El Triangle Dalinià, seguint la petjada del geni en cotxe elèctric

Compartir
El Triangle Dalinià, seguint la petjada del geni en cotxe elèctric

Punts de recàrrega

Aquesta ruta està pensada per fer-la amb vehicle elèctric, tot i que es pot realitzar amb qualsevol altre cotxe. Al llarg del recorregut us proposarem municipis que disposen de punts de recàrrega i llocs d'interès per visitar mentre carreguem piles.

Els cotxes elèctrics són una bona manera de descarbonitzar el transport per carretera. Aquests vehicles no emeten gasos d'efecte hivernacle i no necessiten combustibles fòssils per funcionar. Això els fa una opció viable per contribuir a reduir la nostra petjada de CO₂. La constant millora de la tecnologia d'aquests automòbils fa que cada vegada siguin més eficients i ecològics.

Consulteu també les recomanacions a l'hora de viatjar en cotxe elèctric.

Número de trams

3

Número de trams
Quilòmetres totals

34.5

Quilòmetres totals
Emissions locals (cotxe elèctric)

1.77 KG

Emissions locals (cotxe elèctric)

5.69 KG

Emissions locals (cotxe dièsel)

Geni. Aquest és el primer pensament que ens ve al cap en el moment de sentir el nom de Salvador Dalí (1904-1989). Talentós i únic, la figura del Marquès de Púbol, principal representant del surrealisme, va molt més enllà de la d'un mític pintor.  

Escriptor, pensador, publicista, escultor, actor, il·lustrador, dissenyador o director... una inacabable llista d'ocupacions que, en definitiva, fan d'ell un artista polifacètic que ha deixat empremta en la història de l'art mundial i l'han convertit en un català universal.

Irreverència. Seria una segona característica que ens podria assaltar el pensament en recordar la seva figura. El seu caràcter rebel i inconformista, juntament amb les seves excentricitats públiques i privades, fan de Salvador Dalí una figura única i irrepetible. 

Josep Pla, escriptor i periodista també empordanès, va posar la lupa en el caràcter narcisista del Marquès de Púbol i així el va descriure en la seva sèrie «Homenots»:

 “Ens trobem davant d'una exaltació sense fre del personalisme, davant d'una falta de pudor indecent, de l'estirabot final de la crisi del sentit del ridícul. Una obra saturada d'una imaginació desbordant, sovint divertidíssima. Un magma palpitant de vida barreja de perversitat i de puerilitat, d'arrauxament i de precaucionisme infal·lible. Una llibertat mental extraordinària. El cèlebre bigoti és un objecte que es penja i despenja a voluntat. Dalí voldria amenitzar el món, trencar la crosta de grisor, de mediocritat, que l'envolta, convertir la gent en éssers irreductibles, insolubles, impossibles d'intercanviar”.

La persistència de la memòria (1931), el gran Masturbador (1929), el Somni (1937), les temptacions de Sant Antoni (1947), Cignes reflectint elefants (1937) o Construcció tova amb mongetes bullides (1936) són els títols d'algunes de les seves obres més destacades. Només de veure-les, una espècie de resplendor interior es desperta en admirar l'obra d'un mestre.

"El veritable pintor és aquell que és capaç de pintar escenes extraordinàries al mig d'un desert buit. El veritable pintor és aquell que és capaç de pintar pacientment una pera envoltat dels tumults de la història”, va dir Dalí en el seu moment.

I això és el que va aconseguir. Al costat de la seva muller i musa, Gala Dalí (1894-1982), una figura clau en tota la seva trajectòria, el pintor nascut a Figueres es va convertir en un dels artistes més prolífics del segle XX. Va pintar més de 1.500 quadres i va crear el seu propi llenguatge visual per representar el seu tumultuós caràcter interior.

En aquesta ruta per l'Empordà a bord d'un vehicle sostenible, descobrirem la vida de Dalí,  mestre etern que ha deixat una petjada inesborrable en aquest territori.

El pintor va afirmar el següent sobre l'Empordà:

"En aquest lloc privilegiat lo real i lo sublim casi es toquen. El meu paradís místic comença en el pla de l'Empordà, està envoltat per les colines de les Alberes i troba la seva plenitud a la badia de Cadaqués. Aquest país és la meva inspiració permanent."

L'anomenat Triangle Dalinià ens portarà des de Figueres fins a La Pera, passant per Portlligat i Cadaqués, un territori que porta la marca de Dalí i que ens mostrarà la influència que va tenir aquesta terra en la inspiració del geni.

Figueres: l'objecte surrealista del món

El punt de sortida de la ruta no podia ser cap altre que la ciutat de Figueres, lloc on va néixer i va morir Salvador Dalí. La capital de l'Alt Empordà està situada en el centre de la plana empordanesa, a l'extrem nord-oriental de Catalunya. Figueres té una superfície de 19,3 quilòmetres i una població de 47.088 habitants (2022).

La nostra ruta daliniana arrenca al Teatre-Museu Dalí Figueres. L'espai, inaugurat l'any 1974, forma part del Triangle Dalinià empordanès juntament amb el Castell Gala Dalí de Púbol i la Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat, tots ells gestionats per la Fundació Gala-Salvador Dalí.

El Teatre-Museu Dalí de Figueres va ser construït sobre les ruïnes de l'antic teatre municipal de la ciutat, destruït durant la Guerra Civil, i s'ubica a la Plaça Gala i Salvador Dalí, número 5. El perquè de la seva ubicació té tres punts importants segons Dalí. Primer, perquè l'artista era un pintor eminentment teatral, en segon lloc, perquè el teatre estava davant de l'església on el van batejar i, tercer, perquè va ser en el vestíbul d'aquell teatre on Dalí va exposar la seva primera mostra de pintura.

Així doncs, va ser el mateix Salvador Dalí qui va inventar, crear i dissenyar l'espai amb l'objectiu de mostrar-hi les obres que componen la seva trajectòria artística, des de les primeres experiències a les creacions surrealistes dels últims anys de la seva vida.

L'objecte surrealista del món. I només de veure'l des de l'exterior queda palès que l'experiència serà encisadora. La cúpula de vidre del centre del museu és un símbol d'identitat per la capital de l'Alt Empordà.

El Triangle Dalinià, seguint la petjada del geni en cotxe elèctric

Teatre-Museu Salvador Dalí a Figueres. Arxiu: PTCBG. Autor: Josep Algans

La fundació Gala-Salvador Dalí ens proposa una visita lliure o guiada pel Teatre-Museu Dalí de Figueres i també per l'espai Dalí·Joies, una mostra de la col·lecció de joies d'or i pedres precioses que l'artista va dissenyar entre 1941 i 1970, acompanyades de més d'una vintena de dibuixos i pintures dels dissenys que va fer.

A l'interior de l'edifici, que està format per 22 sales i un pati central decorat per elements dalinians, hi podem trobar un recorregut artístic des dels inicis del pintor, amb obres com La Venus que somriu o Port Alguer, a l'explosió del surrealisme amb obres emblemàtiques com l'Espectre del sex-appeal, Leda atòmica, La cistella de pa o Galatea de les esferes.

També cal destacar un conjunt d'obres que Dalí va crear pensades per al seu Museu com ara la sala Mae West, la sala Palau del Vent, el Cadillac plujós o la pintura Gala nua mirant al mar que a 18 metres apareix la figura del president Lincoln.

Finalment, al museu també s'hi exposen obres d'altres importants artistes com Antoni Pitxot o Evarist Vallès, juntament amb la col·lecció privada de Dalí que inclou peces del Greco, Fortuny, Urgell, Meissonier, Duchamp, Dou i Bourguereau.

Propera parada?

Propera parada?

40 KM (Cadaqués - Casa Museu Salvador Dalí a Portlligat)

Necessiteu recarregar?

Necessiteu recarregar?

El Port de la Selva (a 31,4 Km)

Punts de recàrregaMoll de la timba, 2

I mentrestant: amb el cotxe connectat i recarregant energia al Port de la Selva, el Monestir de Sant Pere de Rodes és un indret ideal per visitar. Tot i que es troba a uns 7 quilòmetres del centre del poble, ens podem calçar i preparar-nos per caminar aproximadament una hora i descobrir un dels testimonis més sofisticats de l'arquitectura romànica catalana. Si no volem caminar, també podem accedir al Monestir en cotxe o transport públic.

Roses (a 21,9 Km)

Punts de recàrregaCarrer de Francisco Quevedo, 13

Punts de recàrregaAv. Rhode, 67

I mentrestant: l'oferta turística, esportiva, gastronòmica i comercial de la ciutat de Roses és enorme. Per tant, mentre carreguem el nostre vehicle, recomanem passejar i admirar una de les badies més belles del món. Asseure'ns en una terrassa i gaudir d'aquesta vila d'essència mediterrània i marcada tradició marinera. Per als més atrevits, la ruta a peu fins al Puig de l'Àliga (463 metres) ens portarà a admirar la badia de Roses des d'una perspectiva espectacular.

Altres punts de recàrregaAltres punts de recàrrega

La Casa de Portlligat: una obra d'art emmarcada en el paisatge

Amarats d'història, art i obra daliniana, la nostra ruta segueix per la carretera N-260 i GI-614 direcció a Cadaqués, per arribar després d'aproximadament uns 50 minuts de trajecte a la segona pota del triangle dalinià: la Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat

Portlligat és un nucli de població del municipi de Cadaqués (Alt Empordà), ubicat a la costa del Cap de Creus. La bellesa del seu nucli antic forma un conjunt històric protegit com a bé cultural d'interès nacional. Cadaqués té una superfície de 26,4 quilòmetres i una població de 2.889 (2022) habitants.

Del nucli de Portlligat en destaquen per la seva bellesa natural les zones de la badia i de l'illa, un paradís marítim que va inspirar Dalí i que apareixen en algunes de les seves obres, com ara La madonna de Portlligat, Crucifixió o L'últim sopar.

El Triangle Dalinià, seguint la petjada del geni en cotxe elèctric

Casa Museu Salvador Dalí a Portlligat. Arxiu: PTCBG. Autor: Josep Algans

La Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat és visitable des de l'any 1997 i està creada a partir de la unió de diferents casetes de pescadors que Gala i Dalí van unir al llarg de 40 anys. Cada estança de la casa té formes, mides i proporcions que l'emmarquen amb el paisatge.

En el seu anar i venir constant, aquesta va ser l'única residència fixa que va tenir Salvador Dalí. Hi va viure i treballar fins a l'any 1982, quan va morir la seva esposa Gala i es va traslladar al casell de Púbol, últim punt del Triangle Dalinià.

A la casa, que és un laberint farcit d'objectes i records de la parella, hi podem descobrir el taller del pintor, la seva habitació, el jardí i la piscina, la sala oval o una terrassa amb vista a la badia de Portlligat, entre altres.

El recorregut comença al Rebedor de l'Ós i es divideix en tres àmbits. La part més íntima de la vida de l'artista es localitzava a la planta baixa. L'Estudi és on es desenvolupava part de la seva obra i acull nombrosos objectes relacionats amb l'activitat artística, i, finalment, els espais exteriors, amb camins enjardinats on Dalí i Gala feien una vida més pública.

El Triangle Dalinià, seguint la petjada del geni en cotxe elèctric

Casa Museu Salvador Dalí a Portlligat. Arxiu: PTCBG. Autor: Isabelle Kenis

Propera parada?

Propera parada?

61,9 KM (La Pera - Castell Museu Gala - Salvador Dalí a Púbol)

Necessiteu recarregar?

Necessiteu recarregar?

Portlligat no té cap punt de recàrrega de vehicles, però podeu trobar punts tant a El Port de la Selva i Roses, citats anteriorment com a Sant Pere Pescador i L'Escala.

Sant Pere Pescador (a 36,1 Km)

Punts de recàrregaCamping Aquarius, s/n

I mentrestant: les estacions de càrrega a Sant Pere Pescador s'ubiquen al Camping Aquarius, un establiment lleugerament allunyat del centre del poble. És per aquest motiu que recomanem quedar-nos a prop del mar. Sant Pere Pescador ens ofereix una platja verge de sorra fina formant dunes de poca profunditat. Té una longitud de 6,3 quilòmetres i si ens cansem de caminar i volem ser més atrevits, podem practicar-hi windsurf, kitesurf, vela, catamarà, caiac, voleibol platja o paddle surf- sup.

L'Escala (a 45 Km)

Punts de recàrregaCarrer Port de la clota

I mentrestant: pels que no els agrada la sorra de la platja, a l'Escala proposarem una visita cultural. Concretament al Museu de l'Anxova i de la Sal. La salaó d'anxoves ha donat fama a aquest encantador poblet i és per això que el museu ens mostra la història de la pesca i de la salaó de peix blau, des del segle XVI fins a l'actualitat, i ens submergeix en un temps, un patrimoni i uns coneixements únics a la costa catalana.

Altres punts de recàrregaAltres punts de recàrrega

El Castell de Púbol: la joia de Gala Dalí

El Triangle Dalinià forma una figura geomètrica imaginària sobre un mapa de Catalunya que enllaça Figueres, Portlligat i Púbol. L'última parada imprescindible per entendre l'obra i la vida de Salvador Dalí és el Castell de Púbol.

Des de la casa de Portlligat al municipi de La Pera hi ha 61 quilòmetres per la carretera GI-614 direcció a la Bisbal de l'Empordà. Després de poc més d'una hora de trajecte, ens plantem al petit poble del Baix Empordà. La Pera és un municipi amb una superfície de 11,5 quilòmetres i una població de 438 habitants (2022).

Però la població de La Pera és més coneguda per Púbol, una entitat de població del municipi baix-empordanès que compta amb poc més de 150 habitants. Des d'allí es pot apreciar des de qualsevol racó la immensitat del Castell de Púbol, una fortificació gòtica-renaixentista que té l'origen al segle XI.

El Triangle Dalinià, seguint la petjada del geni en cotxe elèctric

Castell Museu Gala Salvador Dalí a Púbol. Arxiu: PTCBG. Autor: Josep Algans

Salvador Dalí va comprar el castell a la seva muller, Gala, l'any 1969. Allí la musa podria descansar de les constants festes i trobades que l'artista organitzava a Portlligat.

L'emplaçament va ser propietat de Gala Dalí fins que aquesta va morir, l'any 1982. Gala no hi deixava entrar a ningú sense invitació, fins i tot el geni tenia prohibida l'entrada.

Immensament dolgut per la pèrdua de la seva musa, Salvador Dalí s'hi va traslladar a viure i hi va establir la seva residència i lloc de treball.

El castell presenta un doble interès, per una banda, l'arquitectònic, amb una notable síntesi d'elements gòtics i renaixentistes, i per l'altra, l'artístic i històric, amb el toc màgic de Salvador Dalí.

El Triangle Dalinià, seguint la petjada del geni en cotxe elèctric

 Elefants camallargs del Castell Museu Gala Salvador Dalí a Púbol. Arxiu: PTCBG. Autor: Josep Algans

Va ser ell mateix qui va coordinar la restauració de l'edifici i va personalitzar-ne l'interior, amb una decoració espectacular que converteix el castell en una petita obra d'art surrealista. Els visitants hi podran trobar peces com les escultures d'elefants camallargs que hi ha al jardí, els bustos de Wagner que decoren la piscina i el mausoleu de Gala.

El Castell de Púbol va viure gran part de la vida privada de l'artista i de la seva muller, per aquest motiu, és un indret significatiu de l'obra daliniana.

Aquesta visita, doncs, tanca el Triangle Dalinià, una ruta indispensable per l'Empordà que ens porta a explorar el món d'un geni irreverent que va deixar una empremta inesborrable a l'Empordà, a Catalunya i al món sencer.

El Triangle Dalinià, seguint la petjada del geni en cotxe elèctric

Castell Museu Gala Salvador Dalí a Púbol. Arxiu: PTCBG. Autor: Josep Algans

Tots els espais estan gestionats per la fundació Gala-Salvador Dalí, cal realitzar abans una reserva prèvia. Tota la informació es pot trobar a https://www.salvador-dali.org.

 

Necessiteu recarregar?

Necessiteu recarregar?

La Pera

Punts de recàrregaPlaça Constitucio, 3

Sant Sadurní de l'Heura (a 9,1 Km)

Punts de recàrregaCarrer Diagonal, 19

I mentrestant: com a curiositat, si pareu a carregar el vehicle a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, sempre podreu explicar que heu estat al municipi amb el topònim català més llarg, 43 caràcters. Caminar per Cruïlles és una experiència molt recomanable. Aquest és un petit poblet de marcat caràcter medieval que conserva part de la seva muralla i la Torre de l'Homenatge de l'antic Castell. Des de dalt de tot de la torre podreu observar el Monestir de Sant Miquel de Cruïlles amb les Gavarres de fons i de la plana de l'Empordà fins al mar.

Fornells de la Selva (a 28,6 Km)

Punts de recàrregaCami avellaners, 1

I mentrestant: proposem visitar la Font de Can Pou i el monòlit del Tet. Aquest monument funerari és molt original i està datat del 1854. Construït amb rajoles amb tres cossos rectangulars i coronat per una altra coberta piramidal, honora el cos d'un gos i fonamenta la llegenda del “Gos del Tet” que diu que aquest anava cada dia fins al poble amb el cabàs, la llista de la compra i els diners i adquiria els queviures de la casa.

Altres punts de recàrregaAltres punts de recàrrega

Punts de recàrrega

Propera parada?

Consulteu tots els punts de recàrrega que trobareu fins arribar a la vostra propera destinació.

En col·laboració amb

Etecnic

Etecnic és el líder en instal·lacions 360° de mobilitat elèctrica, connectada i renovable. Ha dut a terme més de 1.100 projectes, gestiona més de 7.000 punts de càrrega de vehicles elèctrics, compta amb més de 700.000 usuaris registrats a la seva APP EVcharge, pel qual ha entregat més de 3 milions d'hores de recàrrega i reduït més de 21.000 tones de CO₂.

Castell Gala Dalí Visita Guiada

La Pera (a 1.1 Km)

Llegir més...

Casa-Museu Salvador Dalí

Cadaqués

Llegir més...

Teatre-Museu Dalí

Figueres

Llegir més...

Aquabrava

Roses (a 10.1 Km)

Llegir més...

La Xicra

Palafrugell (a 19.3 Km)

Llegir més...

Restaurant - Hostal Can Dalfó

Torroella de Montgrí - L'Estartit (a 19.1 Km)

Llegir més...

Hotel Restaurant Sa Tuna

Begur (a 22.1 Km)

Llegir més...

Restaurant Can Llissa

Colera (a 16.4 Km)

Llegir més...

Casa Rural Mas Masaller

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura (a 9.7 Km)

Llegir més...

Apartaments Rurals Mas Tarrès

Madremanya (a 3.3 Km)

Llegir més...

Hotel Mar de Tasmania

La Bisbal d'Empordà (a 8.4 Km)

Llegir més...

Càmping Rodas

Roses (a 10.5 Km)

Llegir més...

Destaquem...

L'eina definitiva per als amants del cicloturisme i el senderisme

Llegir més...

Sorteig: entrades a l'Església de la Colònia Pons

Llegir més...

Experiències

La Ruta de la Pedra Seca a Llançà

Llegir més...

Escape Experience - EscAPPe Llançà!

Llegir més...

Agenda

La Gastronomia és Cultura a Sentmenat

20/06/2024 ...

Llegir més...

Nit de la Candela a Ordino

20/06/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!