El Pont de Suert

Compartir
Província: Lleida | Comarca: Alta Ribagorça | Habitants: 2.506 | Extensió: 148,1 Km2 | Altitud: 838 m

El Pont de Suert és la capital de la comarca de l'Alta Ribagorça, i es troba situat a 841 metres d'altitud, a la vall de la Noguera Ribagorçana. El terme municipal té gairebé 150 km2 i té 24 agregats, tots ells amb molt pocs habitants: Abella d'Adons, Erillcastell, Adons, Casòs, Castilló de Tor, Corroncui, Iran, Erta, Esperan, Gironella, Gotarta, Igüerri, Castellars, Irgo, Massivert, Peranera, Perves, Pinyana, Raons, Sarroqueta, Ventolà i Vivet, Llesp, Malpàs, i Viu de Llevata.

El Pont de Suert limita pel nord amb la Vall de Boí un referent de l'art romànic a Catalunya, declarat Patrimoni de la Humanitat l'any 2000.

Com a curiositat cal esmentar que els seus habitants s'anomenen pontarrins.

El seu origen data de 1016, i tingué una gran importància al llarg de la història per la seva situació enmig d'una cruïlla de camins, que li donava la funció de mercat. Avui en dia, el comerç i el turisme s'han vist beneficiats de la mateixa manera per les noves carreteres que s'han construït.

Al casc antic de El Pont de Suert hi podem trobar mostres d'aquesta història, com la Plaça Major, la Plaça del Mercadal, l'església Vella (d'origen romànic i modificada al segle XVIII) o el Palau Abacial (d'estil gòtic civil rehabilitat a finals del segle XX). A les afores de la vila, en direcció a la Pobla i després de passar el túnel, a mà dreta hi trobem l'embassament d'Escaldes, on podem veure les restes del monestir de Lavaix, d'origen incert, però de gran importància.

L'estil romànic de la zona també queda ben palès en les esglésies que podem trobar disperses en alguns dels seus agregats:

Esperan

Elevat a 1.400 metres de la vall trobem el llogarret de Esperan, avui en dia despoblat, i on hi ha l'església de Sant Sadurní d'Esperan, d'estil romànic amb una sola nau d'absis semicircular i volta apuntada.

Casòs

A Casòs, situat a 1.200 metres, hi podem visitar l'església de Sant Romà de Casòs, d'estil romànic i d'una sola nau. Molt a prop hi trobem el petit Santuari de Sant Salvador

Iran

Al petit nucli d'Iran, a 1.288 metres, hi trobem una petita església d'una sola nau amb absis de doble arc triomfal dedicada a Sant Climent. Cal destacar el seu campanar d'espadanya de dos ulls.

Corroncui

A Corroncui hi trobem l'església de Santa Maria de Corroncui que fou reconstruïda a partir duna antiga església romànica molt malmesa, i en queden com a mostra les arquivoltes i els capitells.

Castilló de Tor

El petit nucli de Castilló de Tor, situat a 954 metres d'altitud, és l'entrada a la Vall de Boí. Hi trobem l'església de Sant Esteve de Castilló de Tor, del segle XII i d'estil romànic, avui en dia molt deteriorada. A l'altre marge del riu, creuant el pont medieval hi trobem el santuari del Remei, de construcció moderna, que substitueix l'antiga església.

Irgo

A les afores del petit llogarret d'Irgo, a 1.380 metres d'altitud, hi podem visitar l'església de la Mare de Déu de les Neus, de planta rectangular d'una sola nau. Seguint la carretera d'Igüerri trobem l'ermita de Sant Salvador d'Irgo, també d'una sola nau, amb un campanar d'espadanya i coberta de lloses de pedra i teula àrab.

Castellars

Castellars, pràcticament deshabitat, està situat a 1.237 metres d'altitud i està format per cases de pedra i grans masies, algunes daten del segle IX. Hi trobem l'església de Sant Martí de Castellars, d'estil romànic, amb una pila baptismal molt treballada.

Què fer

Turisme Alta Ribagorça

Llegir més...

Licors Portet 1883

La Pobla de Segur (a 25.8 Km)

Llegir més...

On menjar

Roch Hotel - Restaurant

Sort (a 29.9 Km)

Llegir més...

On dormir

Casa Coll (Barruera)

La Vall de Boí (a 11.6 Km)

Llegir més...

Càmping Boneta

La Vall de Boí (a 11.4 Km)

Llegir més...

Roch Hotel - Restaurant

Sort (a 29.9 Km)

Llegir més...

Can Fasersia

La Pobla de Segur (a 25.9 Km)

Llegir més...

Agenda

Les Falles a l'Alta Ribagorça

22/06/2024 - 23/06/2024 ...

Llegir més...

Festa de les falles a La Vall de Boí

23/06/2024 ...

Llegir més...

Experiències

Pack 3 dies d'aventura amb Boulder Indoor

Boulder Indoor (Lleida)

Llegir més...

290 € 269 €

Maridatge 5 formatges con Vins el Cep

Vins El Cep (Sant Sadurní d'Anoia)

Llegir més...

42 €

Previsió del temps

16-06-2024
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 26º
Mínima 6º
17-06-2024
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 29º
Mínima 9º

Destaquem...

Descobreix l'Associació d'Hostaleria de Girona!

Llegir més...

Sorteig: entrades a l'Església de la Colònia Pons

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!