Torrebesses

Compartir
Trucar 646 32 20 00
Veure vídeo
Província: Lleida | Comarca: Segrià | Habitants: 297 | Extensió: 27,4 Km2 | Altitud: 287 m

El petit municipi de Torrebesses, es troba situat al sud-est de la comarca del Segrià, al quilòmetre 130 de la C-12 (Eix de l'Ebre), a 25km de Lleida, a 21km de Flix, a 17km de l'AP-2 (sortida Lleida), a 188km de Barcelona i a 47km de l'aeroport d'Alguaire.

El nom de Torrebesses, és un compost dels mots “torres” i “beces” que vol dir torres bessones o iguals. Aquest nom correspon a una masia situada a l'Alt Penedès, prop de la qual hi havia dues torres. Després de l'invasió àrab, l'any 1149, es va voler repoblar la zona i els nous pobladors van donar a la població el nom del lloc d'on procedien.

Torrebesses pertanyia a la casa de Cervera després de la repoblació i ven aviat va passar a la senyoria de la cartoixa d'Escaladei. Així es va mantenir fins l'any 1835, per la desamortització de Mendizábal i va deixar de pertànyer a Escaladei.

La Guerra Civil Espanyola també va fer trontollar Torrebesses, va ser una guerra entre germans que va costar la vida a 23 joves al front, a més d'altres morts per afusellament, bombardeig o accidents amb la manipulació d'explosius. La guerra va acabar a Torrebesses el 24 de desembre de 1938 amb l'entrada de les tropes totalitàries.

Fins els nostres dies la població ha anat prosperant i mantenint un molt bon ambient entre tots els torrebessencs i tothom qui els va a visitar.

Torrebesses té un magnífic conjunt monumental format pel castell, l'església romànica i alguns casals renaixentistes i barrocs que constitueixen la Vileta, nucli antic del municipi, més enlairat, que conserva encara antics portals i la disposició típica dels carrers què li confereix un ambient tradicional.

El Castell Palau de Torrebesses, actualment de propietat privada i un dels símbols de la població, va ser construït pels àrabs per vigilar i protegir-se dels atacs cristians.

Envoltat de murs d'aparell ciclopi a la base, sembla anterior a la dominació sarraïna, manté una bona part de la construcció romànica i gòtica, mentre que la façana, datada el 1730, és d'un barroc ja tardà.

Va ser llogat a mestres i alcaldes i va ser escola i hospital durant la Guerra Civil.

L'Església Parroquial de Sant Salvador és un temple d'estructura senzilla però que manté molt bé la seva aparença medieval romànica, de transició amb el gòtic, construït cap a l'any 1170.

Encapçalant la façana principal hi ha el característic campanar d'espadanya amb espai per a dues campanes.

A l'interior, dins la capella de Sant Joan Baptista, trobareu un retaule del segle XIV i una figura del sant declarada monument històric-artístic des de l'any 1985.

L'Església Nova es va començar a construir l'any 1869, ja que la de Sant Salvador es quedava petita per l'augment demogràfic, la qual havia de ser pagada amb les aportacions dels veïns.

L'impulsor d'aquesta idea va ser l'alcalde Tomàs Ballesté, juntament amb el rector i bisbe de Lleida. Es va beneir la primera pedra i al cap d'un any es va parar la construcció donat que el pressupost pujava a 105.000 pessetes i no es podia assolir aquesta xifra. La crisi agrícola i la situació del país, van fer que l'alcalde vengués les seves finques per superar el deute de la construcció, que va suposar la seva ruïna.

De l'Església Nova, n'han quedat els murs i la façana principal, i l'interior ha quedat configurat com la Plaça Tomàs Ballesté, on el dia 6 d'Agost es fa el ball de festa major.

Destaca l'arquitectura goticorenaixentista d'alguns casals de la població com la casa Oró i la casa Gort, construïdes entre els segles XIV i XVIII.

A un quilòmetre escàs de Torrebesses, trobem la Font de Sant Roc, l'aigua de la qual és considerada miraculosa ja que no s'estronca mai, ben a prop de l'ermita del mateix nom. Per la festa major s'hi celebra una sardinada i es visita pel dia de Sant Roc i el dia de la dona.

El terme de Torrebesses és ric en construccions de pedra seca, destaquen els aljubs, dipòsits picats a la pedra d'una capacitat considerable i recoberts amb estructures de falsa cúpula, servien per emmagatzemar l'aigua de la pluja i estaven disseminats per tot el territori també podem destacar les cabanes de voltales basses i les cadolles, en total prop de 150 construccions.

Altres atractius de la població que podeu visitar serien el Pou de la Vila, l'Antic Forn de Pa, el Museu Josep Jané Periu i el Centre d'Interpretació de la construcció de la Pedra Seca.

Què fer

Centre d'interpretació de la pedra seca

Torrebesses

Llegir més...

Roca dels Moros

El Cogul (a 9.5 Km)

Llegir més...

Cooperativa la Fraternal de l'Albagés

L'Albagés (a 12.3 Km)

Llegir més...

On dormir

Hotels Ibis Lleida

Lleida (a 20.2 Km)

Llegir més...

Hotel Celler Buil & Giné

Gratallops (a 29 Km)

Llegir més...

Agenda

Garrigues Guitar Festival

19/07/2024 - 21/07/2024 ...

Llegir més...

Campus Emili Pujol - Guitar Clinic a Torrebesses

22/07/2024 - 26/07/2024

Llegir més...

Experiències

Visita el Museu Comarcal de l'Urgell -Tàrrega

Tàrrega

Llegir més...

5 €

El Grec al Lliure de Montjuïc

Teatre Lliure de Montjuïc (Barcelona)

Llegir més...

Previsió del temps

15-07-2024
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 37º
Mínima 18º
16-07-2024
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 34º
Mínima 19º
Font: Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya

Destaquem...

Sorteig: Guanya 2 entrades dobles per una visita guiada a la…

Llegir més...

L'eina definitiva per als amants del cicloturisme i el senderisme

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!