Ruta pel nucli històric de Gironella

Compartir
Ruta pel nucli històric de Gironella

La ruta a través del nucli històric de Gironella és un recurs turístic de coneixement del patrimoni local que segueix un recorregut circular marcat. La ruta històrica es realitza a peu i és autoguiada, de manera que és indispensable disposar de telèfon mòbil per a la lectura del codi QR imprès a cada monòlit. Comencem! 

r198_gironella_CarrersEl recorregut submergeix el visitant a conèixer la part antiga de Gironella; començant per la travessa del riu Llobregat a través del Pont Vell -l'accés més antic a la vila medieval-.Un cop us endinseu als carrerons, pujant les escales a l'esquerra, trobeu l'antiga presó de Gironella que conforma el segon punt del recorregut, on s'hi havia empresonat les persones acusades de bruixeria, els deutors, delinqüents i que va servir de calabós fins a mitjans del segle passat. 

r198_gironella_esglesiaAl costat de la presó, hi trobareu la Torre de l'Homenatge, part de la infraestructura visible del desaparegut castell de Gironella on les diferents baronies i senyors de Gironella hi tenien les dependències principals i on el poble hi feia els juraments més importants. Seguidament, pujareu les escales i us trobareu amb l'Església vella de Santa Eulàlia, el temple religiós romànic i gòtic de la vila fins al segle XIX. L'imponent Església nova de Santa Eulàlia és just al darrere i es va construir en diferents fases durant el segle XIX i XX, quan es va acabar el campanar. 

Seguint pel carrer mestre Font Parera i després pel carrer Pas de la muralla us trobareu la Torre de l'Amo de Cal Metre, la infraestructura historicista que va ser la dependència dels senyors de la colònia tèxtil que reposa sota els seus peus. Seguint la muralla en direcció cap a la Plaça de la Vila us trobareu amb la visió del “poble nou de Gironella”, el nucli d'habitatges que va desenvolupar-se fora de les muralles amb l'arribada del tren ara ja desaparegut al segle XIX. 

r198_gironella_plaçaEl setè punt del recorregut el conforma la casa pairal Teixidor-Bassacs, la residència del matrimoni, la planta baixa de la qual era una petita industria de telers fins que van adquirir els terrenys i van començar a construir la colònia tèxtil de Cal Bassacs, que més tard van llegar els fills del matrimoni. De la colònia tèxtil, a més a més, en destaca la Torre de l'Amo que és una joia arquitectònica modernista, la teulada de la qual és obra d'Antoni Gaudí. A la mateixa plaça de la vila, s'hi aprecien les restes del Castell de Gironella a l'extrem dret que actualment són dependències de l'Ajuntament del municipi, l'edifici que s'hi va construir a sobre a causa dels desperfectes greus produïts dels diferents incendis que va patir al llarg de la història.

Des de les restes del castell, s'observa també la Torre del rellotge, un afegitó de la Torre de l'Homenatge del 1932 que l'ajuntament republicà va decidir construir perquè els vilatans i vilatanes rebessin les hores des del rellotge alçat enlloc del campanar de l'església. Baixant a través del guardonat ascensor que emula una xemeneia tèxtil i que connecta el nucli històric amb el passeig de Cal Metre, com a mesura d'accessibilitat, trobareu la muralla de Gironella, el mur protector de la vila medieval. 

En total doncs, la ruta històrica consta de 9 punts patrimonials: 

  1. Pont Vell
  2. La Presó
  3. La Torre de l'Homenatge i Torre del rellotge
  4. L'Església vella de Santa Eulàlia
  5. L'Església nova de Santa Eulàlia
  6. Torre de l'Amo
  7. Casa pairal Teixidor-Bassacs,
  8. El Castell
  9. La muralla

Turisme del Berguedà

Llegir més...

La Torre de l'amo de Viladomiu Nou

Gironella (a 3.5 Km)

Llegir més...

Parapent Xtrem.cat

Avià (a 6.3 Km)

Llegir més...

Fuives, centre mundial del ruc català

Olvan (a 4 Km)

Llegir més...

Restaurant Gust Picant

Berga (a 8.2 Km)

Llegir més...

Bar Restaurant Xato

Gironella

Llegir més...

Gust Pizzeria

Berga (a 8.1 Km)

Llegir més...

Hostal de Montclar

Montclar (a 10 Km)

Llegir més...

Cal Majoral

L'Espunyola (a 11.9 Km)

Llegir més...

Càmping Fontfreda

Berga (a 11.2 Km)

Llegir més...

Càmping Riera de Merlès

Borredà (a 12.1 Km)

Llegir més...

Hotel La Cabana

Berga (a 8.5 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Descobreix Soriguera, un tresor amagat al cor del Pirineu Català

Llegir més...

La Primavera del Cava retorna al maig amb 16 activitats entre…

Llegir més...

Propostes

En Rubri i els secrets del riu al Berguedà!

Llegir més...

Et portem el menjar a la teva casa rural

Llegir més...

Agenda

Diada de Sant Jordi a Vila-seca

15/04/2024 - 18/04/2024 ...

Llegir més...

Festival Internacional Teatre Màgic a Tarragona

17/04/2024 - 18/04/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!