La llegenda del Comte Arnau

Compartir
La llegenda del Comte Arnau

Aquest mes des de femTurisme us convidem a galopar les terres del Comte Arnau tot resseguint les seves gestes i petjades.

La llegenda del Comte Arnau ha esdevingut, actualment, una de les més populars de Catalunya. Així com el mite català per excel·lència i personatge clau dels orígens de Catalunya.

Les narracions populars l'han donat a conèixer, més aviat, per les seves maleses que no bondats ja que retraten el Comte Arnau com l'exemple del noble feudal amb llibertats mal preses que maltractava els seus vassalls, seduïa les dames i defraudava els soldats.

Segons les llegendes, aquest, com a conseqüència dels seus pecats comesos, fou condemnat a vagar eternament per la terra, tot i haver mort. I moltes nits campa amb el seu cavall per l'entorn del municipi de Gombrèn.

Gombrèn i altres pobles del Ripollès, com Campdevànol i Sant Joan de les Abadesses, són els paratges que il·lustren la majoria de llegendes del Comte Arnau, les quals estableixen un fil conductor a la ruta. Us animeu a conèixer aquests indrets i el vincle que establiren amb aquest personatge?

El comte Arnau o el comte de Mataplana

Moltes llegendes del Comte Arnau s'ubiquen a la població de Gombrèn i el seu entorn.

Els espais naturals i racons d'aquesta població del Ripollès guarden, des d'anys ençà, un gran nombre de secrets d'aquest llegendari personatge.

Castell de Mataplana (Comte Arnau)A Gombrèn hi ha ubicat el Museu del Comte Arnau, el qual és recomanable visitar abans d'iniciar la ruta amb la finalitat d'introduir-nos i familiaritzar-nos amb aquest personatge. Aquest s'ubica al casal de cultura del poble i acull una col·lecció d'objectes trobats a les excavacions del Castell de Mataplana.

El Castell de Mataplana es convertí en la llar del Comte Arnau. Aquest, però, va pertànyer, anteriorment, als Mataplana, una  de les famílies nobles més importants de la contrada i de la Catalunya medieval.

Actualment, el Castell de Mataplana es troba en ruïnes però aquestes permeten repassar i imaginar la vida del Comte Arnau. Així com gaudir dels elements paisatgístics d'aquest racó de Catalunya.

De camí al castell, que s'hi arriba seguint la direcció al Santuari de Montgrony, ens trobem amb el Gorg dels Banyuts de la riera de Garfull.

Es diu que és en aquest espai natural on l'esperit del Comte Arnau surt de l'infern amb el seu cavall envoltat de foc quan el dia s'acaba i enfosqueix.

“Una mesura de blat per cada esglaó”

Santuari de Montgrony“Una mesura de blat per cada esglaó”. És això, precisament, el que prometé el Comte Arnau als treballadors que els encarregà construir els trams d'escales per accedir a la capella de la Verge i al Santuari de Montgrony. La llegenda clou amb l'incompliment de la promesa del Comte Arnau. La ruta provinent del Castell de Mataplana ens portarà fins aquest indret.

El Santuari de Montgrony es troba a gairebé 1.400 metres d'altitud i les escales excavades a la roca per, segons la llegenda, vassalls del Comte Arnau permeten accedir a ambdós espais, el primer tram a la capella de la Verge i el segon al santuari.

Proper a aquest santuari i del refugi forestal de la muntanya on es localitzen (muntanya de Sant Pere de Montgrony) es troba el Forat de Sant Ou.

Aquest avenc, segons la llegenda, l'utilitzava el Comte Arnau com a passadís per accedir fins al Monestir de Sant Joan de les Abadesses tot travessant el municipi de Campdevànol. Aquest té una profunditat de 74 metres i tres metres d'amplada.

El castell de les Dames

GombrènDalt d'uns penya-segats que es troben a prop del municipi de Gombrèn es troben les ruïnes del castell de Blancafort que és conegut altrament com el castell de les Dames.

Es diu que en aquest indret hi havia cent dames o monges que patien les perversions dels nobles amics del Comte Arnau.

Aquest castell va ser construït per la besàvia del comte, Blanca d'Hug. I es creu que fou en aquest on tingué lloc l'escena entre el Comte Arnau i la seva esposa, com narra la cançó, ja que aquesta, després que el comte morís, es traslladà a viure al Castell de Blancafort.

Arribarem a aquest espai des de Gombrèn seguint la carretera direcció Guardiola i accedint a la pista que es dirigeix al veïnat de les Palomeres. S'ha de seguir direcció l'ermita de Sant Francesc i l'indret de Can Pomarell.

Per altra banda, a 750 metres d'aquest castell, cap a ponent, es troben les restes de la masia de Can Rogall o Rogai. En aquesta el comte hi amagava les dones que es trobaven en estat de gestació fins que donaven llum al nadó.

Les balmes del Comte Arnau

Sant Pere d'AuiraTornant a Gombrèn, la ruta continua direcció al municipi de Campdevànol (GI-401), igual com ho feia la mina, gruta o forat que s'obria entre aquests dos pobles fins a arribar a Sant Joan de les Abadesses.

Arribant a Campdevànol s'ha de seguir la pista que condueix a l'ermita de Sant Cristòfol i a la via del tren. Aquesta pista ens transportarà fins un coll on podem observar les balmes del Comte Arnau ubicades a la cinglera de Sant Pere d'Auïra que segons les veus populars permeteren al Comte Arnau preparar emboscades als sarraïns. És en aquest espai on, també, es creu que s'hi troba la cova de Moltó.

Tanmateix, els espais reals amb components màgics no acaben aquí. Per a finalitzar la ruta ens desplaçarem fins al poble de Sant Joan de les Abadesses.

El monestir de Sant Joan de les Abadesses

Monestir de Sant Joan de les AbadessesA Sant Joan de les Abadesses és on el personatge del Comte Arnau es troba més viu.

El monestir de Sant Joan de les Abadesses ens recorda l'enamorament del Comte Arnau per l'abadessa. Aquest cada nit l'anava a veure resseguint l'avenc. Però això tingué les seves conseqüències. La falta als vots religiosos de l'abadessa Adelaisa comportà l'expulsió de les monges benetes.

Actualment, al Palau de l'abadia s'hi ha instal·lat el Centre d'Interpretació del Mite del Comte Arnau. La visita d'aquest espai ens permetrà entendre l'origen del Comte Arnau i les seves aventures a través de les cançons i llegendes, les quals algunes ja s'han anat explicant.

Crist de Sant Joan de les AbadessesPer altra banda, aquest municipi celebra cada any, els mesos de juliol i agost, el Cicle de representacions del Mite del Comte Arnau. Aquest dura tres setmanes i s'inicia amb la representació de la llegenda al Claustre del Monestir. També, coincidint amb aquesta festivitat es realitzen visites nocturnes escenificades al centre històric del poble.

La llegenda del comte Arnau

Existeixen moltes versions que narren la llegenda del Comte Arnau, tot i que aquesta es considera que parteix d'una cèlebre cançó popular. Tanmateix, la narració més popular és el poema creat per Joan Maragall del qual en citem un fragment a continuació.

Cant I

Els timbals de l'orgia ofenen l'aire
de l'hora matinal, que encara guarda
les quietuds de l'aire de la nit.

I surt dalt del cavall el comte Arnau, 
     que porta la capa blanca,
     i va a veure l'abadessa
     del convent de Sant Joan.

Els pastors, per les muntanyes,
tots de lluny guaiten com passa;
els pagesos tots tremolen...
     "És el comte Arnau!"

Terra de comtes i abats

(a 3.2 Km)

Llegir més...

Ratafia Bosch

Sant Quirze de Besora (a 14.6 Km)

Llegir més...

Ripollès Turisme

(a 3.2 Km)

Llegir més...

Tren del Ciment

La Pobla de Lillet (a 10.5 Km)

Llegir més...

La Santa Restaurant

Ribes de Freser (a 6.9 Km)

Llegir més...

Restaurant Mític

Camprodon (a 14.1 Km)

Llegir més...

Hostal la Muntanya

Castellar de n'Hug (a 7.1 Km)

Llegir més...

Restaurant Dachs

Les Llosses (a 9.4 Km)

Llegir més...

Hotel Rural Les Planes del Grau

Sant Joan de les Abadesses (a 3.1 Km)

Llegir més...

El Serradal

Sant Joan de les Abadesses (a 3.9 Km)

Llegir més...

Hostal la Muntanya

Castellar de n'Hug (a 7.1 Km)

Llegir més...

Angelats Hotel

Ribes de Freser (a 6.9 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: Guanya un dorsal per l'Espardenyada de Sant Jaume de…

Llegir més...

La Primavera del Cava retorna al maig amb 16 activitats entre…

Llegir més...

Propostes

Visites guiades Conjunt Monàstic de Santa Maria de Ripoll

Llegir més...

Exposició "Un Mar de plàstic" de Martí Albesa a Camprodon

Llegir més...

Agenda

24 de maig, dia Internacional dels Parcs Naturals

24/05/2024

Llegir més...

Coneix les aus del Delta amb MónNatura Delta de l'Ebre

25/05/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!