El Triangle Dalinià

Compartir
El Triangle Dalinià

La ruta que us proposa femturisme.cat és un homenatge a un català històric, internacional, rebel, inconformista, excèntric, indiscret, dolent... i una pila d'adjectius més que el descriurien com a un personatge únic que ha marcat la història de l'art català.

Dalí i el seu art

Joven virgen autosodomizada por su propia castidadDalí no era un home d'un sol registre, encara que la majoria només el coneix per la seva pintura i escultura. Dalí volia ser un artista en tots els sentits, explorar tots els camins, ser una mena de Leonardo Da Vinci del S.XX.

Dalí va explorar, doncs, els camps de la pintura i l'escultura però també de l'escriptura, el cinema, la il·lustració de llibres, i fins i tot exercí en el camp del periodisme amb els seus particulars reportatges. Les seves idees les va reflectir en diversos articles de diverses revistes -moltes d'elles artístiques- al llarg de la seva vida, on es pot apreciar la seva evolució creativa i literària.

A més, també va destacar en publicitat, tasca molt lligada amb el periodisme. Com a curiositat, una de les aportacions més importants en aquest camp va ser la realització del logotip de Chupa-Chups, que va qualificar de: és rodó i dura molt (parlava del producte en sí, però el logotip ha seguit els seus passos).

Finalment, les seves fites en disseny les va realitzar en el camp de la moda i la joieria, que bàsicament desenvolupava per a Gala. Es poden descobrir mostres d'aquesta faceta al llarg de la ruta. 

La ruta

El gran masturbador (Salvador Dalí)El triangle dalinià és una mostra de la important influència que que va tenir sobre Dalí el paisatge que l'envoltava a l'Empordà i que plasmava sobre les seves obres, passant-lo abans pel seu colador oníric particular.

Aquestes terres van donar molta inspiració a Dalí, però avui dia, és Dalí qui hi ha deixat una empremta tan profunda en elles que, any rere any, augmenten els interessats en conèixer la seva vida i tot allò que el va envoltar i, conseqüentment, les visites al Museu de Figueres, la seva Casa a Portlligat i el Palau de Púbol, els tres punts que conformen la ruta que us presentem aquest mes.

El Museu Dalí

Casa-Museu Dalí (Figueres)El Museu Dalí, a Figueres, és el punt de la ruta més visitat pels interessants en el món dalinià. Es troba a sobre de les ruïnes de l'antic teatre de Figueres destruït durant la Guerra Civil, i que Dalí va decidir usar per a la localització del seu museu per tres motius que ell mateix va desvelar: “primerament perquè ell era un pintor eminentment teatra

l, en segon lloc, perquè el teatre estava davant de l'església on el van batejar i, finalment, perquè va ser en el vestíbul d'aquell teatre on va exposar la seva primera mostra de pintura”.

Al Teatre-Museu, s'hi pot veu

re l'eix central del conjunt museogràfic dalinià a Catalunya, és a dir, algunes de les pintures i escultures més importants que, per motius tècnics i de conservació no s'han pogut conservar a la Casa de Portlligat o al Castell de Púbol i que no ha anat a parar a altres museus contemporanis del món fora de Catalunya. L'espai està format per 22 sales al voltant d'un pati central decorat per elements dalinians amb la voluntat del propi artista de ser exposats de forma permanent al museu, com el Cadillac Plujós. Cal destacar la sala Mae West, una sala que recrea la cara de l'actriu a partir d'elements de mobiliari dissenyats per Dalí, i la cúpula de vidre al centre del museu, un símbol d'identitat per Figueres.

Sala Mae West (Museu Dalí)

A part d'obres dalinianes, al museu també hi trobareu d'altres artistes com Antoni Pitxot o Evarist Vallès, juntament amb la col·lecció privada de Dalí que inclou peces del Greco, Fortuny, Urgell, Meissonier, Duchamp, Dou i Bourguereau.

Finalment, recordar que al costat del museu, des de l'any 2001 es pot visitar l'exposició Dalí Joies, on es recullen els seus dissenys que, segons ell: “havien de ser exposats, ja que sense la presència d'espectadors, les joies no aconseguirien fer la funció per la qual van ser creades i no tindrien vida”. En la seva visita es poden admirar 39 dissenys exclusius d'or i pedres precioses i els esbossos que es van fer per realitzar-les.

La casa de Portlligat

Casa de Portlligat (Salvador Dalí)

Al costat de Cadaqués, poble on Dalí havia passat llargues temporades durant la seva infància i joventut, a Portlligat, es troba la casa on Dalí i Gala (la seva vida i musa) van fixar la seva residència des del 1930 i on l'artista hi va treballar habitualment fins el 1982. Després de la mort de Gala, ell va marxar a viure al castell de Púbol.

 

La casa, que és visitable des del 1997, està feta a partir de la unió de diferents casetes de pescadors que Gala i Dalí van anar comprant en diferents moments i que conformen un laberint. El visitant hi pot descobrir el taller del pintor, la seva habitació, el jardí i la piscina, la sala oval (sala amb una acústica impressionant que Dalí va regalar a Gala per a la seva tranquil·litat i relax quan ell rebia convidats a casa), o una terrassa amb vistes a la badia de Portlligat, entre altres.

El Castell de Púbol

Púbol és un petit poble que es troba anant cap a la Bisbal de l'Empordà. Des del poble es pot veure el castell, envoltat de camps. Tot i ser el punt de la ruta més desconegut és un lloc indispensable per a conèixer millor la vida de Dalí.

Castell de Púbol (Salvador Dalí)El Castell de Púbol el va comprar Dalí per a Gala després d'haver-li fet una promesa molts anys enrere de regalar-li un castell, però amb cap intenció de fer-ho realment. Al final, Gala li va retreure un dia i ell li va haver de comprar. Gala volia aquest castell per passar les seves èpoques d'estiu i descansar de la seva vida infatigable a Portlligat, on Dalí sempre hi portava gent i no parava de fer festes. El castell li serviria per gaudir de la soledat que tant volia i on ella aprofitava per a portar els seus amants. Només hi podien entrar aquells que tinguessin una invitació expressa per ella, fins i tot Dalí.

Jardí del Castell de Púbol (Salvador Dalí)Aquest castell el van comprar després de mirar altres castells per la zona i encara que estava bastant vell i en un estat lamentable, Dalí l'hi va comprar. Es tracta d'un castell gòtic que havia estat propietat dels barons de Púbol i, per tant, té un interès històric de doble vessant. A diferència que al Teatre-Museu de Figueres, Dalí no va afegir cap element seu a la façana de tot l'edifici, però sí que ho va fer a l'interior. Quan va morir Gala a Portlligat, la va portar amb el seu Cadillac fins al castell on està enterrada al Delme-Cripta. Des d'aleshores, va passar els seus últims anys allà. El museu va obrir l'any 1996 i a l'interior hi podem trobar pintures i dibuixos que Dalí va regalar a Gala, escultures que decoren el jardí, la col·lecció dels vestits de Gala dissenyats per Dalí, un taller, una sala de piano, el Cadillac, un jardí, un tapís que l'alcalde de Púbol va regalar als nouvinguts quan es van comprar el castell...

Com a nota curiosa, dir que Dalí va detallar personalment que aquell castell havia de ser per visitar en un futur i va preparar tot un seguit d'instruccions a seguir en el seu moment personalment: com la música que havia de sonar (Wagner).

Charter Sant Isidre

Cadaqués

Llegir més...

Peralada Mas Marcè

Siurana (a 6.7 Km)

Llegir més...

Casa-Museu Salvador Dalí

Cadaqués

Llegir més...

SK Kayak Escola de Piragüisme Llançà

Llançà (a 13.2 Km)

Llegir més...

Hotel Restaurant Sa Tuna

Begur (a 22.1 Km)

Llegir més...

La Xicra

Palafrugell (a 19.3 Km)

Llegir més...

Restaurant Can Llissa

Colera (a 16.4 Km)

Llegir més...

Restaurant - Hostal Can Dalfó

Torroella de Montgrí - L'Estartit (a 19.1 Km)

Llegir més...

Hotel Empordà

Figueres (a 1.3 Km)

Llegir més...

Casa Rural Mas Masaller

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura (a 9.7 Km)

Llegir més...

Hotel Mar de Tasmania

La Bisbal d'Empordà (a 8.4 Km)

Llegir més...

Càmping Rodas

Roses (a 10.5 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: Guanya un dorsal per l'Espardenyada de Sant Jaume de…

Llegir més...

Sorteig: Guanya 2 menús graellada a la Braseria Les Comes

Llegir més...

Propostes

La Ruta de la Pedra Seca a Llançà

Llegir més...

Escape Experience - EscAPPe Llançà!

Llegir més...

Agenda

Festa del 27 de maig a Ripoll

27/05/2024

Llegir més...

Cicle de Caminades Saludables a Guardiola de Berguedà

27/05/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!