Terra de Tramuntana

Compartir
Terra de Tramuntana

Aquesta ruta per la Terra de Tramuntana és el viu exemple que demostra que el cicloturisme sense presses permet accedir a nuclis de població que ens passen desapercebuts quan utilitzem les principals carreteres. Aquest itinerari fa un recorregut per la plana i permet observar multitud de detalls que ens ofereix el paisatge de la terra de tramuntana.

La ruta està senyalitzada excepte el tram que uneix Tor amb Albons; però no presenta dificultats per permetre'n el seguiment.

Fitxa tècnica

  • Punt de sortida i punt d'arribada: Del Pavelló Municipal d'Esports de Verges. Per accedir-hi, cal agafar des de Verges la carretera GI-634 en direcció a Colomers i a la cruïlla marcada amb un semàfor girar a la dreta pel carrer de la Trencada.
  • Quilometratge: 19,2 km
  • Temps efectiu de marxa: 1h 25 min
  • Temps aproximat total: 2 h 45 min
  • Esforç/dificultat: baix
  • Senyalització: La ruta esta senyalitzada excepte el tram que uneix Tor amb Albons; però no presenta dificultats per permetre'n el seguiment
  • Observacions i recomanacions: Cal no perdre's detall dels magnífics nuclis medievals que es coneixeran al llarg del recorregut, la major part dels quals van pertànyer a l'antic i poderós comtat d'Empúries.

La Tallada d'Empordà

r187_la-TalladaLa Tallada d'Empordà fou una població fortificada de la qual es conserven importants restes. Cal destacar-ne sis torres i nombrosos trams dels murs que les unien. AI tram est, l'església forma part de la fortificació. Està dedicada a Santa Maria i és d'una nau amb un absis semicircular, al cim del qual s'alçà una torre amb espitlleres que serví d'extrem angular de la muralla. L'edifici original és romànic; però la fortificació és del s. XVI, com una part del recinte emmurallat. AI segle XVIII s'hi afegiren dues capelles laterals, una a cada costat i la sagristia a la banda nord.

Marenyà

Marenyà està format per un grup de masies que se situen desordenades al voltant de l'església parroquial dedicada a Sant Esteve. Està documentada des del segle XIII i és d'una nau amb un absis semicircular. La construcció es realitzà en diferents èpoques del romànic i, posteriorment, fou fortificada als segles XV-XVI. A l'interior conserva part de la decoració mural de l'època romànica. La teulada actual presenta els ràfecs pintats. A prop de l'església hi ha el Pedró, format per un altar amb una creu de ferro forjat al damunt.

Tor

Des d'aquí podem visitar l'església de Sant Climent, l'element més destacat del nucli de Tor.

Albons

r187_AlbonsEl nucli d'Albons conserva l'estructura medieval i fa que tots els carrers s'enfilin cap a la part superior, que està ocupada per l'església de Sant Cugat.

Bellcaire d'Empordà

El poble de Bellcaire d'Empordà està situat dalt d'un turó que domina la plana i proper al massís del Montgrí. A la part alta, el castell palau (1303) fou la residencia habitual dels comtes d'Empúries als segles XIII-XIV. És un edifici de planta quadrada amb un petit pati central i la capella de Santa Maria. Actualment, s'hi troben l'església i l'Ajuntament del poble.

r187_Bellcaire dEmpordà DAmià Masó16

AI voltant, sota la protecció de l'antic recinte, podem observar-hi bells casals amb façanes renaixentistes. Davallant al nord del castell palau, hi trobem la petita església de Sant Joan. D'estil preromànic i modificada durant el romànic, fou l'antiga església parroquial fins fa uns segles.

Verges

r187_Paissatges---Marc-maspoch-(7)-verges

 

El poble de Verges es troba a prop del marge esquerre del riu Ter. El nucli antic està situat a la part més enlairada d'una petita elevació, encerclat per muralles. Es conserven importants restes del recinte fortificat: trams de muralles, diverses torres quadrades dels s. XIII-XIV i una de circular d'una època posterior. De l'antic castell, situat a l'interior del recinte, en queden pocs vestigis i actualment allotja la casa de la vila. L'església parroquial de Sant Julià de Verges és, en part, una construcció romànica dels s. XII-XIII, remodelada posteriorment i on s'afegí un campanar de gran altura. Pels carrers medievals del poble se celebra la famosa processó de Verges.

 

Font: Consell Comarcal del Baix Empordà

Terracotta Museu de Ceràmica

La Bisbal d'Empordà (a 11.6 Km)

Llegir més...

Experiència #APROP - Llet Nostra

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura (a 10.3 Km)

Llegir més...

Peralada Mas Marcè

Siurana (a 13.6 Km)

Llegir més...

Creuers Mare Nostrum

L'Escala (a 5.7 Km)

Llegir més...

On menjar

Restaurant - Hostal Can Dalfó

Torroella de Montgrí - L'Estartit (a 9.2 Km)

Llegir més...

Hotel Restaurant Sa Tuna

Begur (a 17.3 Km)

Llegir més...

La Xicra

Palafrugell (a 18.7 Km)

Llegir més...

Hotel Mar de Tasmania

La Bisbal d'Empordà (a 11.3 Km)

Llegir més...

Camping Bungalow Resort & Spa La Ballena Alegre

Sant Pere Pescador (a 5.6 Km)

Llegir més...

Hípica Mas Paguina i Turisme Rural

Torroella de Montgrí - L'Estartit (a 8.6 Km)

Llegir més...

Càmping & Bungalows Platja Brava

Pals (a 11.9 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: 4 entrades, 2 adults i 2 infants, per una visita guiada…

Llegir més...

Arriba un any més la Serenalla Market a la Massana!

Llegir més...

Experiències

Visita enològica al Celler Can Roda

Llegir més...

28 €

Animació temporada alta: El nivell de diversió.

Llegir més...

Agenda

Festa Major de Sant Quirze i Santa Julita a Calella

14/06/2024 - 17/06/2024

Llegir més...

Cicle de Caminades Saludables a Guardiola de Berguedà

17/06/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!