Tossal de Cambrils

Compartir
Tossal de Cambrils

El Tossal de Cambrils forma part d'un estrep del massís de Port del Comte. Ofereix una bona visió de la zona de Cambrils, la Muntanya d'Alinyà i de les serres de l'altre costat del Segre. És una zona on encara es pot veure mostres de l'antiga agricultura de muntanya.

Informació tècnica

  • Distancia: 10,8 km
  • Ruta: circular
  • Dificultat: moderada
  • Temps: 4 h
  • Desnivell: 630 m
  • Estacionalitat: Estiu,Tardor, Primavera

Descripció de la ruta

1.Comencem a la bàscula municipal de Cambrils, una mica més amunt de la fonda ca l'Agustí, seguim carretera amunt, a uns 125 metres girem a la dreta i pugem per un dret corriol.

2.Trobem una pista de formigó, la seguim a la dreta. Des d'un revolt tancat podem contemplar la gran balma de Cordes. Després de la corba agafem un corriol a la dreta, que més endavant seguirà pel costat de la rasa, la tenim quasi tota l'estona a la nostra dreta. Travessem una pista i continuem pel mateix corriol però ara per l'altre costat de la rasa.

3.Coll de Veça sobre dues basses. Retrobem la pista que puja al Pedró dels Quatre Batlles, que seguirem a la dreta una bona estona. Al costat del camí anirem trobant clots de trumfos.

4.El Portet. Deixem la pista i marxem a la dreta per una altra poc marcada que segueix els prats pel mig, la vall es va estrenyent i entrem a la rasa de desguàs.Tossal de Cambrils

5.Deixem la rasa de Vallisera i seguim un corriol mig planer a la dreta que va planejant després d'una lleugera pujada inicial. Seguim la direcció nord-sud.

6.En el moment que girem cap a l'oest se'ns obren unes àmplies vistes sobre Montserrat, la Mola, Montseny, puig Sobirà, el castell d'Odèn… El camí comença a davallar.

7.Compte, el corriol segueix baixant però nosaltres hem de marxar per un altre a la dreta que travessa un prat. Passem per la balma de cal Jaumetó. Baixem, planegem, travessem el torrent Lleu i pugem.Tossal de Cambrils

8.Deixem una pista que puja i marxem a l'esquerra tot planejant.

9.Travessem el camp de Sant Martí fins a trobar un corriol.

10.Coll de Falquet. Passem pel costat de dipòsit d'aigua i baixem per la pista que marxa en direcció NW, en un parell de ziga-zagues som a la carretera i pocs metres més avall, a la bàscula.

Llocs d'interès

Cambrils

És una de les cinc parròquies que formen el municipi d'Odèn. A més del nucli principal amb la parròquia, ajuntament i dues fondes, té els nuclis del Racó a llevant i Llinars al nord. Destaquen les restes del castell i diverses ermites d'origen romànic, a més del Salí, una antiga explotació per obtenir sal de la surgència salada.

Balmes

El recorregut passa per dues balmes obrades, l'espluga de Cordes, una gran balma de seixanta metres de llargària per cinc de fons amb una construcció per al bestiar i una altra de pedra seca amb sostre de fusta, un carro i petits camps esglaonats. La balma del Jaumetó és més modesta, fa vint-i-vuit metres d'obertura per vuit de fons. Hi ha les restes de les parets que formaven l'habitatge.Tossal de Cambrils

Tossal de Cambrils

És una muntanya mitjana que forma part de l'estrep occidental del massís del Port del Comte. El cim de 1.803 metres és arbrat i amb poques vistes, en canvi en cotes inferiors s'obren àmplies panoràmiques.

Clots de trumfos

Trumfos és com s'anomenen les patates a pagès. Els clots són uns forats de pedra seca coberts amb una falsa cúpula o amb un sostre de bigues que mantenen els trumfos a una temperatura bastant constant i amagats de la llum per tal de conservar-los durant l'hivern.Tossal de Cambrils

Espai Natura Muntanya d’Alinyà

Fígols i Alinyà (a 4.6 Km)

Llegir més...

Centre Astronòmic del Castell de Lladurs

Lladurs (a 14 Km)

Llegir més...

Estació d'Esquí Tuixent - La Vansa

Josa i Tuixent (a 14.5 Km)

Llegir més...

Globus Pirineu

Solsona (a 20.6 Km)

Llegir més...

On menjar

Bar Restaurant El Jardí

Sant Llorenç de Morunys (a 16.7 Km)

Llegir més...

Refugi de l'Arp

La Vansa i Fórnols (a 14.1 Km)

Llegir més...

Organyà Park

Organyà (a 10.2 Km)

Llegir més...

Càmping Oliana

Oliana (a 9.5 Km)

Llegir més...

Hostal Cal Francisco

Gósol (a 25.2 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Descobrint el Penedès i Alella al teu ritme a través dels…

Llegir més...

Sorteig: Una entrada per 4 persones per una experiència sensorial…

Llegir més...

Experiències

Nit d'estels al Castell de Lladurs

Llegir més...

Observació del Sol al castell de Lladurs

Llegir més...

Agenda

Festa Major de Santa Cristina d'Aro

19/07/2024 - 22/07/2024 ...

Llegir més...

Què ens amaga el Sol? a MónNatura Pirineus

22/07/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!