Ruta pel centre històric de Torredembarra

Compartir
Ruta pel centre històric de Torredembarra

El pas de la història ha deixat a Torredembarra nombrosos edificis plens de significat.

El nucli antic té una gran riquesa arquitectònica i artística que el converteix en un excel·lent racó per fer un recorregut cultural.

Ens hi acompanyes?

La Muralla

De la muralla que envoltava la vila al s. XVII es conserven dos portals d'entrada: el de Padrines (carretera de la Riera-Plaça del Castell), i el de la Bassa (carrer Ample). També queden restes d'un contrafort al carrer de Mañé i Flaquer. Començarem el nostre recorregut al Portal de Padrines.

El Castell

r270_castellTravessant el Portal de Padrines trobarem el Castell dels Icart, actual seu de l´Ajuntament de Torredembarra. És l'únic edifici civil de nova planta del Renaixement català que es conserva a Catalunya. Lluís Icart, senyor de la vila, el va començar a construir l'any 1565 i el va acabar 15 anys després. L'edifici es va projectar com una residència-fortalesa que dominés la població. De planta quadrada i amb quatre torres als cantons, es va situar al punt més alt de la vila, i seguint la tradició mediterrània, compta al bell mig amb un pati porticat amb unes arcades. Les dependències es van ordenar al voltant d'aquest pati central. Entre la porta principal i el pati hi ha un tram rectangular que fa de pòrtic, cobert amb la volta que s'atribueix al mestre Pere Blai.

Carrers especials

Envoltant la plaça del Castell, mereix una atenció especial la zona que formen els carrers Ample, Baix de Sant Pere, Eduard Benot i Carnisseria, on trobem edificis molt interessants, principalment dels segles XVIII i XIX. Tot i que no forma part de la nostra ruta, cal esmentar el carrer d'Antoni Roig, exponent de l'expansió urbanística que es va produir a la vila durant el s. XVII gràcies al floriment comercial i als negocis dels indians. En aquest carrer trobem edificis del s. XVIII d'estil barroc i d'altres dels segles XIX i XX d'estil modernista.

Església Parroquial de Sant Pere

r270_esglesiaEntre els carrers d'Eduard Benot i de Joan Güell, es troba l'actual església de Sant Pere que, unida amb l'antiga, forma tot un cos que es va acabar de construir l'any 1680. Posteriorment, al s. XVIII s'hi van afegir bona part dels seus elements arquitectònics i ornamentals: l'orgue barroc (al 1705), la finalització dels campanars, el creuer i l'absis. Dins d'aquesta església destaquem dos elements: el Quadre de Santa Rosalia i l'Orgue Barroc (1705).

Quadre de Santa Rosalia

Conten que l'any 1640, Torredembarra va patir una epidèmia de pesta. Un pelegrí que passava per la vila es va dirigir a Cal Saia, una de les cases situades al carrer Ample. La mestressa el va rebre però li va dir que no el podia atendre perquè tenia tota la família malalta. Tot i això li va donar un bocí de pa. En agraïment, el pelegrí li va indicar la solució a l'epidèmia: “Aneu a Tarragona, a cal Shima un mercader del carrer Cavallers, a les golfes hi trobareu un Quadre de Santa Rosalia de Palerm, porteu-lo a Torredembarra amb molta devoció i la pesta s'acabarà”.

Els torrencs van anar a buscar el quadre, el van trobar i el van passejar per tota la vila, i la pesta va desaparèixer. Des de llavors, Santa Rosalia és la patrona de Torredembarra. El dia 15 de juliol es celebra la festa del Quadre de Santa Rosalia (festa petita) i al 4 de setembre la festa patronal, Santa Rosalia.

La Torre de la Vila

Just davant de l'església de Sant Pere Apòstol es troba la Torre de la Vila. És l'edifici més antic que es conserva a la població. Construït probablement entre els segles XII i XIII, és d'estil mudèjar i es creu que podria formar part del castell vell.

Edifici Antoni Roig

Sortint del nucli antic pel carrer del Freginal i arribant al carrer Alt de Sant Pere trobarem l'edifici Antoni Roig. És un edifici noble, d'estil modernista, que va ser inaugurat l'any 1892. Antiga Escola Roig, va ser construït amb el patrocini de l'indià torrenc Antoni Roig i Copons, qui va fundar el Patronat Roig a finals del s. XIX. Aquesta fundació s'encarregava de donar educació als nens i nenes de Torredembarra, i a més, disposava d'un fons que permetia donar una dot de casament a les donzelles pobres de la vila. Aquesta tradició encara es conserva en els nostres dies. Actualment, és la seu dels serveis municipals d'ensenyament i benestar social i de diverses entitats del municipi.

Font: Turisme Torredembarra

Hotel Balneari Platja de Comarruga

El Vendrell (a 11.2 Km)

Llegir més...

Casal Auditori La Violeta

Altafulla (a 2.1 Km)

Llegir més...

Golf Costa Daurada

El Catllar (a 6.4 Km)

Llegir més...

Catedral de Tarragona

Tarragona (a 12.2 Km)

Llegir més...

Restaurant Denver Cambrils

Cambrils (a 29.2 Km)

Llegir més...

El Refugi

Valls (a 19.2 Km)

Llegir més...

Arena Tapas Restaurant

Salou (a 23.6 Km)

Llegir més...

L'Orangerie de Clos Barenys

Vila-seca (a 25.5 Km)

Llegir més...

Hotel Balneari Platja de Comarruga

El Vendrell (a 11.2 Km)

Llegir més...

Càmping Stel

Roda de Berà (a 6.1 Km)

Llegir més...

Gavina Camping Village

Creixell (a 3.8 Km)

Llegir més...

Càmping Arc de Barà

Roda de Berà (a 6.3 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: Guanya 2 entrades dobles per una visita guiada a la…

Llegir més...

Experiències

Joc Carabouille del càmping

Llegir més...

Visita el Museu i Necròpolis Paleocristians

Llegir més...

Agenda

Estiu a Olot - La cua del Drac

25/07/2024 ...

Llegir més...

Festa Major del Clot del Moro a Castellar de n'Hug

25/07/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!