Museu Arxiu Tomàs Balvey Cardedeu

Compartir
Doctor Daurella,1 Cardedeu

El MATBC  acull la col·lecció del seu creador, Tomàs Balvey i Bas (1865-1954), últim apotecari d'una antiga nissaga documentada a Cardedeu des de 1664.

Horari:

  • De dimecres a dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19 h
  • Diumenges i festius de 10 a 14 h
  • Dilluns i dimarts tancat

El museu conserva el conjunt de la Farmàcia Balvey, amb el mobiliari original datat el 1780, i més de 200 pots de ceràmica de 1827. A més d'un jardí dedicat a les plantes medicinals.

A la última planta s'allotja l'exposició Tomàs Balvey col•leccionista, on s'hi troba una mostra de cada una de les col•leccions que Tomàs Balvey va constituir al llarg de la seva vida.

Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu –MATBC- està ubicat al Casal Dr. Daurella, antiga casa d'estiueig de la família Daurella, situada al centre de la vila en una àrea urbana caracteritzada per la presència d'edificis i torres d'estiueig de diverses famílies de la burgesia barcelonina de finals del segle XIX i principis del XX. El museu porta el nom del seu fundador, Tomàs Balvey, l'últim representant d'una llarga nissaga d'apotecaris documentada a Cardedeu des del segle XVII.

El fons del MATBC està format per diverses col•leccions i l'element més singular és l'antiga farmàcia rural de la nissaga Balvey , una de les més antigues d'Europa. El conjunt està format pel mobiliari original de l'any 1780, i conté més de dos-cents pots de ceràmica d'estil imperial, del 1827.

El recorregut museístic del MATBC gira a l'entorn del col•leccionisme, la farmàcia i l'ofici dels apotecaris, i es completa amb el jardí del museu, dedicat a les plantes remeieres, amb espècimens d'aprofitament medicinal, i que es presenta com una sala d'exposicions a l'aire lliure que complementa la temàtica central del museu: el benestar, la salut i els remeis.

El Museu Arxiu Tomàs Balvey amb més de 100 anys d'història i una sòlida trajectòria; és un museu amb un fort arrelament al territori que treballa per preservar, recuperar i explicar la història i el patrimoni a partir de les exposicions, activitats, tallers i itineraris turístics que s'hi duen a terme.

Des del museu s'organitzen itineraris guiats pel centre històric amb comentaris referents a l'art, l'arquitectura i la història del municipi, des del gòtic fins a les torres modernistes d'estiueig. De les cases i les torres envoltades de jardí a l'arquitectura civil i funerària de l'arquitecte vallesà Manuel Joaquim Raspall (1877-1937).

Passejades pels entorns naturals de Cardedeu, de la mà d'especialistes, per aprendre i reconèixer la geologia, les plantes medicinals, el ocells o els bolets del nostre entorn.


També et pot interessar: Anem de museus per Catalunya

Agenda

Tastautors a Cardedeu

23/01/2022 ...

Llegir més...

Festa Major de Sant Proget a Santa Maria de Palautordera

21/01/2022 - 24/01/2022

Llegir més...

Destaquem...

Parella a la fuga: una escapada perfecta en parella a Rocallaura

Llegir més...

Rocallaura, el lloc perfecte per desconnectar del món i connectar…

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!