L'arquitectura Medieval de l'Empordà

Compartir
L'arquitectura Medieval de l'Empordà

La comarca del Baix Empordà és un territori que, al segle VIII, ja formava part de la "marca" de l'imperi carolingi enfront dels musulmans, l'anomenada Catalunya Vella.

Per tant, és lògic que l'arquitectura medieval tingui un pes molt important als pobles de la comarca, especialment als de l'interior. La ruta ressegueix part dels nuclis medievals més representatius del Baix Empordà.

Fitxa tècnica

  • Punt de sortida i punt d'arribada: Sortim des de la zona de descans que hi ha davant de l'Ajuntament de Forallac, situat al carrer de la Unió del nucli de Vulpellac. El punt de sortida i d'arribada queda molt a prop de la (C-66), a l'entrada de La Bisbal d'Empordà.
  • Quilometratge: 25,9km
  • Temps: 1h 45min de marxa i 4h 15min en total aproximadament
  • Dificultat: mitja
  • Senyalització: No hi ha problemes per poder seguir aquest itinerari, tots els trams que se segueixen estan senyalitzats.

Vulpellac

r185-vulpellac-baix-emporda-castellÉs un municipi del Baix Empordà, centrat per l'antic castell de Vulpellac d'estil romànic, restaurat recentment. Adossada al castell hi ha l'església parroquial de Sant Julia i Santa Basilissa, un edifici gòtic que havia estat fortificat i que va ser reformat al començament del segle XVI. És recomanable fer un volt pel poble. Un cop situats, però, al costat de l'Ajuntament, comencem la ruta enfilant pel carrer de la Unió, passant per la plaça Llarga i seguint pel carrer de Santa Basilissa.

Canapost

Entre les cases del poble de Canapost destaca la bellesa de l'església parroquial de Sant Esteve. És un temple primitiu d'una nau, un transsepte i un absis trapezial de l'època preromànica. Posteriorment, a la banda septentrional, s'hi afegí una altra nau amb un absis semicircular de l'època romànica. El campanar, construït durant el segle XII, resta inacabat a l'altura del segon pis. La façana de ponent i el frontis de l'església foren reformats al segle XVIII. A l'interior es conserven fragments de pintura mural romànica.

Al costat de l'edifici, s'hi localitzaren les restes d'una necròpolis (segles V-VIII), de la qual es poden observar alguns sarcòfags de pedra.

Peratallada   

r185-peratallada-ruta-baix-empordaDavant nostre s'eleva el poble de Peratallada, que pertany al municipi de Forallac, i, que com el seu nom indica, ve de Pedra Tallada pels talls a la roca viva que es feren en fundar la vila. En destaca la torre de I'Homenatge, que pertany al castell palau dels antics senyors de Peratallada. L'església de Sant Esteve, datada dels segles XII i XIII, queda fora dels murs del nucli de Peratallada.

Palau-sator

Palau-sator conserva encara el seu antic traçat urbanístic medieval. El recinte emmurallat resta ben definit i s'hi poden observar diferents elements de les defenses del poble, com l'emblemàtica torre de les Hores (segle XIV). El castell fou construït al segle XI, però l'edifici actual ha estat reformat i modificat diferents vegades durant la història.

El nucli antic està presidit per una torre rectangular, de 20 metres d'alçada, que havia format part del castell i que és l'únic element inalterat. Un altre edifici interessant és l'església parroquial de Sant Pere dels segles XII-XIII, construïda en el moment de transició al gòtic, tot i que fou reformada als segle XVI-XVII.

Ullastret        

r185-Ullastret-esglesia-baix-empordaEl nucli antic d'Ullastret està format per petits carrers estrets i costeruts, encerclats per la muralla que protegia el recinte de l'antic castell, del qual no resta cap altre vestigi. La muralla està fortificada amb deu torres.

L'església parroquial de Sant Pere és un edifici romànic, presidit per un absis de decoració llombarda, tot i que la porta fou renovada al segle XVIII. Un dels elements més bells i emblemàtics del poble és la Llotja o plaça coberta gòtica (segles XIV-XV). En diferents carrers es construïren majestuosos casals als segles XVI i XVII.

La Bisbal d'Empordà

Arribem al final del camí de terra. Ens trobem a l'altura del Pavelló Municipal d'Esports. Val la pena visitar la Vila, el nom popular per designar el nucli antic de La Bisbal d'Empordà.

El nucli antic de La Bisbal, popularment anomenat la Vila, esta situat a la ribera dreta del riu Daró. Forma un petit laberint de carrerons i placetes, el centre del qual és la plaça Major, presidida per l'església parroquial de Santa Maria del 1701. A prop, el carrer del Call ens recorda la important comunitat jueva que habità la vila.

De la muralla que rodejava el nucli antic només resta el bell portal de la Riera, a la sortida del qual es modifica o es reconstruí, al segle XVII, el pont Vell. Un edifici emblemàtic és el castell palau, un notable exemple del romànic civil català, construït a la segona meitat del segle XI.

Fonteta

El poble de Fonteta un petit poble que pertany al municipi de Forallac. Ens hi podem acostar i visitar-ne el nucli, així com l'església de Santa Maria.

Font: Consell Comarcal del Baix Empordà

 

Begur Dive

Begur (a 10.7 Km)

Llegir més...

Triton Diving Llafranc

Palafrugell (a 12.7 Km)

Llegir més...

Creuers Mare Nostrum

L'Escala (a 14.8 Km)

Llegir més...

Oli Fontclara

Palau-Sator

Llegir més...

La Xicra

Palafrugell (a 9.1 Km)

Llegir més...

Hotel Restaurant Sa Tuna

Begur (a 10.3 Km)

Llegir més...

Restaurant - Hostal Can Dalfó

Torroella de Montgrí - L'Estartit (a 10.5 Km)

Llegir més...

L'Espai Gastronomia

Tossa de Mar (a 28.3 Km)

Llegir més...

Casa Rural Mas Masaller

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura (a 2.4 Km)

Llegir més...

Càmping Relax-Ge

Mont-Ras (a 10.4 Km)

Llegir més...

Hotel Àncora

Palamós (a 13.5 Km)

Llegir més...

Fonda l'Estrella

Palafrugell (a 9.1 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: Catalunya en miniatura

Llegir més...

Sorteig: Karting de 10 minuts per 2 persones al Circuit d'Osona…

Llegir més...

Experiències

Ruta matemàgica a Santa Cristina d'Aro

Llegir més...

Escape Room Urbà - 'Les Portes del Call Jueu' a Girona

Llegir més...

Agenda

Visites guiades a Mas Casablanca

15/06/2024 ...

Llegir més...

Festival de música "No Callarem!" a l'Espluga de Francolí

15/06/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!