Ruta d'Obiols, a Avià en BTT

Compartir
Ruta d'Obiols, a Avià en BTT

La ruta en BTT proposada descriu un recorregut de baixa dificultat tècnica, tot i que una mica llarg, pel municipi d'Avià, al sud-oest de Berga, per una zona ben tranquil·la i agradable entre conreus i petits boscos a migdia de la serra de Queralt. Es visiten dues magnífiques ermites romàniques: les de Sant Vicenç d'Obiols i de Santa Maria d'Avià.

Som-hi?

Se surt de l'Oficina Comarcal de Turisme del Berguedà, situada a la carretera C-16, km 96,20. Per arribar-hi des de Berga, cal sortir del sud de la població per la C-26 com si es volgués agafar la C-16 en direcció a Barcelona. Abans d'entrar a la C-16, es troben els indicadors de l'oficina de turisme i del càmping Berga Resort: s'hi accedeix girant a l'esquerra i creuant l'autovia per sota.

Es comença la ruta desfent el camí d'accés a l'oficina de turisme en direcció a Berga (S). Després de creuar la riera dels Molins per un petit pont, es trenca a l'esquerra deixant la carretera i continuant uns metres en el mateix sentit de la marxa (S). Es descriu un revolt a la dreta seguit d'un altre a l'esquerra que creua un petit torrent.

Cal seguir a la dreta fent un gir de 90 graus (SO): tot recte s'arribaria a la depuradora. Uns metres més enllà (1,26 km, 604 m), es troba una nova bifurcació i es tomba pronunciadament a l'esquerra en direcció SE (més tard es tornarà pel trencall de la dreta). S'avança per un camí més estret entre conreus.

Arribem a Sant Elies. Indret en què hi ha un mas i unes granges. Es gira a la dreta de baixada tot canviant de direcció (SO).

Es travessa la carretera BV-4135 d'Avià a Cal Rosal i se segueix a migdia en direcció a Graugés. Es creua la riera de Fontcaldes i, en deixar enrere un grup de cases, a l'alçada d'un revolt que fa pujada, es pren un trencall de l'esquerra (S) que comença una mantinguda ascensió per un camí en molt bon estat seguint les indicacions cap a cal Gris i deixant alguna desviació a l'esquerra.

Arribem a la casa de Cal Gris. Es deixen les cases a la dreta i, a la següent bifurcació, envoltada de camps, es trenca a l'esquerra en direcció a Obiols (E) iniciant-se una pronunciada baixada per una pista cimentada. Fins a després d'Obiols, es coincideix amb el traçat del GR 1.

Obiols i església d'origen preromànic de Sant Vicenç d'Obiols. Al voltant, hi ha un gran escampall de tombes antropomorfes d'extrems arrodonits que constitueixen una necròpoli. Es deixa aquest conjunt històric a l'esquerra i es remunta lleugerament fins al Colletó d'Obiols.

El Colletó. Davant d'un extens camp, se surt a un petit coll elevat on el camí es bifurca: cal davallar a la dreta cap a Graugés (O). Uns metres més endavant, es troba una nova bifurcació: es continua a l'esquerra (SE) passant pel costat del Bellús. Es baixa una mica i se segueix a la dreta (O).

Molí de Bellús. Bell indret on el curs de la riera de Graugés fa un salt d'aigua sobre unes roques. Possiblement és el millor lloc de la ruta per aturar-se i descansar. Atenció! L'itinerari surt del trajecte més marcat, continua a ponent i vira lleugerament al nord creuant aquesta riera uns metres més enllà per enfilar-se per un camí menys fressat que s'endinsa per un petit bosc de pins.

Es desemboca a una pista, que es pren a la dreta (N) per seguir pujant. Es prossegueix per aquesta pista parcialment cimentada entre conreus, boscos de roures i alzines, lloses de pedra i masos dispersos. Bones vistes al nord de les serres dels Lladres i de Queralt, i més amunt d'Avià i de Berga. Encara remuntant, la ruta vira a ponent i al sud, passa pel costat de la Casanova del Collet i surt a una pista asfaltada que uneix Graugés amb Sant Pau de Casserres i on es probable que circulin vehicles motoritzats.

Encreuament. Cal deixar la pista asfaltada i seguir a mà dreta per un camí de terra en direcció a Bernades (O). Pocs metres després, es passa a tocar del mas de Bernades i es gira decididament al nord iniciant el retorn al punt de sortida. Una mica més endavant, en un petit collet, es deixa a la dreta l'accés a la casa de colònies de les Vinyes i es continua en el mateix sentit de la marxa (NO).

Vilamarí. En un paratge on hi ha unes granges a mà dreta, es troba una bifurcació: es puja per la dreta (N) passant de seguida vora el mas de Vilamarí. Se surt novament a una zona oberta de conreus i s'accedeix a un altre collet, a l'alçada de cal Bernadí, amb vistes a Avià i la serra de Queralt. Es poden veure parapents que baixen dels turons veïns, ja que Avià compta amb dos importants centres i escoles de vol. Es comença el descens pel conegut com a camí d'Avià a Vilamarí, en molt bon estat. Es van deixant cases a ambdós costats.

Es troben unes cases a l'esquerra (cal Tana) i unes granges al fons. En aquest punt, es deixa el camí més marcat, que fa un pronunciat revolt a l'esquerra, i es continua recte (N) entre els camps per un desdibuixat camí. Uns metres més enllà, en un entorn no gaire agradable per la presència d'aquestes granges, es tomba a la dreta fent un gir de 90 graus (E). Ben aviat s'arriba a Santa Maria d'Avià.

Santa Maria d'Avià, situada arran de la carretera d'Avià a Graugés. Petita església parroquial d'una sola nau del s. XII amb un bonic frontal d'altar. Es marxa pel vial asfaltat en direcció a Graugés (NE) deixant el temple a la dreta i, de seguida, cal desviar-se a l'esquerra (NE) per un camí de terra de l'altra banda que descendeix, voreja una casa, que queda a la dreta, i desemboca a una pista asfaltada que cal prendre a l'esquerra (N).

Bifurcació. Després de circular uns metres en línia recta per aquesta pista, cal deixar-la al següent revolt i prendre a la dreta (NE) un desviament que rodeja per l'esquerra les properes cases, creua un petit curs d'aigua (la riera de Fontcaldes) i travessa a continuació -cal anar amb precaució- la carretera BV-4135 d'Avià a Cal Rosal per continuar tot recte. Al fons, es distingeix la Mare de Déu del Remei: s'hi passarà ben a prop discorrent per camins planers amb bones vistes a migdia que abasten del baix Berguedà a Montserrat i el Montseny.

Encreuament. Després d'una curta baixada, se surt a una cruïlla: es tomba a l'esquerra fent un gir de 90 graus (N). Bifurcació. Passats uns metres, a mig descens, es canvia totalment de direcció trencant a la dreta (E/SE) descrivint un revolt molt pronunciat.

Nova bifurcació. En un indret on hi ha una gran i moderna casa a l'esquerra, es retroba el recorregut del començament de la ruta (s'hi ha passat al km 1,26 km): en aquesta ocasió, cal seguir a l'esquerra (NE) desfent el camí fins a l'oficina de turisme.

Oficina Comarcal de Turisme del Berguedà, punt inicial i final de l'itinerari.

Font: Ajuntament d'Avià

Turisme del Berguedà

Llegir més...

Centre d'interpretació de l'Església de Cal Pons

Puig-reig (a 12.3 Km)

Llegir més...

Octavi Guia d'Escalada

Casserres (a 7.4 Km)

Llegir més...

Fuives, centre mundial del ruc català

Olvan (a 5.4 Km)

Llegir més...

Restaurant Gust Pizzeria

Berga (a 3.4 Km)

Llegir més...

Restaurant Gust Picant

Berga (a 3.6 Km)

Llegir més...

Restaurant Apartaments Els Roures

Castellar del Riu (a 4.6 Km)

Llegir més...

Restaurant Font Freda

Castellar del Riu (a 4.3 Km)

Llegir més...

Cal Candi

Vilada (a 10 Km)

Llegir més...

Alberg Cal Pons, Fundesplai

Puig-reig (a 13.3 Km)

Llegir més...

Berga Resort

Berga (a 3.3 Km)

Llegir més...

Escardívol turisme rural

Viver i Serrateix (a 13.3 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Descobreix l'Associació d'Hostaleria de Girona!

Llegir més...

Sorteig: Una entrada per 4 persones per una experiència sensorial…

Llegir més...

Experiències

En Rubri i els secrets del riu al Berguedà!

Llegir més...

Sortides #MarxantJunts2024 amb Marxants de Muntanya

Llegir més...

Agenda

Toc d'Estiu a Navàs

19/07/2024 - 20/07/2024 ...

Llegir més...

Ruta de la Tapa a les Borges Blanques

19/07/2024 - 20/07/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!