Ripoll, Gastronomia i cultura
Ripoll és un municipi que es troba als Prepirineus, concretament on es creuen el riu Ter i el Freser, i ocupa la capitalitat de la comarca del Ripollès. La seva ubicació estratègica dins del territori li ha permès ser un lloc idoni per la immigració convertint-se en una regió plural i viva en consonància amb l'entorn. Com a poble industrial, ha respectat sempre la natura, així com les seves tradicions, conservant d'aquesta maner la seva cultura i patrimoni.
Els orígens de la població es creu que remunten a l'edat de bronze ja que es trobaren destrals i algun dolmen que ho testimonien. Tanmateix, la població en aquest territori té un pes més significant al segle IX. En aquesta època s'experimenta una aglutinació de persones en el punt estratègic on es troba avui dia el municipi. Aquesta arribada massiva de població a la zona fou com a conseqüència de la construcció d'un monestir benedictí per part dels francs, liderats per un personatge rellevant en la història catalana, Guifre el Pilós.
Aquesta dada ens desprèn, doncs, que Ripoll és una vila repleta d'història que ha estat cabdal en el llegat identitari de Catalunya, tant que s'ha guanyat el sobrenom “el bressol de Catalunya”.
Ripoll és cultura, és indústria, és natura i és gastronomia. Us animeu a conèixer aquesta població amb més profunditat?
El Monestir de Ripoll
El Monestir de Ripoll és un dels monuments més importants existents al nostre país. Aquest fou alçat l'any 879 pel comte Guifré el Pilós, després que hagués conquerit la vall de Ripoll. Però aquest monestir benedictí no experimentà la seva màxima esplendor fins a l'arribada de l'Abat Oliba.
La ubicació d'aquesta construcció comportà que la població s'anés establint al seu entorn i, alhora, que el territori cresqués i s'enriquís. Essent així, l'any 888 es consagrà la primera església monàstica dedicada a Santa Maria, per aquest motiu el Monestir de Ripollse'l coneix també com el Monestir de Santa Maria. Dos anys més tard, s'alçà l'església de Sant Pere, la qual aquesta última servia, principalment, a la població, als servents...
D'altra banda, el propi edifici creixia d'acord amb el territori degut a la gran importància que suposava el monestir com a centre cultural que acollia biblioteca, Scriptorium... i que, per aquest motiu, esdevingué un dels principals centres espirituals i culturals de la Catalunya medieval.
Actualment, un dels atractius més importants d'aquest monestir és la portada romànica del segle XII considerada un dels elements romànics més importants del món i que es coneix, també, com “la Bíblia en pedra” com a conseqüència de la rica iconografia.
També, en el creuer i en els murs de la nau central del monestir hi descansen les tombes de molts comtes entre les quals hi destaquen la del fundador del centre, Guifré el Pilós.
L'Scriptorium
L'Abat Oliba fou el personatge que dotà al Monestir de Ripoll de la seva època més esplendorosa ja que fou qui impulsà l'Scriptorium. L'Scriptorium era la sala del monestir on es copiaven destacats manuscrits i es traduïen en diversos idiomes; àrab, grec, llatí.... Alguns dels manuscrits produïts en aquest espai han esdevingut dels més importants d'Europa. També, en aquest espai es van produir els primers textos historiogràfics catalans. En destaquen l'obra Chronicos Rivipul·lensesi el Gesta comitium Barcimonensium et regum Aragonum.
A més, l'existència de textos aràbics ha fet plantejar-se que potser el monestir i, per tant, la vila de Ripoll fossin els introductors de l'astrolabi o la numeració aràbiga al territori. Avui dia, el monestir de Ripollacull una exposició virtual permanent que permet al visitant entrar a l'Scriptoriumi sentir-se com un autèntic escrivent de l'època.
De l'escriptura a la forja del ferro, la Farga Palau
El municipi de Ripoll, a més de ser considerat el bressol de Catalunya, també ha estat decisiu en la producció i treball de ferro a Catalunya.
La indústria del ferro va ser predominant en aquesta població. La producció es fonamentava en la fabricació d'armes, concretament canons, panyetaires i encepadors. Tot i que més tard s'estengué un altre tipus d'indústria, els clavetaires que són qui fabricaven claus.
L'activitat era liderada per la Farga de Ferro, més coneguda com la Farga Palau, indústria que fou concloent per a l'obtenció del ferro durant els segles XVII i XVIII. Aquesta va ser un dels darrers exemples de la indústria històrica catalana. Va tancar les seves portes l'any 1978 però actualment es poden visitar les seves instal·lacions ja que està oberta al públic.
El riu Freser també va ser crucial en el funcionament de la Farga. La fàbrica comptava amb una sèquia que recollia l'aigua del riu que emmagatzemava, posteriorment, a una bassa per poder fer moure la roda hidràulica que accionava els martinets per forjar i les bombes hidràuliques que generaven el vent per mantenir el foc viu del forn i fornal.
La cara dolça de Ripoll
Pel que fa l'àmbit gastronòmic la comarca del Ripollès es caracteritza per la producció de dolços i galetes ja que a Camprodon s'hi fabriquen unes conegudes galetes.
Ripoll també compta amb unes delícies pròpies, les Moixaines i Carícies de Ripoll. Aquests dolços són com una espècie de pastissets elaborats amb pasta de neula enrotllada que embolcalla pasta d'ametlla i avellana. L'origen d'aquest dolç es remunta al segle IX quan s'ideà en honor a Sant Eudald.
Al segle XX es recuperà i actualment es poden comprar a totes les pastisseries del municipi i en qualsevol època de l'any. També, s'hi poden obtenir carquinyolis i ametllats.
A més, l'oferta gastronòmica de la contrada està composta per altres productes característics de la zona que l'enriqueixen com, per exemple, els bolets que abasteixen els boscos del territori o el Xai i Cabrit del Ripollès.
Capital de la Cultura Catalana
Ripoll ha estat designada com la ciutat que liderarà la capitalitat de la Cultura Catalana al llarg de l'any 2013 i n'esdevindrà un referent cultural.
Els eixos de la capital giren entorn al “bressol de Catalunya” i la indústria. Doncs, Ripoll ha vist passar a personatges emblemàtics com Guifré el Pilósi l'Abat Oliba, conserva un monestir de gran riquesa i patrimoni divers i manté les seves tradicions i la seva gastronomia.
A més, el municipi de Ripoll forma part de diverses rutes turístiques, com la Ruta del Ferro, o ofereix productes turístics globals com “Terra de Comtes i Abats” que vertebren el territori.
Ripoll també acull un CAT (Centre d'Acollida Turística) dedicat al comte Guifré el Pilóson s'expliquen alguns aspectes d'aquest personatge rellevant en la història catalana.
Què fer
Museu Etnogràfic de Ripoll
RipollEl primer museu de Catalunya dedicat a l'etnografia. A través del Museu…
Terra de Comtes i Abats a Sant Joan de les Abadesses
Sant Joan de les Abadesses (a 8.5 Km)Terra de Comtes i Abats us ofereix un munt de propostes per…
Terra de Comtes i Abats a Ripoll
RipollTerra de Comtes i Abats us ofereix un munt de propostes per…
Terra de Comtes i Abats a Gombrèn
Gombrèn (a 9.9 Km)Terra de Comtes i Abats us ofereix un munt de propostes per…
On menjar
Restaurant Dachs
Les Llosses (a 8.4 Km)El Restaurant Dachs ofereix espais versàtils per a celebracions a Les Llosses,…
La Santa Restaurant
Ribes de Freser (a 10.3 Km)Els nostres focs cuinen aliments KM0, obtinguts de la terra mitjançant mètodes…
Restaurant La Moixina
Olot (a 24.4 Km)Gaudeix de l'entorn únic de la Garrotxa al restaurant La Moixina, acompanyat…
On dormir
Hotel Vall de Núria
Queralbs (a 22.2 Km)Es troba al centre de la meravellosa Vall de Núria amagada entre…
Casa de colònies Les Codines, Fundesplai
Montesquiu (a 8.9 Km)Les Codines es troba al municipi de Montesquiu, a la comarca d'Osona.…
Apartaments del Bosc
Ribes de Freser (a 12.2 Km)Els apartaments són dues casetes adossades, situades en un espai de la…
Casa de colònies Mas Cabàlies, Fundesplai
Ogassa (a 10.4 Km)Mas Cabàlies es troba al municipi d'Ogassa, a la comarca del Ripollès.…