Tram urbà de la Via Termal a Caldes de Malavella

Compartir
Tram urbà de la Via Termal a Caldes de Malavella

La Via Verda Ruta Termal deu el seu nom al tarannà termal forjat al llarg de la història de Caldes de Malavella. Tant és així que resseguint l'itinerari pel seu tram urbà es poden conèixer fonts d'aigua calenta, embotellaments, balnearis i recursos patrimonials que deuen la seva existència a aquesta singularitat del poble com el balneari romà del Puig de Sant Grau, les restes del municipi "d'Aquae Calidae”, i les edificacions modernistes vinculades al sorgiment de l'activitat balneària de finals del s.XIX.

En el bell mig del nucli històric es pot visitar un centre museogràfic que pretén donar una visió global de la realitat del municipi, l'Espai Aquae; des de la formació geològica de Caldes, passant per l'època antiga, i fins arribar als nostres dies amb l'explotació industrial de les aigües i les excavacions al jaciment paleontològic del Camp dels Ninots.

A escassos metres de l'itinerari urbà de la Ruta Termal també s'hi pot trobar l'Oficina de Turisme, que és el punt de partida de passejos a peu pel centre històric; com el de “Patrimoni i Fonts” i el de “Caldes en temps de guerres, del 1936 al 1945” amb la història dels mariners italians i els espies nazis refugiats a Caldes a mitjans s.XX.

A continuació, t'expliquem les curiositats de la Ruta Termal al nucli de Caldes. 

Termes Romanes i jardins del Puig de Sant Grau

r392_termal Les Termes Romanes són un monument històric declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. Les termes van ser construïdes al S. I d.C. i són les restes més ben conservades del municipi romà d'Aquae Calidae, actual Caldes de Malavella. Actualment se'n conserva una extensa piscina i algunes restes de construccions annexes, on encara s'hi poden observar els mecanismes de funcionament de l'aigua gairebé intactes.

El monument està obert amb entrada lliure de manera que es pot recórrer de forma autoguiada amb l'ajut dels plafons i senyalitzacions que s'hi ubiquen.

Fonts Termals

Resseguint el tram urbà de la Ruta Termal trobem tres fonts d'aigua termal mineromedicinal, que brollen naturalment del subsòl a una temperatura mitjana de 56ºC: la font de la Mina o Raig d'en Mel, la font de Sant Narcís i la font dels Bullidors.

r392_mina Al costat de la font de la Mina hi trobem els safareigs municipals que s'omplen de l'aigua termal que sobreïx de la font. A mitjans del s.XX durant l'estada dels mariners italians refugiats, els safareigs i els seus estenedors es van convertir en un punt neuràlgic de la interacció entre vilatans i nouvinguts. Com relata l'escriptor Rafel Nadal a la novel·la El fill de l'italià allí es van crear els primers vincles afectius entre gent d'una i altra part d'Europa.

Balnearis

Caldes de Malavella és una vila termal històrica que ofereix per sobre de tot tranquil·litat i relax. Els dos balnearis de prestigi de Caldes, de refinades formes arquitectòniques, amb detalls modernistes i el neoclàssics, el “Balneari Prats” i el “Balneari Vichy Catalan” us acolliran per poder gaudir dels seus tractaments en el centre termal.

Centre museogràfic Espai Aquae

L'Espai AQUAE de Caldes de Malavella és un innovador centre museogràfic situat a l'antic Castell de Caldes, del que es conserva un llenç de muralla i tres torres medievals.

A l'espai museogràfic es combina la recerca, la didàctica i la interpretació del patrimoni de Caldes. Un recorregut, al llarg de 9 àmbits expositius, pel llegat natural i cultural forjat al llarg del temps per les seves aigües.
Hi ha la possibilitat de contractar serveis de guiatge.

www.espaiaquae.cat | info@espaiaquae.cat | Telf: 600372610

Visita guiada virtual a l'Espai Aquae i al Puig de Sant Grau: https://www.youtube.com/watch?v=eUfs8TgO-18&t=5s

Visita guiada virtual "Les aigües de Caldes": https://www.youtube.com/watch?v=OQWTlqTHW18&t=15s

Font: Ajuntament de Caldes de Malavella

Museu Trias de la Galeta

Santa Coloma de Farners (a 11.5 Km)

Llegir més...

Hotel Balneari Vichy Catalan

Caldes de Malavella

Llegir més...

Fundació Mona

Riudellots de la Selva (a 6.6 Km)

Llegir més...

Marineland

Palafolls (a 20.4 Km)

Llegir més...

On menjar

L'Espai Gastronomia

Tossa de Mar (a 16.7 Km)

Llegir més...

Pura Brasa

Pineda de Mar (a 25 Km)

Llegir més...

Hotel Balneari Vichy Catalan

Caldes de Malavella

Llegir més...

Can Baldiri

Santa Coloma de Farners (a 14.9 Km)

Llegir més...

Eurocamping

Calonge - Sant Antoni (a 23.8 Km)

Llegir més...

Ceigrup Finques Riart API

Calonge - Sant Antoni (a 23.5 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: guanya entrades i refresca't a Marineland

Llegir més...

Experiències

Estiu màgic a l'Evenia Olympic Resort

Llegir més...

Comiats de solter

Llegir més...

Agenda

Què ens amaga el Sol? a MónNatura Pirineus

15/07/2024 ...

Llegir més...

Llançà Estiu 2024 vacances actives en família

15/07/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!