Modernisme d'estiueig a l'Ametlla del Vallès

Compartir
Modernisme d'estiueig a l'Ametlla del Vallès

L'Ametlla del Vallès, situada entre les valls del Congost i del Tenes, havia estat sota el domini comtal del castell de Montbui en els seus orígens medievals. Amb un poblament rural i dispers, el nucli central de la població es va començar a formar cap al segle XVI, prop de l'església. El seu caràcter rural no es
va transformar fins a principis del segle XX, en quan va esdevenir vila d'estiueig i, més tard, centre de segones residències.

El caràcter residencial del municipi es va reforçar amb els projectes urbanístics i arquitectònics de M. J. Raspall, arquitecte municipal de l'Ametlla des de 1906, tot just acabada la carrera, fins l'any 1912. Les obres de l'arquitecte en aquesta població corresponen a la seva primera etapa, considerada la més modernista, amb reformes i noves construccions tan destacades com Can Millet, El Cafè o l'Ajuntament.

Per a informació i reserves de visites guiades de la ruta es pot contactar al Museu Arxiu Tomàs Balvey.

 

Can Millet de Baix

Situat entre el camí de Puiggraciós s/n, data de l'any 1908. Can Xammar, antiga masia del segle XIV, va ser comprada el 1907 per Joan Millet, industrial cotoner i germà de Lluís Millet, cofundador de l'Orfeó Català. El 1908, l'arquitecte M. J. Raspall va fer la reforma de la finca en un clar estil modernista per convertir-la en residència d'estiueig de la família Millet. 

Casa Moncau

El 1907, Joan Millet va encarregar a l'arquitecte Raspall la reforma de l'antiga Casa Moncau, reculant la façana en cantonada, per accedir millor amb automòbil a la seva finca de Can Xammar de Dalt, avui Can Millet. Es troba al Carrer Major, 6

Escalinata i jardins de l'església

r219_escala_esglesiaEntre els anys 1911 i 1912 es va enretirar el cementiri, que estava situat davant l'entrada de l'església, i es va urbanitzar l'espai, segons projecte de M. J. Raspall, amb una àmplia plaça i unes escalinates amb una barana de forma corba.

Reforma de Can Bachs

Can Bachs, a l'antiga plaça Vella, conserva la tipologia de masia del segle XVI, amb una tímida intervenció de l'arquitecte Raspall el 1905, en que va construir una torre i un terrat annex, amb una barana de totxo vist. La casa es troba al Carrer Major, 12

Cal Barber

Carrer de la Torregassa, 5. Primera obra de l'arquitecte Raspall a l'Ametlla, encàrrec de Jaume Alerm i Monrós per instal·lar-hi una barberia. La façana
va quedar inacabada, però en destaca la finestra de la planta baixa, amb barana de ferro i uns singulars vitralls a la part alta amb el nom de la casa amb grafia plenament modernista.

Casa- cafè Dr. Bassa

r219_cafeCarrer de Torregassa, 5. Cafè i residència del Dr. Sebastià Bassa i Barbany, metge i alcalde de l'Ametlla del 1902 al 1915 i promotor de la transformació urbanística de la vila com a centre d'estiueig. El Cafè és obra de l'arquitecte Raspall i un dels millors testimoni de la seva arquitectura per a vilatans.

Ajuntament i escoles

r219_escoles

Plaça de l'Ajuntament, s/n. Conjunt format per un edifici destinat a ajuntament i dos cossos laterals annexos destinats a escoles públiques, un per a nois i un altre per a noies, construïts entre el 1910 i el 1913, actualment dedicat tot a Ajuntament. El conjunt forma part del projecte d'eixample de l'Ametlla, realitzat per Raspall vers el 1906.

 

Vil·la Lola

Carrer de Sebastià Bassa, 7.  D'arquitecte desconegut, data del 1911, la torre es coneix amb el sobrenom de “la casa de la Punxa”, per la singular coberta de la torre. Era residència d'estiueig d'un comerciant de Barcelona a primers del segle XX.

Font: Ajuntament de l'Ametlla del Vallès

Museu Arxiu Tomàs Balvey

Cardedeu (a 8.3 Km)

Llegir més...

Balneari Termes Victòria

Caldes de Montbui (a 9.3 Km)

Llegir més...

Cim d'Àligues

Sant Feliu de Codines (a 8 Km)

Llegir més...

Inspirabike - Lloguer de bicicletes

Centelles (a 14.8 Km)

Llegir més...

On menjar

La Calma, el Bellver

Tagamanent (a 9.6 Km)

Llegir més...

Càmping l'Illa

Sant Quirze Safaja (a 9.9 Km)

Llegir més...

Balneari Termes Victòria

Caldes de Montbui (a 9.3 Km)

Llegir més...

Hotel Molí de la Torre

Bigues i Riells del Fai (a 4.8 Km)

Llegir més...

Hotel Blancafort Spa Termal

La Garriga (a 2.4 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Descobreix l'Alta Ribagorça, l'autèntic Pirineu

Llegir més...

Sorteig: Catalunya en miniatura

Llegir més...

Experiències

Oferta juliol a l'Hotel Molí de la Torre!

Llegir més...

370 € 299 €

Gravel al Vallès Oriental, Ciclisme d'Aventures

Llegir més...

Agenda

Festival Música a les vinyes a Subirats

21/06/2024 ...

Llegir més...

21 de juny, Dia mundial de la música

21/06/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!