De mercat en mercat per Barcelona
Els mercats de Barcelona s'omplen d'ambient festiu especialment per les Festes Nadalenques en que ofereixen als seus clients uns moments especials que van més enllà de la compra d'algun objecte. Per aquest motiu, des de femTurisme, us animen a que visiteu alguns d'aquest espais més emblemàtics de la ciutat de Barcelona però des d'una altre perspectiva diferent a la que estem acostumats. Gaudint, totalment, de la bellesa d'aquests racons que ens amaga la ciutat i que formen part de la "Ruta dels mercats".
Els humans per naturalesa, des de la seva existència, hem tendit a intercanviar-nos coses entre nosaltres arribant a un acord mutu. Aquesta acció de negociar i pactar es coneix com el mecanisme de mercat.
No obstant, aquest mecanisme ha evolucionat i avui dia els mercats no són només un simple acord entre venedor i comprador sinó que també s'han convertit en un punt de trobada ja que amb el pas del temps aquesta activitat s'ha acabat desenvolupant i associant en un espai determinat.
La història del mercat a Barcelona
Barcelona és una ciutat oberta al mar. La seva ubicació va permetre-li durant l'època romana que es desenvolupessin activitats comercials. Això conduí que es convertís, en aquell temps, en el centre econòmic i polític de Catalunya.
El primer mercat s'organitzà a la plaça de l'Àngel, que llavors es trobava a l'altre costat de la muralla. A partir d'aquest mercat inicial en sortiren de posteriors com el Born, que és on es celebraven les justes per la noblesa, festes com el carnestoltes...En aquells temps els mercats tenien, vàries funcions a part de la d'intercanviar-se coses.
Pel que fa la ubicació i forma dels mercats fins el segle XIX s'establien a les vies públiques i començaren a adoptar un cert sedentarisme. Així, també, cada vegada més augmentà la varietat de productes.
A mitjans del segle XIX, en plena revolució industrial, van augmentar el nombre de mercats, que s'adaptaren a les noves tècniques constructives, per tal de satisfer les necessitats dels ciutadans i es definí el mercat com un espai concret, cobert i reservat.
De cel obert a cobert; El mercat de Santa Caterina
El primer mercat de Barcelona que començà a adoptar les noves característiques constructives dels mercats del segle XIX fou el Mercat de Santa Caterina. Aquest va ser el primer mercat cobert de la ciutat.
El mercat de Santa Caterina es troba a Ciutat Vella, al barri de la Ribera, i proper a la Catedral de Barcelona.
Va ser inaugurat l'any 1848 i la finalitat d'aquest era acostar els aliments als civils de les classes socials populars durant els anys de la postguerra. A més, també abastia queviures a poblacions veïnes com Badalona, El Masnou.....
El nom d'aquest mercat deriva de l'enderrocament del convent de Santa Caterina l'any 1835 per conflictes de l'època, el qual es trobava situat on hi ha actualment el mercat. Tot i que inicialment havia estat projectat com una plaça–mercat. L'any 1944 se'n col·locà la primera pedra.
Al llarg dels anys ha patit diferents reformes (ampliacions, canvis...). Les més destacables van ser les obres que van finalitzar l'any 2005, les quals van proporcionar al mercat un nou sostre singular fet de rajoles de colors a l'estil d'un mosaic, les quals representen fruites i verdures, i amb forma ondulant. Aquesta nova coberta és metàl·lica i va ser dissenyada pels arquitectes Enric Miralles i Benedetta Tagliabue.
També, l'aparcament soterrat que es construí aprofitant les últimes rehabilitacions de l'espai conserva l'esperit de l'antic convent gòtic ja que s'han decorat les parets amb pintures que reten homenatge a aquest.
El mercat, més enllà d'un simple espai
Quan el barri de Gràcia era un poble independent de Barcelona, l'any 1831 el terratinent Marc Olives donà la seva finca que es trobava en aquesta vila perquè hi construïssin una plaça amb la finalitat de que els pagesos i artesans hi poguessin treballar i vendre els seus productes.
Aquesta nova plaça que es trobava envoltada de cases, cal recordar que els pobles de Catalunya s'han anat formant al voltant de la plaça del mercat, s'anomenà plaça del Rei.
El 1836 canvià de nom pel de la Constitució i el 1840 canvià de nou per passar-se a dir plaça de la Llibertat. I així identificar-se, també, el mercat amb aquest nom. A més a més, aquest bonic nom era símbol de la sublevació d'aquesta vila envers el govern del general Prim.
El 1888 el mercat de la Llibertat patí la seva primera reforma inaugurant la coberta del mercat feta de peces de ceràmica. Així com la seva estructura de ferro i decoració que corona la teulada amb unes sanefes i vesteix al mercat amb un escut al més pur estil modernista.
D'estil modernista també trobem el mercat de Galvany. Aquest fou construït en uns terrenys cedits pel comte de Galvany al barri de Sarrià. Igual que el mercat de la Llibertat, aquest fou un mercat a l'aire lliure ubicat en una plaça i on, finalment, s'hi construí el mercat cobert. S'inaugurà l'any 1927 i està disposat en forma de creu.
La Boqueria, un dels mercats més importants de Barcelona
El mercat de la Boqueria, antigament conegut com el mercat de Sant Josep, es troba al districte de ciutat Vella als peus de la Rambla. Potser per la seva ubicació, en un punt tan estratègic de la ciutat, ha esdevingut un mercat tan emblemàtic.
Al segle XII es tractava d'un mercat ambulant. Moltes vegades havien pensat d'allunyar-lo del lloc on es troba actualment ja que la Rambla començava a ser molt transitada i creien que el mercat no era adient amb l'ambient que es coïa a aquella zona.
El seu origen, doncs, era a l'aire lliure. De fet es trobava a una de les portes de la muralla, la porta del Pla de la Boqueria.
A partir de l'any 1700, aproximadament, el mercat s'anà traslladant per diferents punts de la ciutat. Fins l'any 1835 que s'incendià el convent de Sant Josep i en aquell terreny l'Ajuntament projectà la construcció del nou mercat.
El 1840 i coincidint amb el dia de Sant Josep es col·locà la primera pedra del nou edifici.
L'arc modernista ubicat a un dels accessos, que està format per ferro i vitralls de colors, s'instal·là l'any 1913. Posseeix un antic escut de ferro i les dues bases d'obra que suporten l'arc estan decorats al més pur estil gaudinià (amb trencadís). L'any 1914 va ser, definitivament, cobert.
El mercat més nadalenc
La fira de Santa Llúcia és una cita obligada per les Festes Nadalenques ja que hi trobarem tot el que ens fa falta per aquests dies (L'arbre de Nadal, figures del pessebre,...).
Es troba ubicada als peus de la catedral de Barcelona i és una de les fires més antigues de Catalunya amb gairebé 200 anys de tradició.
Vegeu també la ruta fires, pastorets, jocs i teatre per celebrar el Nadal.
Què fer
Gymkana Digital Turística
BarcelonaRutes turístiques i culturals en mode gymkana. De forma totalment gratuïta i…
Mirador torre Glories
Barcelona (a 2.4 Km)Atreveix-te a mirar Barcelona com mai des del nou Mirador torre Glòries…
On menjar
Restaurant Windsor
Barcelona (a 2.2 Km)El restaurant Windsor, situat a Barcelona, és un referent de la cuina…
Fàbrica Moritz Barcelona
Barcelona (a 1.3 Km)La Fàbrica Moritz Barcelona és un espai únic, dividit en tres plantes,…
On dormir
AB Apartment Barcelona
Barcelona (a 1.5 Km)AB Apartment Barcelona és una agència de lloguer d'apartaments turístics i de…
Primavera Hostel
Barcelona (a 1.9 Km)Som al cor de Barcelona, a pocs metres de la Sagrada Família,…
Generator Barcelona
Barcelona (a 2.2 Km)Generador Barcelona és un hostel d'alt disseny situat al cor de la…
Alberg Centre Esplai, Fundesplai
El Prat de Llobregat (a 11 Km)Descobreix l'alberg Centre Esplai, al municipi del Prat de Llobregat, a la…