Museu Etnogràfic de Ripoll Ripoll

Compartir
Plaça del Abat Oliba s/n Ripoll
Trucar 972 70 31 44
Contactar museuetnografic@ajripoll.cat

L'any 1929 es fundava l'Arxiu Museu Folklòric de Ripoll, que s'instal·là a les golfes de l'antiga església de Sant Pere i fou el primer de Catalunya dedicat a l'etnografia. Al llarg de setanta anys i de forma ininterrompuda va recollir, conservar, estudiar i difondre el patrimoni de les nostres contrades.

El resultat és el Museu Etnogràfic de Ripoll que, després de deu anys de readaptació, va obrir altra vegada les portes per seguir preservant i enriquint el seu fons i tornar a mostrar aquest llegat, que ens ajuda a entendre una societat a partir d'un patrimoni material i immaterial, del qual destaquen les col·leccions relacionades amb els pastors, la pagesia, els oficis,la religiositat popular, la farga catalana i el ferro forjat i les armes de foc portàtils ripolleses.

La nova seu, inaugurada el març del 2011, convida a fer un recorregut —interessant per a grans i petits—, que permet descobrir el passat recent i la identitat d'un territori i també reconèixer una manera de viure i de sentir.

A través del Museu Etnogràfic de Ripoll també podeu conèixer dos espais més, l'exposició Scriptorium i la Farga Palau de Ripoll:

Scriptorium

L'escriptori de Santa Maria de Ripoll , va deixar un vell llegat de manuscrits dels segles X, XI i XII, dels més rellevants d'Europa a nivell paleogràfic, textual i artístic.

L'Scriptorium de Ripoll és una exposició permanent, que de manera interactiva i didàctica, ofereix la possibilitat de conèixer el passat cultural de la població i la importància que el Monestir de Santa Maria de Ripoll, va tenir al llarg dels segles X-XII, en la producció i còpia de manuscrits, que van esdevenir dels més importants d'Europa.

El visitant, ja sigui adult o petit, aprendrà com es fabrica un pergamí, com s'aconsegueix que una ploma d'oca escrigui, com es relligava un còdex medieval, i el més important de tot és que un cop acabada la visita, podrà fer ell mateix de monjo copista, posant en pràctica el què ha après a l'exposició.

Farga Palau 

Entra dins un autèntic taller de farga que va tancar les portes de manera definitiva l'any 1978. Podràs observar dos martinets, les trompes (que caracteritzen la farga catalana), la roda hidràulica... i conèixer el procés mitjançant el qual la mena es converteix en ferro apte per ser treballat posteriorment.

La Farga Palau s'integra dins el Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC).

Serveis

  • Servei educatiu*.
  • Visites guiades i tallers .
  • Investigació*.
  • Restauració i desinsectació*.

*Tots els serveis esmentats són amb cita prèvia.

Propostes per a escoles

El Museu Etnogràfic de Ripoll també es vol apropar als més petits i a les escoles, per tal de donar a conèixer un passat recent, com vivia la gent de fa cent anys, quins costums tenia, amb quines joguines jugaven… Tot això es transmet gràcies a visites guiades adaptades a tota mena de públic i amb tallers didàctics, en els quals es pot posar en pràctica el què s'ha vist al llarg de la visita.

A més a més, també s'ofereix la possibilitat de descobrir l'Scriptorium i la Farga Palau de Ripoll, dos equipaments gestionats pel mateix Museu.

Així, es disposa d'un servei educatiu amb diferents propostes d'activitats que s'adapten a cada currículum escolar.

Per a visites d'escoles i grups cal concertar visita prèviament, trucant al 972 70 31 44 o enviant un correu electrònic a .

Horaris

  • De dimarts a dissabte: De 10 h a 13.30 hores i de 16 a 18 hores
  • Diumenges i festius: De 10 a 14 hores

Juliol, agost i Setmana Santa

  • De dimarts a dissabte: De 10 a 13.30 hores de 16 a 19 hores
  • Diumenges i festius: De 10 a 14 hores

Tancat

Dilluns i els dies 1 i 6 de gener i 25 i 26 de desembre.

Propostes

Activitat familiar "Arri, poll!" al Museu Etnogràfic de Ripoll

Museu Etnogràfic de Ripoll Ripoll

Gaudeix de la nova activitat familiar: Arri, Poll! Resol els entrellats que proposarà en Muet, la mascota del Museu, i ajuda'l a trobar els nous intrusos…

Agenda

Tastets de formatge a Les Llosses

07/10/2023 ...

Llegir més...

Fira de Santa Teresa i Fira Catalana de l'ovella a Ripoll

15/10/2023

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!