Descobreix l'univers romànic de la Vall de Boí

Compartir
Descobreix l'univers romànic de la Vall de Boí

La Vall de Boí, situada al nord-est de la província de Lleida, conserva al seu interior un tresor de valor incalculable: un dels patrimonis arquitectònic i artístic d'art romànic més important del món.

Amb aquesta ruta us proposem un recorregut per alguns dels pobles que acullen aquest important llegat en forma d'esglésies: Barruera, Boí, Coll, Durro, Erill la Vall, Iran i Taüll. L'any 2000, la UNESCO va declarar Patrimoni Mundial de la Humanitat nou d'aquests temples religiosos.

Santa Maria de TaüllEl primer que heu de saber si us decidiu a fer aquesta ruta és que quan parlem de la Vall de Boí en realitat ens referim a un conjunt de valls i serralades, d'uns 220 quilòmetres d'extensió, ubicats tots ells a la comarca lleidatana de l'Alta Ribagorça.

Estem parlant, per tant, d'una zona muntanyosa que durant molts anys s'ha mantingut aïllada de les influències de l'exterior. Això ha permès a les poblacions de la zona preservar units uns valors històrics, artístics i urbanístics propis de les valls pirenaiques, que amb el temps han aconseguit fama mundial. No en va, l'any 2000 la UNESCO va declarar el patrimoni romànic català com Patrimoni Mundial de la Humanitat.

Coll

Aquest poble pot servir-vos com a punt de partida per començar la ruta. Es tracta d'un petit llogarret situat a 1.180 metres d'alçada, que us ofereix la primera visita a una església romànica de la Vall. Es tracta de l'església parroquial de Santa Maria, que data del segle XII i es troba a les afores del poble.

Iran

Estany de Sant Maurici i els encantatsUna mica més amunt i a la dreta, arribareu a Iran, una població de només onze habitants que posseeix una petita església d'una sola nau dedicada a Sant Climent.

Barruera

Més endavant arribareu a Barruera, que amb poc més de sis-cents habitants és la capital de la Vall de Boí. Aquí podreu visitar l'església parroquial de Sant Feliu, que data dels segles XI-XII i està situada a la vora del riu Tor. Conserva la torre quadrada de quatre pisos i obertures de mig punt.

Durro

Santa Eulàlia (Erill la Vall)Des de Barruera podeu agafar un desviament per arribar tres quilòmetres després a fins a Durro, un petit poble d'escassos habitants situat a 1.386 metres d'altitud, que guarda tot l'encant dels pobles pirenaics (cases de pedra amb la típica postal de muntanyes al fons). Allà tindreu l'oportunitat de visitar l'església de Santa Maria de la Nativitat. Es tracta d'un temple del segle XII que té un retaules barroc del segle XVIII. També té un campanar espectacular de cinc pisos de planta quadrada.

Erill la Vall

Novament a la Vall podeu dirigir-vos a Erill la Vall, una població situada al peu del pic Erill (2.516 metres). En aquesta població podeu visitar l'església de Santa Eulàlia, un edifici d'una sola nau coberta amb bigues de fusta i teulada de pissarra d'estil llombard. Per entrar a l'església s'ha de passar a través d'un atri amb arcs de mig punt. Un cop dins, podreu veure una pila baptismal del segle XI, així com el suport de l'altar del segle XII, que està tallat en un únic bloc de pedra.

Boí

Sant Joan de BoíDes d'aquí, si preneu la carretera L-502, arribareu a Boí, una població que és interessant descobrir, per poder visitar l'església de Sant Joan, i per ser punt de partida per visitar el Parc Nacional d'Aigüestortes i el Llac de Sant Maurici. Pel què fa a l'església dir-vos que es tracta d'un temple d'estil romànic llombard del segle XI que té una estructura de planta molt comú de les basíliques, i un campanar del segle XII. Al seu interior s'hi troben les reproduccions de pintures murals dels segles XI i XII. Aquestes són còpies, ja que els originals es troben a Barcelona, al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Taüll

Sant Climent de Taüll

A tres quilòmetres de Boí es troba Taüll, el poble de la zona que més ha crescut, gràcies a l'estació d'esquí propera i al Parc Nacional d'Aigüestortes i el Llac de Sant Maurici .

A Taüll podreu visitar dos tresors del romànic: l'església de Santa Maria i l'església de Sant Climent. La primera es troba a l'interior del poble i es tracta d'un edifici de tres naus, una central i dues laterals sostingudes amb arcs de mig punt. A més, té una torre-campanar de cinc pisos. La segona està considerada com l'obra que millor representa al romànic català, entre diferents motius pel famós pantocràtor que presideix la seva àbsida. A l'actualitat aquesta pintura, juntament amb altres, es troba al MNAC i el què podeu veure a l'església són reproduccions. Aquesta església és una de les darreres construccions d'art romànic llombard a Catalunya. A més, també podreu veure el seu impressionant campanar, de sis plantes.

Què és l'art romànic?

Aquest estil artístic es va difondre per Europa durant els segles X al XIII. L'estil de la Vall de Boí es coneix com "romànic llombard" i es situa entre els anys 1010 i 1075, quan un grup de picapedrers italians es va instal·lar a la zona amb ganes de posar en pràctica aquest tipus d'art que, afortunadament, ha arribat fins als nostres dies.

L'estil romànic es caracteritza per un treball curós de la pedra, els esvelts campanars, la decoració exterior d'arcs cecs i els interiors sobris.

Com arribar?

  • Amb cotxe: Des de Barcelona, heu d'agafar l'AP-2 i després seguir per la carretera N-230 en direcció Lleida - El Pont de Suert - Vielha. Dos quilòmetres després de passar pel El Pont de Suert, heu d'agafar la carretera L-500, que passa paral·lela al riu Noguera de Tor. Si us apropeu a la Vall des de Girona, primer heu d'agafar l'autopista AP-7 fins a Barcelona i després seguir els passos del punt anterior.

  • Amb autobús: La companyia Alsina Graells cobreix amb diverses línies d'autocars la ruta entre Barcelona i Lleida i la comarca de l'Alta Ribagorça.

  • Amb tren: Les estacions més properes són Lleida, i la Pobla de Segur. (www.renfe.es)

Per ajudar-vos a ubicar millor la Vall de Boí al mapa, us direm quina distància hi ha des de les capitals catalanes fins al El Pont de Suert: Barcelona: 260 quilòmetres, Tarragona: 216 quilòmetres, Lleida: 125 quilòmetres y Girona: 381 quilòmetres.

Turisme Alta Ribagorça

Llegir més...

Carros de Foc

Vielha e Mijaran (a 21.5 Km)

Llegir més...

Turisme al Pallars Sobirà

(a 29.1 Km)

Llegir més...

MónNatura Pirineus

Alt Àneu (a 26.1 Km)

Llegir més...

On menjar

Roch Hotel - Restaurant

Sort (a 25.5 Km)

Llegir més...

Càmping Boneta

La Vall de Boí

Llegir més...

Casa Coll (Barruera)

La Vall de Boí

Llegir més...

Les Brases

Sort (a 28.9 Km)

Llegir més...

Can Fasersia

La Pobla de Segur (a 25.9 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Nova Obertura: Camins del Priorat, estada al cor del Priorat

Llegir més...

Els secrets que amaguen els pantans

Llegir més...

Experiències

Visita i Brunch de Masia, Bodegues Sumarroca

Llegir més...

Room Escape Barcelona - Activitat amb amics o familiars

Llegir més...

Agenda

Llançà Estiu 2024 vacances actives en família

15/07/2024 ...

Llegir més...

Què ens amaga el Sol? a MónNatura Pirineus

15/07/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!