Cremallera i funiculars de Montserrat Monistrol de Montserrat

Compartir

Reserva online

El Cremallera de Montserrat és una de les principals vies per apropar-se al recinte del Santuari de Montserrat, un pas essencial per accedir al bell mig del recinte. Els Funiculars de Sant Joan i de la Santa Cova, d'altra banda, faciliten l'accés al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, a la comarca del Bages. A través d'aquests mitjans de transport sostenibles, la ciutadania té l'oportunitat de viure una experiència única en plena natura, tot visitant la muntanya més important i significativa de Catalunya, ja que, gràcies a les seves sorprenents característiques, s'ha convertit en un dels símbols catalans.
El Tren Cremallera fa un recorregut de 5 quilòmetres, supera un desnivell de 600 metres i té una durada de 15 minuts. El trajecte comença a l'estació de Monistrol de Montserrat i va fins al recinte del Santuari. Gràcies als vidres panoràmics, els passatgers poden observar unes impressionants vistes amb la Vall del Llobregat i les particulars formes de les muntanyes de Montserrat.
 
Un cop allà, les persones visitants trobaran els dos funiculars:
 
El Funicular de Sant Joan recorre un trajecte de 503 metres i supera un pendent del 65%, oferint una vista aèria del Monestir a 1.000 metres d'altitud i una panoràmica de l'Anoia des del Pla de les Taràntules, així com una de les millors perspectives del Santuari des del mirador de l'estació superior. A més, compta amb el Centre d'Interpretació del Geoparc de la Catalunya Central i del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.
 
El Funicular de la Santa Cova fa un recorregut de 262 metres i supera un desnivell de 118 metres. Connecta el Santuari amb el Camí de la Cova on, segons la llegenda, uns pastors van trobar la imatge de la Mare de Déu de Montserrat. A més, en el camí de la Cova es pot contemplar el Rosari monumental, el conjunt escultòric a l'aire lliure més important del modernisme català.
 
Aquest lloc tan icònic es troba a poc més d'una hora i mitja, en transport públic, de la ciutat de Barcelona. A partir del bitllet combinat de Tren+ Cremallera, les persones usuàries accedeixen a Montserrat amb una opció econòmica i sostenible arribant al bell mig del recinte del Santuari alternant tren i Cremallera.
També es pot gaudir de l'experiència a Montserrat gràcies als paquets combinats des de Plaça Espanya a Barcelona: el bitllet TRANS Montserrat que, a més de tren i cremallera, inclou l'accés al Funicular de Sant Joan i al mirador, al Funicular de la Santa Cova (quan està en servei), l'entrada a l'Espai Audiovisual, i accés directe, sense reserva prèvia, al Tron de la mare de Déu; i el bitllet TOT Montserrat, que a banda dels avantatges que ofereix el TRANS Montserrat inclou accés al museu i dinar al bufet de Montserrat.

Novetats

Pel que fa a les novetats, destaca la recent implementació de la Plataforma per a Persones amb Mobilitat Reduïda (PMR) al Funicular de Sant Joan i, d'aquesta manera, s'amplia l'accessibilitat i inclusió en aquest mitjà de transport. Aquesta iniciativa s'uneix a l'adaptació ja existent al Cremallera de Montserrat, reforçant l'accessibilitat per a tothom.

També hi ha l'exposició interactiva a l'estació inferior del Funicular de la Santa Cova, oberta el passat 15 d'agost. L'exposició submergeix al visitant en la llegenda d'aquest espai emblemàtic a través de panells informatius, imatges, projeccions cinematogràfiques i pantalles interactives. La mostra ofereix una experiència única per connectar amb la història, la cultura i les emocions de Montserrat. L'entrada és gratuïta amb el bitllet del Funicular de la Santa Cova.

Activitats a l'entorn del Cremallera de Montserrat

Natura i aventura

  • Senderisme i rutes: Montserrat ofereix una gran varietat de rutes i itineraris per a tots els nivells, des de passejades lleugeres fins a ascensions més exigents.
  • Escalada: Des de l'estació superior del Funicular de Sant Joan, es troben vies d'escalada de diversos nivells que porten als cims més emblemàtics de Montserrat. És una experiència única per als amants de l'adrenalina.

Cultura i coneixement

  • L'Espai Audiovisual de Montserrat: Es tracta d'una exposició on s'explica què és i què significa Montserrat. La mostra gira sobre tres eixos fonamentals: muntanya, monestir i santuari.
  • El Museu de Montserrat: El museu, amb exposicions permanents i itinerants, destaca per acollir obres de pintors tan importants com Picasso, Dalí o Rusiñol. L'espai, a més, fou projectat l'any 1929 per Josep Puig i Cadafalch en el marc del projecte general de reforma de les places del monestir.
  • El Centre d'Interpretació del Geoparc i Parc Natural: Situat al Mirador de Sant Joan, els visitants poden descobrir un espai ple d'història de la característica muntanya de Montserrat, així com de les seves condicions climàtiques i de la varietat de la flora i fauna autòctones.
  • Exposició de l'antic cremallera: Un viatge en el temps per conèixer la història del cremallera de Montserrat a través de textos, fotografies, cartells i una projecció.
  • Espai expositiu “La Santa Cova: Camí d'emocions”: Submergeix als visitants en la llegenda de la Mare de Déu de Montserrat i els permet descobrir els seus orígens. Coneixen la història de la construcció de la capella, exploren l'entorn natural del Camí de la Cova i gaudeixen d'un recorregut interactiu pels misteris del Rosari Monumental.
  • Santuari de Montserrat: Un santuari ric en història i cultura, a només 50 quilòmetres de Barcelona. Es pot visitar el Santuari de la Mare de Déu i l'Escolania de Montserrat. 

Destaquem...

Descobrint el Penedès i Alella al teu ritme a través dels…

Llegir més...

La Ruta del Cister: tres grans monestirs reials amb una sola…

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!