (a 23.5 Km)

Llegir més...

Arena Tapas Restaurant

Salou (a 21.1 Km)

Llegir més...

L'Orangerie de Clos Barenys

Vila-seca (a 20.3 Km)

Llegir més...

On dormir

El Molí Oleari

Montblanc (a 12.5 Km)

Llegir més...

Camping Montblanc Park Capfun

Tarragona (a 12.7 Km)

Llegir més...

Hotel Centre Reus

Reus (a 13.1 Km)

Llegir més...

Hotel Blaumar

Salou (a 21.1 Km)

Llegir més...

Agenda

Tarragona, ciutat de Castells

26/06/2024 ...

Llegir més...

Jornades gastronòmiques de l'arròs de mar i muntanya, Vila-seca…

14/06/2024 - 30/06/2024

Llegir més...

Experiències

Visita guiada monumental per Montblanc

Montblanc (a 12.5 Km)

Llegir més...

10 €

Visita guiada en família "Explora Montblanc"

Montblanc (a 12.5 Km)

Llegir més...

10 €

Previsió del temps

25-06-2024
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 29º
Mínima 18º
26-06-2024
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 27º
Mínima 17º
Font: Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya

Destaquem...

La Ruta del Cister: tres grans monestirs reials amb una sola…

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!