Cremallera i funiculars de Montserrat Monistrol de Montserrat

Compartir

Reserva online

El Cremallera de Montserrat és l'únic transport que arriba fins al centre del recinte del Santuari de la Muntanya de Montserrat. En 15 minuts el cremallera recorre la singular silueta de la muntanya i permet gaudir d'unes vistes privilegiades de la muntanya. A través dels vidres panoràmics del tren, es pot apreciar la gran bellesa del paisatge que ens envolta des de Monistrol fins arribar a Montserrat.

El cremallera està preparat per garantir el màxim confort de les persones visitants i tant el tren com les andanes estan completament adaptades per a persones amb mobilitat reduïda. A més, l'estació Monistrol - Vila disposa d'un ampli aparcament gratuït, amb capacitat fins a 1.000 cotxes i 70 autobusos, servei de restauració i tots els serveis necessaris per a les persones visitants.

La freqüència habitual del tren cremallera és de 20 minuts. A les hores punta hi ha trens que enllacen directament l'estació Monistrol - Vila amb el Monestir.

Si s'arriba en transport públic fins a l'estació de Monistrol de Montserrat, allí mateix es pot agafar l'enllaç del cremallera per arribar directament a Montserrat.

Tant si s'agafa el cotxe com el tren, és important consultar els horaris per preparar la visita a Montserrat. Amb tot, es recomana visitar l'exposició del tren cremallera de Montserrat, un espai d'alt valor emocional i històric.

Funicular de Sant Joan

El Funicular de Sant Joan ofereix una impressionant panoràmica de la muntanya de Montserrat, des d'una altura de 1.000 metres sobre el nivell de la mar. La pujada amb el Funicular de Sant Joan és un viatge inoblidable, amb un pendent màxim del 65% i amb un recorregut de 503 metres.

El nou mirador, situat a l'estació superior del propi funicular i prop de 1.000 metres d'altitud, permet una perfecta observació de la muntanya i compta amb un Centre d'Interpretació del Geoparc de la Catalunya Central i del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Aquest espai mostra la història de la característica muntanya de Montserrat, així com les seves condicions climàtiques, la fauna i la flora.

En el cim, des del pla de les Taràntules, les persones visitants poden fer algunes de les excursions o dels passejos que es troben senyalitzats, amb diferents nivells de dificultat i durada, per la qual cosa són aptes per a tots els públics.

Inaugurat l'any 1918, el Funicular de Sant Joan va ser construït per comunicar la part exterior del monestir amb l'ermita de Sant Joan, situada en la part alta del massís, on també està el mirador. En 1997 es van modernitzar les instal·lacions i es va dotar als funiculars de nous vehicles panoràmics perquè els visitants poguessin gaudir plenament del viatge.

L'èxit aconseguit per la línia va deixar clar ràpidament la seva baixa capacitat de transport i el 1926 va ser substituïda per una nova instal·lació, amb un ample de via diferent i vehicles de més capacitat. El 1986 va ser integrat a la xarxa d'FGC, i el 1997 va ser sotmès a un ampli procés de modernització, durant el qual va ser dotat d'uns nous vehicles panoràmics.

Funicular de la Santa Cova

El Funicular de la Santa Cova uneix el santuari amb la cova, la capella troglodítica adossada a la roca on, segons la llegenda, uns pastors van trobar la imatge de la Verge de Montserrat. Des de l'any 1929, els pelegrins han baixat amb el funicular fins a aquest lloc emblemàtic, on es respira art i naturalesa.

Aquest transport arriba al lloc on comença el Rosari monumental, el conjunt escultòric a l'aire lliure més important del modernisme català, amb obres d'Antoni Gaudí i Josep Llimona, entre d'altres. També hi ha una exposició dedicada als funiculars, al seu funcionament i a la seva història.

El funicular recorre un traçat de 262 metres i supera un desnivell de 118 metres. El Funicular de la Santa Cova va ser construït el 1929 per a la societat Ferrocarrils de Muntanya a Grans Pendents (FMGP), que també era propietària del Funicular de Sant Joan. Des de 1986, tots dos funiculars són gestionats per FGC.

Amb el pas dels anys, el Funicular de la Santa Cova ha estat renovat en dues ocasions – el 1963 i el 1991 -, però les greus inundacions que va patir la muntanya de Montserrat durant el mes de juny de 2000 van afectar profundament les instal·lacions, ja que es van destruir parcialment l'estació inferior i un dels cotxes.

Es va aprofitar l'ocasió per renovar completament les instal·lacions de la línia, amb nous vehicles panoràmics, que van entrar en servei al juny de 2001.

Agenda

Visita a la Torre del Rellotge i el nucli antic d'Olesa de Montserrat

13/12/2023 ...

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: 6 packs d'entrades dobles per a una visita amb espectacle…

Llegir més...

Sorteig: 4 lots de samarretes de Carros de Foc

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!