Banyoles

Compartir
Trucar 972 58 34 70
Província: Girona | Comarca: Pla de l'Estany | Habitants: 20.492 | Extensió: 11,0 Km2 | Altitud: 172 m

Banyoles és un municipi i capital de la comarca del Pla de l'Estany. Es troba situada a mig camí, entre el Mediterrani i els Pirineus.

El principal atractiu de la ciutat de Banyoles és l'Estany de Banyoles, un dels llacs naturals d'origen càrstic més grans de Catalunya. I és probable que l'origen del seu nom “balneum”, bany, provingui d'aquest espai.

Els seus orígens són remots, ja que es tenen dades d'èpoques antigues. Un exemple n'és la mandíbula prehistòrica que s'hi va trobar i que és un dels fòssils humans més importants de la Península Ibèrica. Un altre exemple el trobem en les restes d'un antic assentament d'agricultors i ramaders de fa més de 7.200 anys, que conformen el parc neolític de la Draga, un dels primers poblats neolítics d'Europa (5300-500 aC) i també un dels més importants gràcies a l'estat de conservació en què s'hi ha trobat nombrosos objectes de fusta, pilars de les seves cabanes i restes orgàniques; gràcies a la seva situació, en una zona amb humitat permanent, actualment coberta de manera parcial per les aigües de l'Estany. També, molt pròxim a Banyoles trobem la vil·la romana de Vilauba on s'han trobat restes de terracota entre altres objectes.

Tot i així, no és fins al segle IX que s'hi comença a formar l'actual ciutat. Aquesta neix al voltant del monestir benedictí de Sant Esteve construït, probablement, sobre un antic temple romà. La ciutat es continua construint als voltants i es va expandint fins a l'església de Santa Maria dels Turers. Així doncs, la vila va quedar marcada per la presència dels monjos fins a la seva expulsió al segle XIX.

A més, al segle XII, gràcies a la construcció dels recs que apropaven l'aigua de l'Estany fins al centre del poble, Banyoles ja era un important centre draper que va tenir la seva màxima esplendor durant els segles XIII i XIV. Banyoles comptava amb els drapers del rec Major, els molins blanquers, el tint i els molins fariners. Part d'aquest patrimoni industrial el trobem avui en dia seguint la Ruta del Rec Major. A finals del segle XV ja s'havia acabat de construir la muralla que, des de feia un temps, s'encarregava de protegir la població que s'havia anat instal·lant al seu interior.

A partir del segle XIV, Banyoles pateix una greu decadència que perdurarà fins al segle XVIII, quan és una de les principals productores de teixits de cànem. Tot i així, la crisi no tarda a arribar i, al segle XIX, l'agricultura i la ramaderia prenen importància.

Avui en dia Banyoles és una ciutat inquieta i activa on es percep clarament un orgull de ciutat altament inusual, l'orgull de ser de Banyoles.

La singularitat de Banyoles rau en la combinació d'un espai natural únic i un nucli urbà vibrant de cultura i sense cotxes, farcit de comerços emblemàtics, edificis històrics, horts, recs i rentadors.

Diversos itineraris per l'espai natural t'aproparan als paisatges, a la fauna i a la flora de l'Estany de Banyoles.

Per altra banda, alguns recorreguts pel centre de Banyoles et permetran descobrir la història de la ciutat i les seves singularitats.

Visita la pàgina web turisme.banyoles.cat o visita'ns a l'Oficina de Turisme per no perdre't detall de Banyoles.

Espais d'interès:

Propostes

Allotjar-se a Banyoles té premi!

Banyoles

Banyoles a través d'una app turística i esportiva

Banyoles

Què fer

Tirgi Parc de les olors

Celrà (a 14 Km)

Llegir més...

Fang Aventura

Sant Miquel de Campmajor (a 5.8 Km)

Llegir més...

Castell Gala Dalí Visita Guiada

La Pera (a 22 Km)

Llegir més...

Xplore Girona - Escape Room Urbà

Girona (a 15.7 Km)

Llegir més...

On menjar

Restaurant La Moixina

Olot (a 23 Km)

Llegir més...

On dormir

Mas el Carrer

Santa Pau (a 13.9 Km)

Llegir més...

Hotel Rural La Sala de Camós

Girona (a 3.5 Km)

Llegir més...

Mas Torrencito

Vilademuls (a 12.3 Km)

Llegir més...

Càmping Besalú

Besalú (a 10.3 Km)

Llegir més...

Agenda

Festival Meandre a Sant Jaume de Llierca

24/05/2024 - 26/05/2024

Llegir més...

Marxa de l'Ordi a Ordis

26/05/2024

Llegir més...

Propostes

Allotjar-se a Banyoles té premi!

Banyoles

Llegir més...

Banyoles a través d'una app turística i esportiva

Banyoles

Llegir més...

Previsió del temps

27-05-2024
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 26º
Mínima 14º
28-05-2024
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 27º
Mínima 11º

Destaquem...

Sorteig: Guanya un dorsal per l'Espardenyada de Sant Jaume de…

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!