Retorna al nostre passat iber

Compartir
Retorna al nostre passat iber

La cultura ibera es desenvolupa a partir del segle VI aC en una vasta regió de l'occident mediterrani. Es tracta d'un conjunt de pobles diversos que comparteixen una sèrie de trets culturals. Com els grecs o els etruscos, posseeixen una civilització complexa i desenvolupada amb xarxes urbanes i comercials.

A Catalunya hi ha nombrosos testimonis arqueològics del passat ibèric. En el territori català estaven assentades diferents tribus, entre les quals les més importants van ser, a la zona del litoral: els indigets a l'Empordà, els laietans a la costa barcelonina i els cossetans al Camp de Tarragona. I a la zona interior els ilergetes, que tenien la seva capital a Lleida.

Les tribus s'estructuraven en ciutats, generalment, emmurallades situades en muntanyes, turons o altiplans per facilitar la defensa i des d'on es podia dominar les àrees de cultiu.

Van crear l'escriptura semisil·làbica (un sistema mixt amb signes alfabètics i sil·làbics), que encara no ha estat possible de traduir. Van ser el primer poble de la península Ibèrica que va utilitzar d'una manera generalitzada la metal·lúrgia del ferro, el que va possibilitar una veritable revolució en les pràctiques agràries, el desenvolupament de la ceràmica i la circulació monetària amb encunyacions de moneda pròpia que va afavorir les activitats comercials.

Si vols aprendre i conèixer més detalls d'aquests nostres avantpassats et proposem que coneguis la Ruta dels Ibers, un projecte de turisme cultural coordinat des del Museu d'Arqueologia de Catalunya que té per objectiu donar a conèixer els principals jaciments ibèrics del nostre país, així com els pobles que els habitaven.

Ruta dels ibers ausetans

Daurats com el Sol Anomenats així per la capital del seu assentament, Aura o Asua (en l'actualitat Vic), el seu nom ha donat pas a la comarca on es van establir,…

Llegir més...

Establiments

Coves de Benifallet

Benifallet

Una de les opcions turístiques més conegudes per tot el territori, formades…

Llegir més...

Centre d’Interpretació el Camp de les Lloses

Tona

El Parc Arqueològic del Camp de les Lloses està format pel seu…

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: una nit a l'Azure Hotel de Lloret de Mar

Llegir més...

Els 10 imprescindibles de les Muntanyes de la Costa Daurada

Llegir més...

fem roses de paper amb femturisme

Llegir més...

Agenda

Navegació en lluna plena amb Centre de Navegants

26/02/2021 ...

Llegir més...

Exposició del Concurs Albert Iturria a Vila-seca

26/01/2021 - 26/02/2021

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!