Caldes de Malavella

Compartir
Província: Girona
Comarca: La Selva
Habitants: 6920
Extensió: 57,3 Km2
Altitud: 84 m

Caldes de Malavella es troba a mig camí de la Costa Brava i de la Serra de les Guilleries, la plana de la Selva, rica en contrastos, patrimoni i tradició. Així doncs, Caldes de Malavella, es troba situat en un indret estratègic de comunicacions, i per això, sempre ha estat terra de pas i terra d'empremtes. El rastre de totes les civilitzacions que han habitat el nostre país és present a la vila.

A Caldes poden perdre hores i hores recorrent les rutes de senderisme i les diferents rutes urbanes per al conèixer el patrimoni. Però si després de les llargues passejades necessiten encara més relaxació, les aigües del poble, de reconegudes propietats curatives, els facilitaran un tractament hidroterapèutic, des de les fonts d'aigua calenta o des dels nostres balnearis.

Una mica d'història...

Els orígens del poble de Caldes es remunten al paleolític superior, dada que s'ha conegut recentment gràcies a les excavacions que s'han dut a terme al Puig de les Ànimes. La troballa, un bòvid fossilitzat, demostra que Caldes ja era un lloc de pas, ja que en època de caça es desplaçaven seguint els ramats d'animals i havien d'aturar-se en llocs on hi hagués aigua.

Però no és fins al s. I a.C. quan es comencen a explotar les aigües. Els pioners són els romans qui, en època de l'emperador August, construeixen unes termes al Puig de Sant Grau i al Puig de les Ànimes, al llavors anomenat AQUAE CALIDAE, on els visitants que arriben per la Via Augusta en treuen un profit hidroterapèutic. La caiguda de l'imperi romà i l'entrada dels pobles bàrbars porten al poble de Caldes una època de rebel·lions i crisis econòmiques i socials, que fan que hi hagi una despoblació amb migracions a zones muntanyoses. L'ús terapèutic de les aigües desapareix, i segueix desaprofitada amb la repoblació que es produeix amb l'entrada del sistema feudal, i també amb l'alliberació de les terres per part de Jaume I. Tenim constància que al s.XV es construeix un hospital per a pobres, on abans hi havia hagut les termes, reapareixent l'activitat termal. Però no és fins passada la guerra de successió al s. XVIII quan es reclama als governadors el ressorgiment de l'explotació de les aigües.

Les propietats curatives de les aigües, riques en fòsfor i sals minerals, han estat el factor aglutinador de població al voltant de l'antic Aquae Calidae, i el reclam d'estiuejants en la recerca de tractaments termals. La construcció dels dos balnearis del poble, el VICHY CATALAN (1891) i el PRATS (“Baños Prats”, 1840), i el seu funcionament al 100% durant tot l'any és un clar exemple de l'efecte iman de les aigües. I són els primers banyistes d'aquests balnearis, principalment artistes, aristòcrates i burgesos de Barcelona, qui a finals del s. XIX i principis del s. XX contribueixen al creixement de Caldes de Malavella, construint al voltant de la Rambla de Recolons les seves segones residències d'estil modernista. Cal destacar Villa Rosita, el Bell-Estar i la casa on nasqué i visqué Francesc Mas i Ros, il·lustre compositor de sardanes, fill de la vila de Caldes.

El Caldes d'avui. Què hi podem fer?...

BTT/SENDERISME: A Caldes de Malavella tenim 2 rutes de senderisme (Riera Benaula i Riera de Santa Maria), 3 rutes de BTT (Camps de l'Onyar, Sant Maurici i Ruta de les Ermites) i 3 rutes mixtes (Els Grans Camins de l'aigua de la comarca de La Selva), Són rutes de nivell mitjà i de llargada de 9 a 39 km.

Pren especial interès la Ruta de les Ermites; que ens porta per St. Maurici, Sta. Seclina, St. Sebastià, Franciac i St. Andreu Salou. Els recorreguts s' endinsen en frondosos boscos plens de rierols i surten a la plana de la Selva per gaudir de fantàstiques vistes sobre la comarca.

PATRIMONI: En el nucli de la vila, entre carrers i carrerons, hi trobem un reguitzell de joies arquitectòniques. Restes romanes, com  les termes del s. I d.C. (declarades monument històric d'interès nacional). Arquitectura medieval, com les muralles de l'antic castell de Caldes amb 3 torres del s. XII, cases medievals com Cal Ferrer de la Plaça, Cal Pebrot, Can Trelles o la plaça dels polls, l'antiga plaça del mercat. Si ens endinsem a la Rambla de Recolons i a la Rambla d'en Rufí veiem, gairebé a banda i banda, les construccions modernistes i neoclàssiques dels estiuejants de principis del s. XX i, molt a prop, els absis, d'estil llombard, de l'església parroquial del s. XI, dedicada a Sant Esteve, patró de Caldes.

GASTRONOMIA: La comarca de la Selva és un paratge de contrastos, com tot Catalunya, però aquí corregit i augmentat. La cuina no és menys. Es gaudeixen plats cuinats harmoniosament i amb uns resultats exquisits; pollastre amb salsafins, oca amb peres, ànec amb taronja, senglar amb melmelada de maduixa, pollastre amb prunes, perdius amb cols, cargols a la llauna, vedella amb bolets. Tot regat amb aigua de Caldes. I de postres una bona Tortada de la Malavella, galetes de vichy, Teules de Sant Grau, Rocs de Sant Maurici i un bon raig de ratafia, per a fer un “sucamulla”.

TERMALISME: Les aigües de Caldes recullen bona part de la pluviometria d'una certa àrea de La Selva. La infiltració té lloc gràcies a les moltes fractures que hi ha a la roca granítica. L'aigua baixa fins a uns 1000 metres i en el transcurs d'aquest descens es va escalfant i adquireix les seves propietats. L'origen comú dels brolladors de Caldes es poden agrupar en tres nuclis: el Puig de les Ànimes, el turó de Sant Grau i el Puig de les Moleres. A cada un d'aquests brolladors hi tenim diverses fonts; d'aigua freda i d'aigua calenta, com la font de la Mina, la font de Sant Narcís i la font dels bullidors, on l'aigua brolla d' entre 56º i 60º.

Aquestes aigües calentes i carbonitzades les recullen els embotellaments i els balnearis, que ofereixen tractaments hidrotermals i paquets de relaxació, aprimament, antiestrès, hidratants i de bellesa.

GOLF: Imprescindible aturar-se a Caldes de Malavella pels incondicionals del golf, tant si sou professionals com si sou amateurs. Tenim el PGA GOLF DE CATALUNYA, l'únic camp de Catalunya inclòs en el rànquing dels 10 millors camps d' Europa; és un camp de 18 forats (par72), reconegut per la bellesa dels recorreguts i amb la particularitat, única a Espanya, de disposar de 5 tees de sortida per a cada forat. I el PITCH&PUTT FRANCIAC, par-3 i camp de 18 forats, amb unes magnifiques instal·lacions per a tota la família.

VISITES TURÍSTIQUES: Si amb totes les passejades per les rutes o pel centre de la vila encara no en teniu prou, els convidem a conèixer el poble de la mà d'un guia turístic de la Generalitat. Us passejareu per la història durant dues hores sota un guiatge divertit i amè, coneixent diferents indrets emblemàtics, llegendes i aquells detalls que tant ens agraden i que se'ns escapen amb només una mirada fortuïta.

Podeu gaudir d'aquests recorreguts, diferents i faceciosos, cada diumenge a les 11h del matí. La durada de la visita és d' aproximadament 1h30, i la visita s'allarga amb una visita a l'exposició sobre el jaciment paleontològic El Camp dels Ninots, un dels més importants d'Europa.

La llegenda de la Malavella...

Ara fa molts i molts anys, quan Caldes de Malavella es deia encara només Caldes, els vilatans estaven ben atemorits perquè una criatura monstruosa meitat home meitat llop rondava pels seus carrers, entrava a les cases de la gent i s'enduia els nens. Però aquest no era l'únic problema de la gent de Caldes. Tothom havia de pagar uns carregosos impostos (gallines, sacs de farina, blat de moro i altres coses) a la senyora feudal. Aquesta senyora vivia en un gran castell. Diuen que de tant lletja, geperuda i dolenta tothom la coneixia com a “mala vella”!

Un dia va arribar a la vila un noi molt eixerit que es deia Maurici. En Maurici volia trobar una bona feina al poble però ningú n'hi donà. La gent del poble l'aconsellà que anés al castell de la “mala vella” així que una tarda decidir anar-hi. Li va obrir la porta un geperut, el seu criat i li va dir que si volia feina, ja podia començar a treballar. Mica en mica es va anar adonant que en aquell castell passaven coses molt estranyes.

Una nit en Maurici va veure sortir el geperut de casa i el va seguir sense que el veiés. Va anar fins al poble i un cop allí, el geperut va treure del sarró que portava una disfressa de llop i se la va posar. Es va enfilar a una casa per la finestra i en va sortir amb el sarró ple! En Maurici havia descobert que la horrible bèstia només era el geperut que portava una disfressa de llop. Continuà seguint-lo fins que arribaren a la cuina del castell. El geperut va fer sortir el nen del sarró i el va posaren una gàbia. Què en faria del nen? De seguida ho va saber. El geperut va posar una gran olla a bullir amb intenció de bullir-lo. Havia de cuinar cada nit un cor de nen petit a la “mala vella” que tenia un pacte amb el dimoni i si es menjava un cor tendre cada nit tenia poders sobre els pagesos de Caldes.

El valent Maurici quan va veure que l'aigua ja bullia va donar un cop al geperut i... cap a l'olla! Va deixar anar al nen perquè anés a avisar la gent del poble i ... quan va tenir el geperut ben cuinat, li va treure el cor i el va portar a la mestressa del castell. Aquesta tant afamada com sempre a la primera queixalada es va adonar que aquell cor no era tant tendre com el altres. En Maurici se li va encarar i li confessà que era el cor del geperut.

La “mala vella” va ordenar als guàrdies que l'agafessin, però en aquell moment va arribat tota la gent de Caldes que havia estat avisada pel nen. La “mala vella” en veure-ho va marxar corrents del castell cridant: TORNARÉ, TORNARÉ!... però mai més ha tornat.

Després de fer fora la “mala vella” el poble va celebrar una gran festa en la que en Maurici va ser l'heroi.

I cada any per Sant Maurici, la gent de Caldes puja a les ruïnes del castell per recordar i donar gràcies a la seva valentia. Recorden amb aquesta festa el dia en que la “mala vella” i el seu seguici van desaparèixer per sempre més de Caldes.

De Caldes....de Malavella.

Ajuntament de Caldes de Malavella

On dormir

Hotel Balneari Vichy Catalan

Caldes de Malavella

Les aigües termals bicarbonatades i sòdiques de la Deu Vichy Català emergeixen…

Llegir més...

Mas Ros Restaurant i Hotel

Cassà de la Selva (a 6.5 Km)

Gaudeix d'una estada tranquil·la i confortable en el nostre petit i càlid…

Llegir més...

Balneari Termes Orion

Santa Coloma de Farners (a 11.5 Km)

Habitacions de disseny amb totes les comoditats, espais comuns pensats per la…

Llegir més...

Camping Riudarenes

Riudarenes (a 11 Km)

Envoltat de tranquilitat i de natura, el nostre càmping és, potser, un…

Llegir més...

La Casa Nova

Riudarenes (a 11 Km)

A la casa hi ha quatre habitacions triples i una doble, totes…

Llegir més...

Hostal Can Gurt

Santa Coloma de Farners (a 11.5 Km)

Allotjament turístic amb categoria de Pensió de 2 estrelles, amb 17 habitacions…

Llegir més...

Sant Pere del Bosc Hotel & Spa

Lloret de Mar (a 14.3 Km)

Hotel de 19 suites, cadascuna dissenyada individualment amb l'únic objectiu de convidar…

Llegir més...

Guitart Central Park Aqua Resort

Lloret de Mar (a 15.8 Km)

20.000 metres quadrats per divertir-vos en família, un complex amb magnífics jardins…

Llegir més...

On menjar

Mas Ros Restaurant i Hotel

Cassà de la Selva (a 6.5 Km)

Gaudeix d'una estada tranquil·la i confortable en el nostre petit i càlid…

Llegir més...

Restaurant Artusi

Girona (a 16.3 Km)

Ubicat al cor del barri vell de Girona, recull el concepte de…

Llegir més...

Pura Brasa

Pineda de Mar (a 25 Km)

Una experiència gastronòmica única: Pura Brasa és un concepte proper i divertit…

Llegir més...

El Racó

Palamós (a 26.4 Km)

Pizzeria mediterrània situada a 200m del mar, al passeig de Palamós.

Llegir més...

Què fer

Hotel Balneari Vichy Catalan

Caldes de Malavella

Les aigües termals bicarbonatades i sòdiques de la Deu Vichy Català emergeixen…

Llegir més...

Fundació Mona

Riudellots de la Selva (a 6.6 Km)

La Fundació Mona és una entitat sense ànim de lucre que disposa d'un…

Llegir més...

Xplore Girona - Escape Room Urbà

Girona (a 16.3 Km)

Viu Girona com no ho havies fet mai, amb un Escape room…

Llegir més...

El Gran Museu de la Màgia

Santa Cristina d'Aro (a 16 Km)

Casa catalana de finals de 1700, amb capella, on s´exposen autòmats, pòsters,…

Llegir més...

Fugir Room Escape Girona

Girona (a 15.6 Km)

El doctor més famós de la ciutat ha desaparegut i vosaltres heu…

Llegir més...

Viles Florides

Almacelles (a 15.6 Km)

Viles Florides promou la flor i la planta com a patrimoni natural…

Llegir més...

Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva

Fogars de la Selva (a 17.1 Km)

El Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva vol fer-nos…

Llegir més...

Barcelona és molt més

Abrera (a 17.2 Km)

Descobreix que Barcelona és molt més! A prop de Barcelona tenim tot…

Llegir més...

Previsió del temps

20-01-2021
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 15º
Mínima 4º
21-01-2021
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 16º
Mínima 10º

Ofertes

Descomptes per estades en mòbil-homes 2021

Càmping Riembau (Castell - Platja d'Aro) (a 19.8 Km)

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!