El triangle modernista al Maresme

Compartir
El triangle modernista al Maresme

Aquesta ruta es pot fer per lliure (o bé fer-la guiada per poder entrar als edificis) i ens permet descobrir les principals obres dels arquitectes que més van influir en l'arquitectura modernista de la comarca.

A Mataró hi descobrirem la Casa Coll i Regàs de Josep Puig i Cadafalch i la nau de blanqueig de cotó i primera obra d'Antoni Gaudí.

A Canet de Mar, la Casa Museu de Domènech i Montaner, entre d'altres.

Comencem! 

Antoni Gaudí, Josep Puig i Cadafalch i Lluís Domènech i Montaner són els tres dels grans exponents del Modernisme a Catalunya. Aquesta visita guiada permet resseguir la seva vida i obra. Comencem a la ciutat de Mataró on visitarem la casa Coll i Regàs de Josep Puig i Cadafalch i la nau de blanqueig de cotó i primera obra d'Antoni Gaudí.

La Casa Coll i Regàs

El 12 de maig de 1897 Pere Comas, paleta, veí de Mataró, va demanar permís a l'Ajuntament de Mataró per renovar totalment les cases núm. 55 i 57 del carrer d'Argentona, les dues cases que Joaquim Coll i Regàs havia adquirit l'any anterior. Tot i el text de la sol·licitud de llicència, l'obra consistia en l'enderrocament de les dues cases existents i la construcció d'un edifici de nova planta, com s'aprecia expressament en els plànols del projecte que acompanyen la petició del permís d'obra.

Curiosament, aquests plànols del projecte són signats per l'arquitecte Antoni Gallissà (Barcelona, 1861-1903). No es coneix el perquè, tot i que potser es podria relacionar amb el passat recent de Puig i Cadafalch com a arquitecte municipal de Mataró (1892-1896). Tot i això, l'autoria de Puig i Cadafalch com a projectista de l'obra ha estat sempre manifesta, i és confirmada en la monografia "L'oeuvre de Puig y Cadafalch" editada l'any 1904 a Barcelona, que inclou la totalitat de l'obra de l'arquitecte des de l'inici del seu treball fins a l'any 1904. 

El projecte inclou un edifici de quatre plantes, soterrani, planta baixa, primer pis i golfes, tot construït de bell nou. Els plànols del projecte comprenen la façana, un esquema de la secció i les plantes baixa i pis; no hi figuren ni la planta soterrani, ni la planta de les golfes.

El planejament seguia la tradició dels casals de la burgesia urbana de Mataró, i en aquest sentit és l'únic casal construït a la ciutat en època modernista.

La visita continuarà a la Nau Gaudí de Mataró.

La Nau Gaudí de Mataró 

r227_naugaudiÉs la primera obra construïda per l'arquitecte Antoni Gaudí. Fruit d'un projecte molt més ampli i ambiciós, l'edifici és l'únic testimoni que ha arribat fins als nostres dies del recinte fabril de la Sociedad Cooperativa Obrera Mataronense, ideat entre 1878 i 1883.

Considerada el punt de partida del procés creatiu de l'arquitecte, la nau de blanqueig de cotó de la cooperativa destaca per la importància de l'experimentació amb els arcs parabòlics, utilitzats per primera vegada per Gaudí com a elements estructurals. Aquesta solució arquitectònica esdevindria posteriorment un element clau i molt representatiu de l'obra gaudiniana.

La visita continuarà a Canet de Mar, a la Casa Museu de Domènech i Montaner, entre d'altres.

La Casa Museu Lluís Domènech i Montaner

És un espai format per dos edificacions de gran interès patrimonial: la Masia Rocosa, una masia del segle XVII, i la Casa Domènech (1919), d'estil modernista. Els dos edificis mostren la trajectòria polifacètica de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner (1849-1923), pare de l'arquitectura modernista catalana.

A la Masia Rocosa, que va ser el taller d'arquitectura del Domènech i Montaner, es presenta l'aspecte més professional del personatge com a arquitecte, editor, polític i intel·lectual. A la Casa Domènech, que va ser la casa que va construir per a la seva família, es mostra l'espai més íntim de Domènech i Montaner. La recepció és compartida amb l'oficina d'informació i turisme, també hi ha un espai dedicat a la història de Canet de Mar, i una sala d'exposicions temporals. A la primera planta, el recorregut passa per diferents espais dedicats a les festes del poble, la influència de la família de Lluís Domènech, la història de la Casa Domènech i l'àmbit familiar.

Les visites guiades s'organitzen des de l'Ajuntament de Mataró, on hi ha el punt de trobada i inici d'aquesta ruta. Cal inscripció prèvia a l'Oficina de Turisme de Mataró. 

Balneari Titus

Arenys de Mar (a 2.3 Km)

Llegir més...

Rutatur

Santa Maria de Palautordera (a 14 Km)

Llegir més...

Bosc Vertical

(a 6 Km)

Llegir més...

Base Nàutica Arenys de Mar

Arenys de Mar (a 2.6 Km)

Llegir més...

Pura Brasa

Pineda de Mar (a 10.5 Km)

Llegir més...

Can Solé

Barcelona (a 28 Km)

Llegir més...

La Calma, el Bellver

Tagamanent (a 27.8 Km)

Llegir més...

Pirineu en Boca

Barcelona (a 28 Km)

Llegir més...

Càmping Roca Grossa

Calella (a 5 Km)

Llegir més...

Neptuno Hotel & SPA

Calella (a 7 Km)

Llegir més...

Pineda Splash - 30º hotels

Pineda de Mar (a 10 Km)

Llegir més...

Casa de Colònies Mogent

Llinars del Vallès (a 11.5 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: guanya entrades i refresca't a Marineland

Llegir més...

Experiències

Activitats nàutiques a la Base Nàutica Arenys de Mar

Llegir més...

Ruta entre Vinyes amb Segway Comarca Aventura

Llegir més...

60 €

Agenda

Cicle ViaVeu a Sant Julià de Ramis

14/07/2024 ...

Llegir més...

Cicle de música Notes d'Aigua a Arbúcies

14/07/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!