Sant Pere i la Costa de Matamatxos

Compartir
Sant Pere i la Costa de Matamatxos

Aquesta excursió ens apropa als orígens del municipi d'Hostalets travessant tot un seguit de torrents i rieres fins a arribar a la riera de Pierola on trobarem l'antic nucli de Pierola i tot un seguit de boniques masies disperses.

Descobrirem els relleus abruptes de les valls d'aquests torrents i ens endinsarem en el feréstec sector de la costa de Matamatxos i Serra de la Rectoria. 

Acabarem gaudint dels paisatges agrícoles i les àmplies vistes a les serralades properes.

Som-hi!

Sortirem del costat de Can Valls per la carrerada, ara GR 172, direcció Montserrat. Baixarem i pujarem petites valls formades per molts dels torrents i rieres del terme, entre ells la riera de Claret on, aigües avall passat el poble, s'han fet importants troballes paleontològiques als sediments miocènics (12 milions d'anys) dels seus costats, tant a nivell Català com Europeu, entre elles la d'un pre-homínid Pierolapithecus catalaunicus nomenat Pau.

Dalt les carenes i a les costes més suaus trobarem els conreus de secà bàsicament de cereal i vinya; i als terrenys més costeruts i fondals, el bosc de pi blanc enriquit amb alzinar a les parts més ombrívoles i fondes.

Després de creuar la carretera B-231 que baixa a Esparreguera, nosaltres baixarem també a trobar l'antic nucli de Pierola a Can Ponç Vell, al costat de la riera de Pierola, centre neuràlgic del terme i origen de l'actual poble d'Hostalets de Pierola. Ho posen de manifest l'augment de masies disperses al costat de la riera: la Torre de Pierola, Can Térmens o Can Pujol de la Muntanya. Dalt la serra de la Rectoria treuen el cap les runes de Sant Pere de Pierola.

Seguim el traç de la riera, eix del terme, aigües amunt direcció el mas de Can Pujol de la Muntanya i ens adonem del bonic relleu amb tallats i escarpaments vermells que l'acció soscavadora i erosiva dels torrents ha provocat als vessants d'aquestes petites serres.

Després de descansar una mica a la font de Can Pujol, emprenem la marxa per pujar la forta costa de Matamatxos entre alzinars primer i boscos de pi blanc i pi pinyoner després fins dalt la carena de la Serra de la Rectoria.

La baixada és més còmoda i oberta amb vistes sud cap a la serralada litoral al fons i el poble d'Hostalets davant nostre. Es fa evident la geografia del terme d'Hostalets i les diferències entre la part nord més muntanyosa i forestal (la Serra de Roques Blanques separa físicament l'Anoia del Baix Llobregat) i la sud més agrícola i planera segons davalla cap a l'Alt Penedès.

Després de creuar de nou la carretera, ara per sota, enfilem el Camí de la Serra, per gaudir de generoses vistes en 360º. Envoltats d'ametllers, oliveres, vinyes i cereals, descobrim tota la varietat possible de conreus de secà i alhora és fàcil de veure el xoriguer i també l'aligot sobrevolant els camps. A la primavera, les flors i els cants dels ocells fan aquesta tornada entre camps d'allò més agradable.

Encara ens queda tornar a baixar a la llera de la riera de Claret i seguir passejant pel costat del seu alzinar de rebrot, amb esparregueres, heures i galzerans, fins i tot algun pollancre i algun àlber, per acabar pujant tot seguit a l'important mas de Can Valls i saber de la importància de les mines per abastir d'aigua en èpoques de sequera.

Font: Ajuntament dels Hostalets de Pierola

Bodegues Sumarroca

Subirats (a 12.8 Km)

Llegir més...

Cremallera i funiculars de Montserrat

Monistrol de Montserrat (a 10.8 Km)

Llegir més...

Stress & Adrenalina

Barcelona (a 14.1 Km)

Llegir més...

Caves Bohigas

Òdena (a 11.8 Km)

Llegir més...

On menjar

Cal Pau Xic

Subirats (a 12.6 Km)

Llegir més...

Bodega Miquel Jané

Font-rubí (a 16.2 Km)

Llegir més...

Restaurant Marisquer Can Ladis

Sant Fruitós de Bages (a 25.5 Km)

Llegir més...

Hotel Checkin Montserrat

Collbató (a 3.8 Km)

Llegir més...

Masia Can Ollé de la Guàrdia

El Bruc (a 11.5 Km)

Llegir més...

Masia Cal Mestre

Sant Martí de Tous (a 20.9 Km)

Llegir més...

Molí Blanc Hotel Igualada

Jorba (a 17.2 Km)

Llegir més...

Destaquem...

La Primavera del Cava retorna al maig amb 16 activitats entre…

Llegir més...

Propostes

Visita Vins el Cep

Llegir més...

25 €

Brunch al Celler de Vins El Cep

Llegir més...

48 €

Agenda

Visites Teatralitzades "Temps d'Universitat" a Cervera

26/05/2024 ...

Llegir més...

Aplec del Caragol de Lleida

24/05/2024 - 26/05/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!