Visita guiada a la Séquia Major de Vila-seca

Compartir

A la destinació de Vila-seca, la Pineda Platja s'hi troba la Séquia Major, un espai natural protegit pel Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) de la Generalitat de Catalunya, des de l'any 1992. Aquesta zona de 17,3 hectàrees suposa l'aiguamoll de major interès entre el Delta de Llobregat i el Delta de l'Ebre.

La Séquia Major s'originà dels sediments sorrencs que aporta el riu Francolí, i formaria part del seu delta. Les llacunes de la zona s'alimentaven de surgències naturals d'aigua dolça i, a la vegada, de filtracions i inundacions d'aigua del mar. Aquesta alternança entre tipus d'aigües dona com a resultat una notable diversitat d'ambients i biodiversitat, fins i tot, amb espècies en perill d'extinció com el peix “fartet” i la tortuga d'aigua europea.

Originalment, aquests terrenys eren destinats a l'agricultura gràcies a la riquesa de la seva terra encara que, a causa de les contínues inundacions, eren difícils de conrear. El 1537 es construeix la Séquia Major per drenar els terrenys  a més de sistemes de regulació hidrològica, com la Caseta de les Xibeques, donant la possibilitat de continuar amb aquesta activitat fins principis del segle XX.

Actualment, abandonada l'activitat agrícola, la zona ha recuperat l'aspecte natural de prats humits, jonqueres i estanys que donen un atractiu singular a la seva visita. Aquí s'explica amb detall la història i el seu valor natural mentre que es camina per les passarel·les que faciliten l'accés, a més a més, s'hi podran fer observacions d'aus i altres espècies protegides mitjançant prismàtics. 

Les visites guiades són gratuïtes i aptes per totes les edats. Els horaris són:

  • Agost i setembre: dissabtes i diumenges a les 18:00 h.
  • D'octubre a febrer: diumenges a les 11:00 h.

Per poder visitar la Séquia Major cal reservar prèviament i amb antelació al tel. 977 39 03 62 del Patronat Municipal de turisme de Vila-seca. Per als grups escolars hi ha un programa d'educació ambiental específic.

Propostes

Visita el Castell de Vila-seca!

Llegir més...

Visita el Celler de Vila-seca - Museu del Vi experiencial!

Llegir més...

Destaquem...

Descobrint el Penedès al teu ritme a través dels Camins del…

Llegir més...

Tarragona, única ciutat Patrimoni de la Humanitat de Catalunya!

Llegir més...

Agenda

Temporada de concerts a l'Auditori Josep Carreras a Vila-seca

02/06/2023 ...

Llegir més...

Fira Multisectorial de Cambrils

02/06/2023 - 04/06/2023

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!