Museu d’Història de Catalunya Barcelona

Compartir
Plaça de Pau Vila, 3, Barcelona Barcelona
Trucar 932 25 47 00
Contactar mhc.cultura@gencat.cat
Veure vídeo

Reserva online

El Museu d'Història de Catalunya va obrir les seves portes el febrer de 1996, als antics Magatzems Generals de Comerç (MGC), l'únic edifici conservat del vell port industrial de Barcelona. Després d'una intensa tasca de restauració i adequació de l'espai, iniciada l'any 1991 amb motiu dels Jocs Olímpics, es pren la decisió d'instal·lar-hi el MHC i una exposició permanent sobre la història de Catalunya.

Des de la seva inauguració, el museu rep milers de visitants cada any. D'aquesta manera, a la primera planta de l'edifici, es condiciona un espai de 1.200 m² destinat a acollir exposicions temporals. L'oferta expositiva es complementa, així mateix, amb tot un seguit d'activitats educatives, lúdiques i acadèmiques.

Amb el pas dels anys, l'entitat desenvolupa una col·lecció pròpia, fruit de les donacions d'objectes i documents. Encara que són de naturalesa molt heterogènia, la majoria de les peces estan relacionades amb la història política i institucional de Catalunya. Des de l'any 1997, a més a més, en el mateix edifici s'ubica el Centre d'Història Contemporània de Catalunya (CHCC) i la seva important biblioteca.

El Museu d'Història de Catalunya forma part de la Xarxa de Museus i Monuments d'Història de Catalunya i depèn de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural (ACdPC).

Lloguer d'espais

El Museu posa a disposició les instal·lacions per a la realització d'actes i esdeveniments culturals, tant públics com privats. Els seus espais permeten la realització d'activitats diverses, des de reunions de treball, cursos de formació o conferències fins a recepcions o exposicions. És possible complementar aquestes activitats amb visites privades a les sales d'exposició fora de l'horari d'obertura normal.

L'emplaçament privilegiat al Port Vell de Barcelona i el modern equipament tècnic de les instal·lacions, fan del museu un entorn adequat per tot tipus d'esdeveniments culturals.

Biblioteca Josep Benet

La biblioteca, gestionada pel Centre d'Història Contemporània de Catalunya, està constituïda per un fons de 10.000 llibres, una hemeroteca de 50 títols especialitzats en història i un fons antic de donacions d'un miler de títols. Està incorporada al Catàleg Col·lectiu de biblioteques especialitzades de la Generalitat de Catalunya.

La Biblioteca del Centre d'Història Contemporània de Catalunya va ser creada l'any 1984 com a biblioteca, hemeroteca i centre de documentació especialitzat en els temes de la història contemporània de Catalunya. S'ha anat formant a partir de les adquisicions per compra i, sobretot, per donacions d'institucions, editorials i particulars, entre els quals destaca la donació de l'historiador Josep Benet i les aportacions que el Museu d'Història de Catalunya efectua de manera regular. 

Els fons més rellevants són els que es refereixen a pensament polític (especialment catalanisme i anarquisme), a les etapes més recent de la història de Catalunya (fotografies dels bombardeigs de la guerra de 1936-1939, publicacions de l'exili, repressió franquista i clandestinitat), a més d'estudis i dossiers biogràfics. Una part d'aquests fons es troba en procés de catalogació.

Restaurant 1881

A la quarta planta del museu trobareu el Restaurant 1881 que ofereix servei de cafeteria i de restaurant. Regentat pel grup SAGARDI, es un restaurant de cuina tradicional mediterrània modulat al voltant de la gran terrassa exterior, amb unes vistes privilegiades i úniques de l'skyline de Barcelona.

El Restaurant 1881 està certificat amb el segell Dieta Mediterrània de la Fundación Dieta Mediterrània, té un acord exclusiu de venda directa amb la Confraria de Pescadors de Barcelona i compta amb el segell de Venda de Proximitat - Circuit Curt que atorga el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i la Fundació Institut Català de la Cuina.

Centre d'Història Contemporània de Catalunya

El Centre d'Història Contemporània de Catalunya (CHCC) té com a objectiu la recollida de documentació sobre la història contemporània de Catalunya i fomentar la seva investigació i  divulgació. D'aquesta manera, el CHCC promou i en alguns casos dirigeix estudis i treballs d'investigació, així com la redacció de memòries de persones que evoquen vivències de la guerra civil, la postguerra, la lluita antifranquista i l'exili.

És especialment remarcable el suport que el CHCC dóna a la publicació de llibres sobre història contemporània de Catalunya. El Centre, però, té com a norma no editar directament cap obra, sinó secundar la tasca d'aquells editors que publiquen llibres d'història.

La biblioteca del CHCC es va fusionar amb la del Museu d'Història de Catalunya al ser traslladada al Palau de Mar. Com a centre especialitzat en història contemporània de Catalunya, la biblioteca està al servei dels historiadors, investigadors, professionals de l'ensenyament, estudiants universitaris i públic en general interessat per la història.

D'altra banda, en el marc del Museu d'Història de Catalunya, el CHCC continua oferint assessorament historiogràfic i bibliogràfic a professionals i institucions per facilitar, més enllà dels estudis acadèmics, la recerca sobre aspectes referents a la història de Catalunya a fi de possibilitar-ne la difusió.

Agenda

La Marató de Barcelona

10/03/2024

Llegir més...

Alimentaria Barcelona 2024

12/03/2024 - 15/03/2024

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: L'Aquàrium de Barcelona

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!