Seguint l’obra de Puig i Cadafalch per la costa

Cultura / Història

Compartir
Seguint l’obra de Puig i Cadafalch per la costa

El moviment cultural del Modernisme deixà empremta a Catalunya i, amb diferència d’altres corrents artístiques, presentà una dimensió especial ja que s’estengué per tot el territori català i no tan sols a les grans ciutats.

En l’època que s’experimentà i s’estengué aquest moviment la situació de Catalunya li era favorable. Llavors es produïa una reafirmació nacional i un creixement econòmic significatiu. Per aquest motiu, aquest estil és present en vàries construccions: cooperatives agrícoles, fàbriques, mercats, habitatges, etc.

Pel que fa al significat del moviment del Modernisme, aquest acollia dues connotacions diverses. Per una banda, suposava la modernització quant a tècniques de construcció. I per l’altra, la reivindicació de l’artesania tradicional enfront un domini industrial.

En aquest context, destacaren, especialment, tres arquitectes coneguts popularment: Gaudí, Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch.

En aquesta ocasió us proposem realitzar una ruta partint des de part de la Costa Brava fins a la costa de Barcelona, resseguint la costa i transcorrent pel Maresme, amb la finalitat d’observar el llegat de l’arquitecte Puig i Cadafalch vinculat amb el Modernisme i recordant les seves paraules sobre aquest moviment “hem aconseguit entre tots un art modern a partir del nostre art tradicional, adornant-lo amb bells materials nous i adaptant l’esperit nacional a les necessitats del dia”.

El llegat de Puig i Cadafalch a Lloret de Mar i al Maresme

Proposem iniciar la ruta al municipi de la Costa Brava de Lloret de Mar.

Santuari de Sant Pere del Bosc (Puig i Cadafalch)Concretament, ens desplaçarem fins al santuari de Sant Pere del Bosc, el qual fou reformat per Puig i Cadafalch per part d’un encàrrec de l’indià Nicolau Font. Aquest  santuari es  troba a 5km del centre del municipi, enmig d’una zona boscosa de la Serra de la Marina.

De camí a aquest espai de culte ens trobem un oratori dedicat a la Mare de Deu de Gràcia i una creu de terme dissenyats pel mateix arquitecte.

Al mateix municipi, però aquest cop al cementiri, Puig i Cadafalch realitzà l’any 1902 l’obra del Panteó Costa i Macià. Així, abans de dirigir-nos a Canet de Mar us recomanem visitar-lo.

La petjada de Puig i Cadafalch continua al municipi maresmenc de Canet de Mar. Realitzant un passeig pel parc de la Misericòrdia podreu contemplar un edifici de planta i pis propi de Puig i Cadafalch amb finestres neogòtiques que recorden a les de l’emblemàtic local dels Quatre Gats. Actualment l’edifici acull un restaurant, així que si heu fet gana hi podreu fer un mos.

També, us recomanem que arribeu fins a la Riera de Lledoners número 111 on trobareu la fàbrica de gèneres de punt Carbonell Reverter i on veurem com el Modernisme influencià a la indústria.

A 20 minuts en cotxe, i abans d’endinsar-nos a la ciutat natal de Puig i Cadafalch, ens desplaçarem fins a Argentona per conèixer altres obres seves: la casa d’estiueig de l’arquitecte (plaça de Vendre, s/n), la capella del sagrament (plaça de l’església), Can Calopa (Bernat Riudemeia, 8), que va decorar per l’interior i l’exterior, i la Casa Garí (camí de Sant Miquel del Cros, 9). Aquesta última es tracta d’una antiga casa pairal convertida, a posteriori, en un palau nobiliari.

El poble natal i la seva empremta

Casa Coll i Regàs de Mataró (Puig i Cadafalch)Puig i Cadafalch nasqué l’octubre de 1867 a Mataró. Per aquest motiu el municipi es troba replet d’obres d’aquest artista. Fins i tot, hi és present a l’Ajuntament (Riera, 48) ja que Puig i Cadafalch reformà el saló de sessions de la casa de la vila on hi predominen els ornaments de simbologia nacional catalana, els escuts i les sanefes.

A més en aquesta població recomanem visitar la casa natal, el mercat del Rengle (plaça Gran, s/n) on cal fixar-se amb les ceràmiques del sostre i la forja ornamental, la botiga La Confianza (Sant Cristòfor, 10) on és recomanable accedir al seu interior per apreciar la seva decoració, la Casa Parera (Nou, 20), la Beneficiència (Sant Josep, 9) i la Casa Coll i Regàs (Argentona, 55). Aquesta última casa és considerada una de les joies modernistes que acull la població de Mataró.

La Barcelona de Puig i Cadafalch

Tot i que a Mataró es troba un nombre significatiu d’obres de Puig i Cadafalch, la major part es concentren a Barcelona.

Els quatre gats (Puig i Cadafalch)Puig i Cadafalch passà gran part de la seva vida en aquesta ciutat on va contribuir, destacadament, en la vida social i política de la mateixa. Podem apreciar les seves obres en diferents punts de la ciutat.

Un dels edificis més significatius que construí i que tingué un pes important en el Modernisme, més enllà de l’arquitectònica ja que es tracta d’una construcció neogòtica, és la Casa Martí.

Aquesta casa, construïda l’any 1896, es troba al carrer Montsió número 3 i a  la planta baixa se situa el local els Quatre Gats.

Els Quatre Gats fou un local de referència de l’època ja que era l’espai de reunió dels modernistes. Actualment, continua funcionant com a restaurant.

Al carrer Boqueria número 9 es troba una altra casa encarregada pel mateix propietari de la Casa Martí. Aquest edifici va ser durant molt de temps la fonda “Sucursal del Universo”.

Tanmateix, un dels habitatges més importants que va construir va ser la Casa Amatller (Passeig de Gràcia, 41) per, com el seu nom indica, a l’industrial xocolater.

En un carrer paral·lel (Rambla de Catalunya) es troba la Casa Serra construïda el 1903. Amb una façana d’estil plateresc va ser durant la Guerra Civil espanyola la seu del Ministeri de Sanitat. Actualment, acull la Diputació de Barcelona.

Un altre dels habitatges que no pot passar per alt de visitar és la Casa de les Punxes o, coneguda també com, la Casa Terrades, un edifici que s’estructura en base tres escales i que se situa a l’avinguda Diagonal.

Fàbrica Casaramona (Caixa Fòrum) (Puig i Cadafalch)L’àmbit polític també va prendre part de les seves creacions. Amb la Mancomunitat Catalana es recuperà el Palau de la Generalitat i Enric Prat de la Riba, llavors, encarregà a Puig i Cadafalch la rehabilitació de l’edifici. També construí un monument a la catalanitat format per quatre columnes iòniques que simbolitzaven quatre pals de gules de la senyera. Però aquest va ser enderrocat durant la dictadura de Primo de Rivera. Encara que el 2010 foren tornades a aixecar.

A la mateixa Plaça de les Cascades on es troba el monument, es conserva el Palau d’Alfons XIII i de Victòria Eugènia  construït per ell per l’exposició Internacional de 1929.

Proper a aquests es troba la Fàbrica Casaramona la qual és testimoni de la construcció d’un edifici industrial d’estil modernista. Actualment allotja el CaixaFòrum.

En aquesta línia industrial, Puig i Cadafalch també dissenyà l’edifici de telegrafia Marconi a la població de El Prat de Llobregat.

Per últim, us recomanem, també, arribar fins a Viladecans i contemplar la Casa Pilar Moragues ubicada al perímetre del càmping de “El Toro Bravo”. Aquesta construcció fou construïda durant l’ “època blanca”.

Puig i Cadafalch, ModernismePuig i Cadafalch

Josep Puig i Cadafalch va néixer el 1867 a Mataró i morí el 1956 a Barcelona. Era historiador de l’art, arquitecte modernista i polític català. Fou deixeble de Domènech i Montaner del qual adoptà una influència historicista i se’l considera l’últim representant del Modernisme. Va destacar, a part de per les seves obres, per ser un gran defensor d’un ideari de país. Motiu pel qual va ésser l’any 1917 president de la Mancomunitat com a hereu d’Enric Prat de la Riba. Tanmateix, amb la dictadura de Primo de Rivera va decidir marxar a França l’any 1923.

On dormir

Apartments Barcelona

Barcelona (a 2.8 Km)

A apartmentsbarcelona.net lloguem lofts i apartaments completament equipats al centre de Barcelona.…

Llegir més...

Hotel Cleopatra Spa

Lloret de Mar

L’Hotel Cleopatra Spa és un hotel de 4 estrelles, inspirat en l’antic…

Llegir més...

Atenea Port Barcelona Mataró

Mataró

Un nou hotel ubicat al port de la maritima ciutat de Mataró,…

Llegir més...

Casa de l'Artesà

Sant Cebrià de Vallalta (a 3.5 Km)

Casa rural en una antiga rectoria de Sant Cebrià, amb 4 habitacions…

Llegir més...

Càmping Sènia Tucan - Lloret de Mar

Lloret de Mar (a 2.5 Km)

El càmping disposa d'àmplies parcel·les per a tendes i caravanes, així com…

Llegir més...

Evenia Olympic Resort

Lloret de Mar

Situat en una zona residencial de Lloret de Mar, a pocs metres…

Llegir més...

Guitart Rosa

Lloret de Mar

Hotel tanquil i romàntic situat en un retirat edifici colonial de principis…

Llegir més...

The Streets Apartments

Barcelona

The Streets Apartments va ser inaugurat per un grup de viatgers que…

Llegir més...

On menjar

Restaurant Hostal de la Plaça

Cabrils (a 4.3 Km)

Ubicat en una antiga masia catalana del segle XVII, remodelada als anys…

Llegir més...

Restaurant Dans le Noir? Barcelona

Barcelona

Dans le Noir? ens porta la veritable essència del sabor, ens fa…

Llegir més...

Pirineu en Boca

Barcelona

Pirineu en Boca va néixer al març del 2015 com a fruit…

Llegir més...

Can Solé

Barcelona

Un dels restaurants més emblemàtics de Barcelona i dels pocs que ha…

Llegir més...

Fàbrica Moritz Barcelona

Barcelona (a 1.3 Km)

La Fàbrica Moritz Barcelona és un espai únic, dividit en tres plantes,…

Llegir més...

Restaurant Windsor

Barcelona (a 2.2 Km)

El restaurant Windsor, situat a Barcelona, és un referent de la cuina…

Llegir més...

La Nonna Gnocco, Trotacuines

Barcelona (a 2.7 Km)

El restaurant La Nonna Gnocco és un espai gastronòmic amb plats recollits…

Llegir més...

Bare Nostrum

Arenys de Mar (a 3.2 Km)

Som Bare Nostrum, una fonda que compta amb àmplia experiència en el…

Llegir més...

Què fer

Rukimon - Rucs del Corredor

Dosrius (a 4.7 Km)

Vols caminar al costat d'un ruc? Prefereixes muntar en una passejada pel…

Llegir més...

Gené Karting

Viladecans

Gené Karting és una pista indoor de les més avançades en prestacions…

Llegir més...

Xarxa de Turisme Industrial

(a 24.8 Km)

Endinsa't en una Catalunya que no imagines. Un lloc on fer turisme…

Llegir més...

Centre d'Interpretació del Far de Calella

Calella (a 5.7 Km)

Situat al cim d'un promontori d'uns 50 metres d'altitud amb unes vistes…

Llegir més...

Escape Room Cuenta Atrás

Barcelona

Cuenta Atrás és el primer Room Escape a domicili 100%. Us duem…

Llegir més...

Globus Barcelona

Barcelona

Descobreix la màgia d'un vol en globus amb Globus Barcelona. Volem en globus…

Llegir més...

Barcelona és molt més

Abrera

Descobreix que Barcelona és molt més! A prop de Barcelona tenim tot…

Llegir més...

Costa Brava Pirineu de Girona

Agullana

On el territori parla d'arrels, de festes i de genialitat. Costa Brava…

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: una nit d'hotel i circuit termal a l'Hotel Balneari…

Llegir més...

Ofertes

Curs de Llicència de Navegació

Llegir més...

160.00 € 144.00 €

Vine a Navegar en Veler

Llegir més...

100.00 € 60.00 €

Dia de parc i calçotada amb els petits

Llegir més...

Safari a Sigean amb nens

Llegir més...

Semana Santa a Carcassonne amb nens

Llegir més...

Agenda

Festa Major d'Hivern de Viladecans

18/01/2019 - 24/01/2019

Llegir més...

Activitat "Contes màgics" a Vilablareix

24/01/2019

Llegir més...

Nit del Papu a la Vall de Núria

26/01/2019

Llegir més...

Visites guiades a Camprodon

26/01/2019 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!