Un viatge amb el Tren dels Llacs

Compartir
Un viatge amb el Tren dels Llacs

Sota la frase “Seu, observa i admira” el Tren dels Llacs ens convida a emprendre un viatge que transcorre entre terra i aigua i que uneix Lleida i La Pobla de Segur tot seguint un camí nostàlgic que ens retrocedeix en el temps.

Una oferta de transport atípica que ens permet descobrir i gaudir del territori per on transcorre.

La seva antiguitat i història és una de les principals activitats d'aquest servei ja que es viatja amb un tren clàssic que és conduit per una locomotora de vapor.

A banda, ens permet gaudir, al llarg del recorregut, d'un paisatge de gran bellesa i amb múltiples contrastos.

El Tren dels Llacs és tota una experiència que permet observar, asseguts des del vagó, el territori de camps de conreu, aspres i agrests, de parets calcàries i aigües tranquil·les... i al fons, potser, els cims blancs del  Pirineu. 

El tren passa proper als llacs de Sant Llorenç de Montgai i Camarasa, travessa cingles i, fins i tot, en alguna ocasió ens permet estirar les cames ja que el tren compta amb 17 parades que ens donen la possibilitat de descobrir algun dels municipis on estaciona.

El tren ens espera, és l'hora de partir!

L'inici del trajecte

Des de l'estació de Lleida estant ja es pot escoltar un xiulet de tren clàssic i veure un núvol de fum blanc que sorgeix d'una locomotora. Tot això ens indica que el Tren dels Llacs és a punt de sortir.

La garrafeta, el tren dels llacsLa locomotora que ens acompanyarà de Balaguer a La Pobla de Segur, serà la nostra guia al llarg d'aquesta ruta ja que es troba al capdavant arrossegant quatre vagons i ens enfilarà per forts desnivells.

El Tren dels Llacs es troba en funcionament des de l'any 2007 aprofitant la infraestructura d'una antiga línia ferroviària que uneix Lleida i La Pobla de Segur des de 1975.

El Tren, també, és un tren històric restaurat per l'Associació per a la Reconstrucció i Posta en Servei de Material Ferroviari Històric (ARMF) que es troba a Lleida.

Una vegada el tren arrenqui podrem recórrer el trajecte de Lleida fins a La Pobla de Segur partint de la comarca del Segrià, travessant la Noguera i el Montsec i endinsant-nos al Pallars Jussà.

El primer tram ens portarà a seguir el riuSegre i a observar els arbres fruiters que rega amb les seves aigües. Entremig d'aquest paisatge, deixarem enrere pobles com Vilanova de la Barca, Vallfogona de Balaguer, Térmens i Alcoletge.

Però prèviament, a l'estació de Lleida, el grup de teatre “La Cremallera” ens donarà la benvinguda a tots els passatgers.

Propera Parada: Balaguer i el Montsec

Tant el riu la Noguera Pallaresa com el Segre han definit el trajecte a seguir pel Tren dels Llacs, així com han influenciat en el seu nom ja que el seu recorregut es caracteritza per espais naturals amb molta aigua.

Balaguer (El Tren dels Llacs)Un cop arribats a Balaguer el paisatge es transforma. Canviem el Segre pel riu de la Noguera Pallaresa, els arbres fruiters per les zones muntanyoses i la plana del Segre pel Montsec.

El Montsec, que es caracteritza per la seva serralada calcària i els espectaculars congostos de Mont-rebei i Terradets, es deix emmirallar pels llacs que aquest amaga i precedeix ja que en aquest tram del trajecte el tren s'esquitxarà amb l'aigua de quatre diferents.

Des de Balaguer i a només 12 quilòmetres de distància toparem amb l'embassament de Camarasa que presenta una extensió de 20 quilòmetres i que ens acompanya des del Montsec fins a l'aiguabarreig de les aigües provinents del Segre i de la Noguera Pallaresa.

Tanmateix, cal estar alerta i no confondre aquest amb l'embassament de Sant Llorenç de Montgai, el qual haurem deixat endarrere anteriorment.

El Tren dels Llacs segueix el seu camí tocant l'embassament de Cellers i on amunt s'enlaira el congost de Terradets.

I, per últim, es remulla al pantà de Sant Antoni, conegut també com a pantà de Talarn, el qual ens dóna la benvinguda a la població de La Pobla de Segur. Afegir que aquest és un dels embassaments més extens de Catalunya.

També, en aquests quatre espais naturals és possible la practica d'esports aquàtics. Potser, des de la finestra d'alguns dels vagons podrem observar alguna persona remant o refrescant-se als pantans.

Arribada a la Pobla de Segur

Pobla de Segur (el Tren dels Llacs)Després d'un trajecte de, gairebé, dues hores, gaudint de l'esplèndida bellesa natural del recorregut, el Tren dels Llacs arriba al seu desenllaç.

Aquest, estirat des de Balaguer per la locomotora, arriba a La Pobla de Segur, havent passat per poblacions com Tremp i Salàs de Pallars.

A La Pobla de Segur podem passejar pel seu nucli antic configurat per dos carrers, visitar el Molí de l'Oli i el conjunt modernista Casa Mauri i endinsar-nos al museu de Raiers.

Centre Cultural dels Raiers (Museu dels Raiers)Normalment, també, al mes de setembre es celebra cada dissabte el Mercat del Tren, el qual es troba situat a la plaça de l'estació i acull parades amb productes artesanals i agroalimentaris de la zona.

El Tren dels Llacs,tot i finalitzar el seu trajecte a la població de La Pobla de Segur, té programat el viatge de retorn. El tren torna cap a Balaguer i Lleida, habitualment, a mitja tarda (aproximadament a les 17:30h.). Tot i això, si es desitja allargar la visita, es pot fer nit a la població i aprofitar per visitar la Vall Fosca o, fins i tot, arribar-se fins a Salàs de Pallars i visitar les Botigues – Museu amb la finalitat que el viatge nostàlgic en el temps sigui molt més profund.

Algunes dades d'interès i curiositats

  • El tren funciona, únicament, d'abril a octubre. És recomanable, abans d'iniciar el trajecte, consultar els horaris ja que circula només els dissabtes.
  • La capacitat del tren és limitada, per aquest motiu recomanem realitzar una reserva anticipada.
  • La línia compta amb 17 parades però només es poden obtenir bitllets pel trajecte a les estacions de Lleida Pirineus i a Balaguer.
  • La durada de tot el recorregut, sense parada a cap població, és duna hora i cinquanta minuts.
  • Es transcorre, al llarg del viatge, per 40 túnels i 75 ponts.

Licors Portet 1883

La Pobla de Segur

Llegir més...

Boulder Indoor

Lleida (a 3.3 Km)

Llegir més...

Museu de Lleida: diocesà i comarcal

Lleida

Llegir més...

Sala d'arts escèniques La Mercantil

Balaguer

Llegir més...

On menjar

El Dien Restaurant

Vallfogona de Balaguer (a 4.4 Km)

Llegir més...

Hotel-Restaurant Port d'Àger

Àger (a 22.1 Km)

Llegir més...

Roch Hotel - Restaurant

Sort (a 25 Km)

Llegir més...

Hotels Ibis Lleida

Lleida (a 1.5 Km)

Llegir més...

Monestir de les Avellanes

Os de Balaguer (a 10.2 Km)

Llegir més...

Lo Palauet de la Muralla

Balaguer

Llegir més...

Cal Guineueta

Cubells (a 13.9 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Descobreix l'Associació d'Hostaleria de Girona!

Llegir més...

Sorteig: entrades a l'Església de la Colònia Pons

Llegir més...

Experiències

Pack 3 dies d'aventura amb Boulder Indoor

Llegir més...

290 € 269 €

Agenda

Toc d'Estiu a Navàs

23/06/2024 - 25/06/2024 ...

Llegir més...

Revetlla de Sant Joan a Castelló d'Empúries

21/06/2024 - 25/06/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!