Ruta de Tàrraco, L'empremta de roma

Compartir
Ruta de Tàrraco, L'empremta de roma

En aquesta ruta us proposem posar-vos una túnica i agafar una quadriga de cavalls per endinsar-nos a Tarragona i deixar-nos endur pel llegat romà que s'hi conserva. Unes restes romanes que han sobreviscut el pas dels anys i que l'any 2000 la UNESCO va declarar patrimoni de la humanitat.

Però després dels romans, moltes altres cultures encara havien de trepitjar aquesta terra, visigots, musulmans, jueus... Tots ells han deixat la seva petjada en forma de llengua, cultura o monuments; trets que actualment trobem perfectament integrats al dia a dia dels tarragonins, i que et convidem a descobrir.

Una mica d'història: Hispània, l'imperi als peus de Tarragona

Els primers anys abans de Crist, Tarragona va començar a viure una autèntica revolució, va passar de ser un poblat ibèric preromà (Kesse o Tarakon segons l'historiador) a ser ocupada pels romans (Tarraco), i ser declarada base militar, la primera fora de la península Itàlica. Des d'allà es va impulsar lá invasió i estructuració de tot l'imperi d'Hispània. Posteriorment Tarraco va esdevenir la capital del Tarraconense, zona que ocupava tota la península Ibèrica actual excepte el Sud de Portugal, Extremadura i Andalusia.

Cinc-cents anys després, els èxits i la majestuositat de Tarragona es fonien amb la caiguda de l'Imperi Romà i l'entrada dels visigots que destruïren i cremaren la ciutat com a símbol de força i ocupació.

Ruta de Tàrraco, L'empremta de roma

Runes del Circ Romà de Tarragona. Foto: Sergi Boixader

Tinglado 4, Exposició Tarraco/MNAT

Començarem la nostra ruta visitant el Tinglado 4, on hi trobarem l'exposició Tarraco/MNAT

En l'actualitat al Tinglado 4, hi trobem les peces més representatives del MNAT, una síntesi que ens endinsa en la cultura romana de la ciutat i que ens fa un tastet del desenvolupament de la capital de la Hispània Citerior.

Ruta de Tàrraco, L'empremta de roma

Tinglado 4 / Exposició Tarraco/MNAT.

L'exposició Tarraco/MNAT és una exposició dins del projecte de reforma del Museu Nacional d'Arqueologia de Tarragona que s'emmarca, alhora, en el projecte comú de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Tarragona de posada en valor del patrimoni romà de la ciutat. Una magnífica oportunitat per conèixer la història de Tarraco i el seu patrimoni.

Consulteu aquí les activitats i els horaris per preparar la vostra visita al Tinglado 4

Tot seguit agafant l'avinguda Ramon i Cajal, com si volguéssim sortir de Tarragona, ens trobarem amb la Necròpolis Paleocristiana, cementiri i conjunt d'estructures funeràries, datades de mitjans del segle III i perfectament adequades per ser visitades.

La Necròpolis paleocristiana

Gràcies a la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona podem conèixer els oficis, les creences, els noms i quant vivien les persones que hi varen habitar. A través de la mort se'ns suggereix la vida d'aquestes persones i podem entendre com era el seu món fa 1.500 anys a Tàrraco.

És un dels cementiris de l'època tardoromana (segles III-V dC) millor coneguts i conservats de l'imperi romà on s'hi pot contemplar una part de la necròpolis i algunes de les peces més destacades, com la lauda sepulcral d'Òptim o el sarcòfag dels Lleons, això ens brinda una oportunitat immillorable per entendre com era la vida en l'època romana.

Consulteu aquí les activitats i els horaris per preparar la vostra visita a la Necròpolis Paleocristiana

Ruta de Tàrraco, L'empremta de roma

Museu i Necròpolis paleocristiana

Si ens desplacem cap a l'altre costat de la rambla Nova, al carrer Lleida, trobarem el Fòrum Local o de la Colònia, el centre religiós i social de la ciutat romana. Les restes són de les més antigues de Tarragona , datades de l'any 30 aC. Originalment era una àmplia plaça coberta amb els edificis més importants al seu voltant, l'àrea de culte, política i comercial de la ciutat. Actualment només en queda part de la Basílica, que acollia el tribunal de Justícia.

Més informació del Fòrum Local.

Seguidament és interessant veure el Teatre romà, una de les construccions més importants que simbolitzava la supremacia de la ciutat romana juntament amb l'Amfiteatre romà i el Circ romà.

El Teatre romà

Construït a inicis del segle I dC,  fou el primer dels tres grans edificis d'espectacles de la ciutat: teatre, circ i amfiteatre. Com a ciutat feta a imatge de Roma, el teatre és un element imprescindible per entendre el fort impacte que tingué la ciutat dins l'imperi romà. Designada com a capital de província en època d'August va afavorir el creixement urbanístic i econòmic de la ciutat.

És un edifici semicircular que aprofitava el pendent natural del terreny per recolzar part de la grada. Tenia tres nivells diferenciats i podia acollir 6.000 espectadors. Davant hi havia l'escenari, una mica elevat. Darrere de l'escenari, un gran mur amb tres portes permetia l'entrada dels actors.

Ruta de Tàrraco, L'empremta de roma

Teatre romà

A final del segle XX va quedar molt malmès degut a la construcció de diverses instal·lacions industrials, però gràcies a una campanya ciutadana es va poder parar el projecte a temps i en l'actualitat ha estat remodelat i s'ha restituït part de la volumetria de les grades de l'antic teatre. Sota reserva prèvia es pot visitar i contemplar les millores realitzades.

Per conèixer aquest espai, es realitzen visites comentades gratuïtes els divendres, sota reserva prèvia.

Consulteu aquí les activitats i els horaris per preparar la vostra visita al Teatre Romà.

Continuant amb la ruta dins el casc antic, hi trobem el Passeig arqueològic i les Muralles. La Muralla És la construcció romana més antiga conservada fora d'Itàlia, va ser construïda el s II aC i encara podem veure'n 1.100m dels 3.500m originals que protegien la ciutat.

Més informació del Passeig i les Muralles.

Tot seguit, enfilant el passeig de les palmeres, ens trobem el Circ Romà datat del segle I. Es considera un dels més ben conservats d'Occident i d'estructura única ja que es va construir a l'interior de la ciutat. Hi tenien lloc les curses de cavalls, l'espectacle de masses del món romà, fet que explica la gran cabuda d'aquest recinte: 30.000 espectadors. Posteriorment va canviar d'ús i durant el segle XIX s'hi van construir altres edificacions al seu interior.

Més informació del Circ Romà.

Anant cap a mar, al davant de la platja del Miracle, per on arribaven els animals i a tocar de la Via Augusta, camí d'entrada a la ciutat, hi trobarem l'Amfiteatre Romà. Va ser construït per fer-hi lluites amb gladiadors i caceres de feres però també era l'escenari de les execucions públiques. Tenia cabuda per 14.000 persones que s'acomodaven a les graderies excavades a la roca que actualment encara es poden visitar.

Més informació de l'Amfiteatre Romà

Ruta de Tàrraco, L'empremta de roma

Amfiteatre del Teatre Romà de Tarragona. Foto: Sergi Boixader

Seguidament ens dirigirem a veure les restes del Fòrum Provincial, situat a la zona propera al Circ. El Fòrum Provincial fou el centre polític i administratiu de la província Tarraconense, construït al segle I. Les restes més destacades són les de la plaça del Pallol (porta, volta i pilastres de l'Antic Beateri) i, al final de la Rambla Vella, el Pretori (torre que permetia el pas de la ciutat baixa al Fòrum Provincial), que connecta a través de passadissos subterranis amb el Circ. 

Més informació del Fòrum Provincial.

Més enllà del centre de Tarragona, al que podem dedicar-hi tot un dia, trobem un seguit de construccions, la més allunyada a 20km de la ciutat, que completen un cap de setmana pel llegat romà de la zona.

Si agafem la carretera N-240 cap a Constantí, a 4Km de Tarragona trobarem la Vil·la romana de Centcelles.

Conjunt monumental de Centcelles

La Vil·la romana Centcelles encara amaga molts enigmes per resoldre i continua sent objecte d'estudi de molts especialistes. Quan es va construir? Per a què? Quin és el veritable significat del mosaic? Qui hi va residir?

La resta més destacada que hi trobem és una cúpula considerada monument clau pel coneixement de l'art paleocristià, ja que està coberta de pintures i mosaics amb escenes de caça i representacions bíbliques.

El grau de conservació, la decoració i la seva arquitectura contundent ens fan reviure l'esplendor que aquest monument devia haver tingut en el passat.

Durant l'any s'hi celebren concerts i altres activitats, i a més es poden fer visites guiades.

Consulteu aquí les activitats i els horaris per preparar la vostra visita al Conjunt monumental de Centcelles.

A continuació és d'obligada visita l'Aqüeducte de les Ferreres, popularment anomenat, el Pont del Diable. Prenent la carretera N-240 direcció Lleida, s'hi aixeca aquest famós aqüeducte, construït per abastar aigua provinent del Francolí, a la ciutat de Tarragona. Està construït amb dues files d'arcs, una inferior d'11 i una superior de 25 que permeten que l'aigua salvi el desnivell de la vall. Té una llargada de 217m i l'alçada màxima és de 27m.

Més informació del l'Aqüeducte de les Ferreres.

Ruta de Tàrraco, L'empremta de roma

Pont del Diable. Aqüeducte de Tarragona a les Ferreres. Foto: Sergi Boixader

Si agafem la carretera N-340 sentit Barcelona ens trobarem la Torre dels Escipions, a 6Km, el monument funerari més famós de Tarragona, conservada quasi en la seva totalitat.

Torre dels Escipions

Els romans tenien prohibit incinerar o enterrar els difunts dins de la ciutat. Per aquest motiu, sempre ho feien fora de la muralla i, normalment, al costat de les vies.

Inicialment es pensà que aquest monument era el sepulcre dels germans Escipió, fet que li donà el nom. Però els treballs d'investigació realitzats al llarg del segle XX han desmentit aquesta interpretació errònia. Els estudis han arribat a la conclusió que es va construir a principis del s. I dC i per tant no pot ser el sepulcre dels germans.

La Torre dels Escipions es pot visitar lliurement.

Ruta de Tàrraco, L'empremta de roma

Torre dels Escipions

Continuant per la N-340 a menys de 4Km trobarem La Pedrera del Mèdol, que és fàcilment accessible i de lliure accés. Fou una gran pedrera destinada a l'extracció de pedra calcària, del Clot del Mèdol se n'arribaren a extreure 50.000m cúbics. En destaca l'Agulla de Mèdol, una columna de més de 16 metres d'alçada que marca la cota original de la roca abans que comencés la seva explotació.

Més informació de la Pedrera del Mèdol.

Seguint la mateixa carretera, a 14Km trobarem Altafulla, on s'hi conserva la Vil·la romana dels Munts.

Vil·la romana dels Munts

Ens trobem davant d'una de les vil·les aristocràtiques més ben conservades de la Hispània romana. El seu propietari, un alt càrrec de l'administració de Tarraco, hi ostentava la seva riquesa amb murals, estàtues, mosaics, columnes de marbre... que en gran part s'han mantingut fins a l'actualitat.

Les primeres restes daten del segle I dC, i s'hi van anar realitzant canvis fins al segle V, on es detecten les últimes reformes que van acabar conformant la vil·la tardoromana i visigoda, que va estar en ús fins al segle VII.

Una casa destinada a l'oci i al lleure de les elits de Tàrraco i que, de ben segur, va tenir un paper clau en les seves relacions socials, polítiques i econòmiques.

No us perdeu els itineraris i les visites guiades teatralitzades per descobrir la Vil·la.

Consulteu aquí les activitats i els horaris per preparar la vostra visita a la Vil·la romana dels Munts.

Ruta de Tàrraco, L'empremta de roma

Vil·la romana dels Munts

Arc de Berà

Finalment per acabar aquesta ruta, si reprenem la N-340 fins a Roda de Berà, a 20Km de la capital, veurem l'Arc de Berà.

És un arc dedicat a l'emperador August, erigit a finals del segle I aC, situat sobre la Via Augusta com a rebuda a la ciutat de Tarraco. Anys enrere la carretera passava pel seu interior, però és va desplaçar per no malmetre el monument, que exceptuant unes inscripcions, es conserva en la seva totalitat.

Podem visitar lliurement l'Arc de Berà, que est troba a la mateixa carretera N-340.

Més informació de l'Arc de Berà.

Ruta de Tàrraco, L'empremta de roma

Arc de Berà a Roda de Berà. Foto: Sergi Boixader

 

 

Adernats - Vinicola de Nulles

Nulles (a 12.8 Km)

Llegir més...

La Mascota i el Jardí

Riudoms (a 11.3 Km)

Llegir més...

Jumpland Aventura Ecològica

Cambrils (a 14.7 Km)

Llegir més...

Bosc Aventura Salou

Salou (a 10 Km)

Llegir més...

Arena Tapas Restaurant

Salou (a 10.9 Km)

Llegir més...

L'Orangerie de Clos Barenys

Vila-seca (a 11.7 Km)

Llegir més...

Restaurant Denver Cambrils

Cambrils (a 15.7 Km)

Llegir més...

El Refugi

Valls (a 15.8 Km)

Llegir més...

Gavina Camping Village

Creixell (a 3.5 Km)

Llegir més...

Càmping Stel

Roda de Berà (a 2.1 Km)

Llegir més...

Càmping Arc de Barà

Roda de Berà (a 1.9 Km)

Llegir més...

Port Plaza Apartaments

Tarragona

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: Guanya 2 entrades dobles per una visita guiada a la…

Llegir més...

Experiències

Joc Carabouille del càmping

Llegir més...

Visita el Museu i Necròpolis Paleocristians

Llegir més...

Agenda

Què ens amaga el Sol? a MónNatura Pirineus

15/07/2024 ...

Llegir més...

Llançà Estiu 2024 vacances actives en família

15/07/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!