Endinsa't a les terres de ponent en tren

Compartir
Endinsa't a les terres de ponent en tren

Les terres de ponent tenen molt a oferir: natura, paisatge i activitats a l'aire lliure per relaxar-te i descobrir. A més, un dels seus grans valors afegits és que el cotxe no és necessari per gaudir-ne. Els seus paratges són accessibles en transport públic, tant autobusos com trens recorren aquests territoris. Per tant, no només es pot organitzar un viatge molt més còmode sinó que s'acosta en tots els sentits a l'ecoturisme i al turisme sostenible.

Per enllaçar aquests fantàstics paisatges a les àrees urbanes i fer més fluida la comunicació entre pobles, la xarxa dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya arriba a varis punts d'interès paisatgístic. A les comarques de Lleida podem trobar diverses estacions que tenen ben a prop unes vistes plenes de contrastos i una variada biodiversitat. Seguint la línia Lleida – Pirineus – La Pobla de Segur (RL2) us proposem diferents parades per endinsar-vos en les terres de ponent en tren.

La Pobla de Segur: Aigua i Llegendes

L'estació del tren de la porta dels Pirineus de Lleida es troba a l'altra banda del riu Flamisell, al sud del nucli urbà de la població. Aquesta estació és l'última parada del denominat Tren dels llacs.

La Pobla de Segur gaudeix d'un Raval d'origen medieval on s'hi va construir la primera església parroquial de la Mare de Déu de la Ribera, que no s'ha conservat fins els nostres dies. El que sí que hi podem trobar és l'església nova dedicada a aquesta mare de Déu, juntament amb un gran nombre d'ermites i capelles en tot el seu municipi. Un dels altres trets característics de la ciutat és la plaça del Fossar Vell i el modernisme que aporten el Molí de l'Oli (1905) i la Casa Mauri (1907).

r276_TrenLleida_Estany_de_moncortes_Cayetano RosoTot i que la zona més coneguda per fer activitats a la natura és el territori de Collegats-Boumort, hi ha varis recorreguts que es poden fer a peu ben a prop del nucli urbà. Un d'ells és acostar-se a l'embassament de Sant Antoni, també anomenat pantà de Talarn, la superfície d'aigua dolça més profunda de Catalunya. L'embassament es va construir entre el 1913 i el 1916, i en aquell moment va ser la presa de retenció d'aigua més gran d'Europa i la quarta del món.

Per altra banda, també es poden fer rutes de més d'un dia, com ara la denominada ruta del Cinquè Llac. És una ruta circular que serpenteja per la Geganta Adormida, la bruixeria de la carena de Serraspina, el pont del Diable i les increïbles vistes de la Casa Encantada per arribar, finalment, al llac de Montcortès.

Salàs de Pallars: Natura i Tritons pirinencs

L'estació de Salàs de Pallars està situada al sud-est del nucli urbà, a prop del Pantà de Sant Antoni. És, com moltes d'altres d'aquesta línia, una parada facultativa, és a dir, s'ha de prémer el botó corresponent per fer que el tren s'hi aturi i així pujar-hi o baixar-ne.

r276_TrenLleida_Tritó_Pirinenc_DAGOR53

La vila de Salàs de Pallars té varis trets turístics. Un d'ells és la muralla, composada per tres torres circulars de les èpoques alt-medieval i baix-medieval que pretenien defensar la vila dels nombrosos atacs que va patir en la seva història. A més, es pot veure la capçalera de l'Església de Sant Pere, una construcció romànica de la que no s'ha pogut conservar res més, com també es pot fer una visita al Centre d'Interpretació de l'Antic Comerç.

Tot i que la vila està molt a prop de l'embassament de Sant Antoni i acostar-se a les seves aigües clares és ideal per practicar qualsevol esport aquàtic, hi ha una gran quantitat de rutes per a fer a peu i en bici. Una d' elles pot ser l'excursió d'uns 5 kms entre Salàs de Pallars i el poble de Rivert. Un cop al nucli de Rivert, hi ha la possibilitat de gaudir de les nombroses fonts naturals d'aquesta localitat. La puresa d'aquestes aigües és tal que hi habiten un gran nombre de tritons pirinencs, actualment en perill d'extinció.

Tremp: “Caragolers” i Voltors

r276_TrenLleida_Santa_Maria_de_Tremp_Josep RenaliasLa capital del Pallars Jussà compta amb una estació situada a l'oest del nucli urbà i on s'hi pot trobar servei de bar a l'antic edifici dels viatgers. A Tremp s'hi pot veure la Basílica de Santa Maria de Valldeflors, on hi ha una rèplica del retaule situat a la cripta de la Sagrada Família.

Per altra banda, pels amants de la BTT, l'Ajuntament de Tremp disposa d'un servei de guia gratuït de la ruta dels Voltors. És un recorregut circular que també es pot fer en cotxe o a peu, ja que consta d'uns 31 quilòmetres. La ruta comença al Pont d'Orrit i la primera parada serà el Casal dels Voltors, a la Torre de Tamúrcia, que és un centre d'observació i estudi d'aquestes aus rapinyaires. Després de gaudir de la vista del Mirador de la Collada de Torogó, l'itinerari continua cap a l'Espluga de la Serra i Castellet fins arribar a la roureda d'Aulàs, la roureda més gran el Pre-Pirineu català en territori pla. Per últim, la ruta visita Sapeira, on des del mirador davant de la paret de Turmeda es pot arribar a veure una colònia de voltors. La ruta arriba així al seu final, continuant fins altre cop al Pont d'Orrit.

A més, el terme municipal de Tremp inclou varis nuclis agregats. Un d'ells és Palau de Noguera, que tot i que té un total de 79 persones censades, també compta amb estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i és una de les parades del Tren dels Llacs. Aquesta localitat va tenir una certa rellevància en temps passats ja que controlava un gual del riu, per aquest motiu va ser totalment fortificada encara que actualment no es poden veure restes d'aquesta construcció. D'altra banda, una llegenda envolta l'ermita de Sant Antolí, situada a un quilòmetre del poble. Es diu que quan l'ermita ja estava construïda, la gent del poble es van sorprendre en veure que un raig de llum sorgia d'entre dues pedres del terra. Un savi s'hi va acostar i va resoldre l'enigma: la claror era el reflex de l'or que hi havia sota l'església, només havien de fer caure l'església per trobar el tresor. I així ho van fer, però en desfer la feina feta, en comptes d'or hi van trobar un cargol. Algunes veus diuen que per aquest motiu als habitants de Palau de Noguera se'ls diu “caragolers”.

Cellers – Llimiana: Ponts i Esports aquàtics

r276_TrenLleida_Llimiana

L'estació Cellers – Llimiana està situada al terme municipal de Castell de Mur i és més propera al nucli de Cellers, ja que Llimiana es troba a l'altre extrem de l'embassament de Terradets. Aquesta estació forma part de la ruta del Tren dels Llacs. Avui en dia, la parada és facultativa.

Actualment, l'edifici de l'estació de Cellers funciona com a un alberg de dues plantes, de 40 places i un restaurant. A més, és el punt d'inici de varies activitats a l'aire lliure com ara rutes a peu o en BTT, kayak, escalada o, fins i tot, espeleologia.

De fet, des de l'estació, es pot iniciar una ruta que voreja l'embassament. Per altra banda, els més curiosos podran descobrir la història del monestir de Sant Miquel de Cellers, el qual va ser fundat pels comtes del Pallars Jussà el 1770 i va ser submergit en les aigües de l'embassament el 1935. De la mateixa manera, el pont vell de Monares va ser sobrepassat pel pantà, així doncs, el pont que uneix els termes municipals de Castell de Mur i Llimiana és el denominat pont nou de Monares

Un cop s'arriba a Llimiana, es pot gaudir d'aquest poble que es troba a 790m sobre un cim rocallós al nord de la Serra del Montsec. Des de la seva alçada, té vistes a la Vall de Barcedana, el congost de Terradets i el riu Noguera Pallaresa. Llimiana es troba ubicada en una situació privilegiada, un entorn rural de desnivells de muntanya que formen una orografia ben particular.                      

El paisatge i els seus valors artístics són destacables, un exemple en pot ser una de les esglésies romàniques més grans de tot el Pirineu dedicades a Santa Maria. Sense oblidar que l'extensió del terme inclou una part del Montsec de Rúbies on trobem diversos emplaçaments d'interès: la cova dels Muricecs, la cova Negra del Montsec, l'ermita de Sant Salvador del Bosc, la cova del Gel i la central hidroelèctrica de Terradets (1935). S'ha de tenir en compte que el bany a l'embassament està prohibit exceptuant les zones creades per fer-ho, la zona de bany més propera de Cellers i Llimiana és la dels “Pins”.

Àger: Història i Estrelles

r276_TrenLleida_AgerL'estació de tren d' Àger es troba a 9 quilòmetres a l'est del nucli urbà de la població i a escassos metres de la cua del pantà de Camarasa. Tot i ser una parada facultativa, forma part de la ruta del Tren dels Llacs. A més, pels autèntics amants dels trens, Àger ofereix una experiència única: allotjar-se a vagons de tren totalment remodelats i convertits en casa de colònies i alberg.

Els habitants d' Àger viuen bàsicament de la pagesia, de les terres de secà i de l'entorn que li proporciona el massís del Montsec i els vents freds del Pirineu. Pels apassionats de la cultura aquest poble és un destí ideal, podran gaudir del conjunt monumental de Sant Pere amb la Col·legiata i el castell que barreja l'estil romànic i el neogòtic, que es troba situat al punt més alt de la població. De la construcció en queden ornaments, pintures murals i la major part de l'edificació, tot i que ha sofert alguns desperfectes. També és destacable el gran nombre d'ermites i esglésies, d'entre les que destaquen l'ermita de la Mare de Déu de la Pedra, construïda adossada a la muntanya utilitzant la seva superfície rocosa; o l'ermita de la Mare de Déu de la Pertusa situada dins la fortalesa del Castell de Sant Llorenç. A Àger hi trobem un altre vestigi important: la Fortalesa de les Conclues o Torre de les Tinyoses, construïda com a punt de vigilància de la Noguera Ribagorçana. A més, el municipi també compta amb un seguit de torres de guaita de diferents èpoques.

No cal dir que Àger es troba envoltat de natura amb indrets espectaculars com ara el Congost de Mont-Rebei i la Serralada del Montsec. Per aquest motiu és un dels llocs preferits per fer astroturisme: és un dels pobles més pròxims a l'Observatori Astronòmic del Montsec. El cel nocturn del Montsec gaudeix d'una qualitat excepcional en termes de foscor i poca contaminació lumínica per observar les estrelles. Tan és així que al 2013 un total de vint-i-quatre municipis del Montsec van obtenir el certificat de destinació turística Starlight i onze dels mateixos també van ser certificats com a Reserva Starlight, és a dir, es demostrava la seva categoria de cel excel·lent.

Fotografies extretes per ordre d'aparició de: Cayetano Roso, Agor53, Josep Renalias, femturisme.cat.

El Tren dels Llacs

Es tracta d'un tren històric amb locomotores i cotxes d'època, concretament del…

Llegir més...

Alberg Vall d'Àger

Àger

Alberg Municipal situat al vell mig del poble d'Àger. Un indret a…

Llegir més...

Apiferro Mel crua del Montsec

Tremp (a 14.1 Km)

Visita a les abelles i tasta la seva mel en un entorn…

Llegir més...

Espai Natura Congost de Mont-rebei

Sant Esteve de la Sarga (a 8.5 Km)

Reserva que protegeix quasi 600 hectàrees a la riba catalana: el mateix…

Llegir més...

Pizzeria Cal Perubi

Àger

Degusta les diferents varietats de pizzes totalment artesanes a la Pizzeria Cal…

Llegir més...

Hotel-Restaurant Port d'Àger

Àger (a 2.2 Km)

Situat a la vall d'Àger, la Noguera, Lleida, dins de l'espectacular serra…

Llegir més...

El Dien Restaurant

Vallfogona de Balaguer (a 28.2 Km)

Ens agrada cuinar, i ens agrada que els nostres clients rebin a la taula el que nosaltres estimem a la cuina. El Dien és la nostra forma de'expressar el que representa la…

Llegir més...

Hostal-Restaurant Roma

Cubells (a 23.2 Km)

Disposem de 7 habitacions recent reformades, al nostre restaurant trobareu els millors menjars típics…

Llegir més...

Fundesplai, Cases de Colònies

A Fundesplai, gestionem 17 cases de colònies i albergs i 8 terrenys…

Llegir més...

L’Estança de l’Era del Marxant, Hotel-Apartament

La Torre de Capdella (a 10.6 Km)

L'Era del Marxant és una antiga era de la Pobleta de Bellveí…

Llegir més...

Can Fasersia

La Pobla de Segur

Antiga fonda situada al casc antic de La Pobla de Segur, rodejada…

Llegir més...

Hotel-Restaurant Port d'Àger

Àger (a 2.2 Km)

Situat a la vall d'Àger, la Noguera, Lleida, dins de l'espectacular serra…

Llegir més...

Destaquem...

Descobrint el Penedès al teu ritme a través dels Camins del…

Llegir més...

Sorteig: Catalunya en miniatura

Llegir més...

Propostes

La primavera la sang altera i l'E-Bike s'accelera!

Llegir més...

Preu especial d'obertura, Casa Rural Sullà

Llegir més...

Agenda

Festa Major de Cassà de la Selva

02/06/2023 - 06/06/2023

Llegir més...

Talents Jazz La Pedrera

09/06/2023 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!