Retorna al nostre passat iber

Compartir
Retorna al nostre passat iber

La cultura ibera es desenvolupa a partir del segle VI aC en una vasta regió de l'occident mediterrani. Es tracta d'un conjunt de pobles diversos que comparteixen una sèrie de trets culturals. Com els grecs o els etruscos, posseeixen una civilització complexa i desenvolupada amb xarxes urbanes i comercials.

A Catalunya hi ha nombrosos testimonis arqueològics del passat ibèric. En el territori català estaven assentades diferents tribus, entre les quals les més importants van ser, a la zona del litoral: els indigets a l'Empordà, els laietans a la costa barcelonina i els cossetans al Camp de Tarragona. I a la zona interior els ilergetes, que tenien la seva capital a Lleida.

Les tribus s'estructuraven en ciutats, generalment, emmurallades situades en muntanyes, turons o altiplans per facilitar la defensa i des d'on es podia dominar les àrees de cultiu.

Van crear l'escriptura semisil·làbica (un sistema mixt amb signes alfabètics i sil·làbics), que encara no ha estat possible de traduir. Van ser el primer poble de la península Ibèrica que va utilitzar d'una manera generalitzada la metal·lúrgia del ferro, el que va possibilitar una veritable revolució en les pràctiques agràries, el desenvolupament de la ceràmica i la circulació monetària amb encunyacions de moneda pròpia que va afavorir les activitats comercials.

Si vols aprendre i conèixer més detalls d'aquests nostres avantpassats et proposem que coneguis la Ruta dels Ibers, un projecte de turisme cultural coordinat des del Museu d'Arqueologia de Catalunya que té per objectiu donar a conèixer els principals jaciments ibèrics del nostre país, així com els pobles que els habitaven.

Ruta dels ibers ausetans

Els ibers (nom que els van donar els grecs als habitants de la Península) van arribar a aquestes terres en el període del Neolític (5000-3000…

Llegir més...

Establiments

Coves de Benifallet

Benifallet

Una de les opcions turístiques més conegudes per tot el territori, formades…

Llegir més...

Centre d’Interpretació el Camp de les Lloses

Tona

El Parc Arqueològic del Camp de les Lloses està format pel seu…

Llegir més...

Esdeveniments relacionats

Festival Iber Tyrika d'Alcanar

Alcanar

Alcanar es prepara un any més per viatjar als orígens de la seva història durant tot un cap de setmana. El festival es desenvoluparà…

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig de dos packs familiars per visitar el Museu de les mines…

Llegir més...

Parella a la fuga: una escapada perfecta en parella a Rocallaura

Llegir més...

Participa i guanya entrades al Gran Museu de la Màgia

Llegir més...

Sorteig: guanya dues entrades per veure els Bcn Gospel Messenger

Llegir més...

Sorteig: 1 entrada doble per visitar la Casa Vicens

Llegir més...