El formatge del Montsec

Gastronomia

El formatge del Montsec

La Serralada del Montsec, per les seves característiques, acull atractius que desperten l'interès tant dels visitants com dels propis residents, a més de comptar amb un dels cels nocturns de més qualitat i ser considerat una Reserva Starlight. Des de la dècada dels 80 és un dels principals productors artesans de formatge de Catalunya. Doncs, el sector agrari és l'activitat més important d'aquestes muntanyes seques del Prepirineu.

El formatge que s'hi elabora és coneix pel topònim de la serra,  Formatge del Montsec, tot i que també se l'anomena com a formatge cendrat o de Clua.

Aquest és un dels millors formatges de cabra de la Península Ibèrica, el qual es pot consumir i adquirir durant totes les èpoques de l'any. Així, no és estrany que hagi obtingut set medalles d'or en diferents tasts i concursos d'àmbit nacional i internacional. I se n'exporti, actualment, als Estats Units i a Itàlia.

La seva producció, tot i ubicar-se als voltants de la serra del Montsec, se centra en tres poblacions específiques de la província de Lleida, Artesa de Segre, Isona i Conca Dellà i Vilanova de Meià. Va ser a Artesa de Segre on va començar tot, però avui en dia les tres poblacions són escenari de la creació d'aquest plaer per al paladar, el qual es pot assaborir tot contemplant el preciós cel del Montsec i sentir, d'aquesta manera, el gust de la serralada i el territori a la boca.

El Formatge del Montsec

Formatge del Montsec (formatge del montsec)El Formatge del Montsec es caracteritza per ser dels de la família de semicurats. La base d'aquest es troba en la llet crua i sencera de cabra, la qual es deixa madurar fins a dos mesos. Durant aquest temps la llet coagula i dóna lloc a un formatge de pasta tova.

Pel que fa a l'aspecte, aquest destaca pel color de la seva crosta, la qual és de color cendra. Aquesta fesomia, observable a simple vista, es deu a que el formatge es fuma, externament, damunt d'una escorça de cendra per a millorar-ne la seva conservació, així com per a atribuir-li un gust diferent.

També es pot identificar per la seva olor que destaca per ser penetrant i que el posiciona com un formatge fort.

No obstant això, les característiques organolèptiques (gustatives) presenten unes aptituds favorables per diferents paladars, encara que aquest formatge presenta una combinació de diferents gustos de manera equilibrada.

D'altra banda, destacar les propietats d'aquest producte làctic, en general, com a font de calci i fòsfor, ja que concentra la majoria de nutrients de la llet.

Clua, el bressol d'aquest làctic

Clua és un antic nucli poblacional d'Artesa de Segre integrat en el peu d'una paret de granit i enmig de la serralada del Montsec, entre la Vall d'Ariet i Baldomar i a l'esquerra del barranc de la Clua o de Catarena.

Aquest sempre ha estat un nucli amb una densitat poblacional baixa. El 1718 eren 17 persones i el 1849 hi havia 33 habitants. Però a la dècada dels anys 1960 Clua es despoblà totalment.

Formatge del Montsec (La Clua - Artesa de Segre)No obstant això, van passar pocs anys perquè tornes a ser habitat. A la dècada del 1970 un grup de joves s'instal·là a viure al poble abandonat.

Aquests, al llarg del temps, es van adonar que la principal activitat econòmica del municipi s'orientava cap a l'elaboració de formatge de cabra artesanal.

Aquesta situació es deu a que els joves no comptaven amb coneixements de pagesia, ni disposaven d'eines i instruments quan hi arribaren... i els hi era molt difícil mantenir les collites que van planificar i el bestiar. Exceptuant les cabres, que eren els únics animals que no morien i ni se les menjaven les àligues ni les mosteles, com succeïa, contràriament, amb les gallines.

Davant de l'escenari descrit, van decidir orientar l'economia de la població fonamentada en aquestes bèsties i en la matèria prima que els hi oferien per elaborar formatge.

Actualment, Clua segueix sent un dels principals productors del Formatge de Montsec. De fet, per aquest motiu, el làctic també es designa com a formatge de Clua. D'altra banda, continua conservant la seva constitució de petit poble rural amb una densitat de població incipient.

El suau de Clua

Formatge del Montsec (formatge suau de la clua)L'elaboració rudimentària i autodidàctica del formatge per part dels joves de Clua va generar uns formatges únics, els quals es poden gaudir avui dia i que són un exemple harmònic d'equilibri entre la tradició i la modernitat. Per una banda, el conegut Formatge del Montsec, de Clua o de Cendra. I, per l'altra, el Suau de Clua.

El Suau de Clau, dit així del germà petit del Formatge del Montsec, és més fi, tot i que també s'ha elaborat amb llet crua de cabra però madurada entre 60 i 90 dies, possiblement, per aquest motiu, la seva pasta destaca per ser semi dura.

El seu gust és intens i incisiu amb algunes aromes a fruits secs i la seva olor recorda a un bosc humit.

La Serra del Montsec i els seus productes

Formatge del Montsec (serra del montsec)La zona de producció del Formatge del Montsec es troba situada a l’est de la serra, a Artesa de Segre i a Tòrrec, i s'estén cap a la comarca del Pallars Jussà, concretament a Basturs dins el municipi d’Isona i Conca Dellà.

L’entorn de la serra ha donat a aquestes produccions uns matisos únics i especials. Pel que fa al formatge de Basturs, ofereix una gran varietat en la gamma de formatges artesanals de cabra i de productes Delicatessen. S’hi pot visitar l’obrador i la granja i fer degustacions dels productes.

A Tòrrec, la producció dels làctics de cabra és molt variada en productes frescos com el mató, el brossat, el recuit i els formatges frescos.

Les condicions ecològiques del Montsec, doncs, són molt adequades per la producció de llet que permet l'elaboració d'aquest producte de llarga conservació tan apreciat, el formatge.

Formatge del Montsec (formatge torrec del montsec)A més del formatge, el Montsec permet l'elaboració d'altres productes, com, per exemple, vins amb D.O. Costers del Segre o La cuina de la mel.

Una mostra dels seus productes es pot trobar a la Fira Artesana que es celebra anualment, a principis de desembre, a la població d'Àger.

Aquesta fira acull productors artesans de patés, embotits, mel, formatge, etc. i és una bona oportunitat per a degustar-los, tot i que aquests productes també es poden trobar en algunes de les cartes dels restaurants de la contrada.