Ruta de l'esquirol a Premià de Dalt

Compartir
Ruta de l'esquirol a Premià de Dalt

La passejada ens portarà a conèixer la contrada de Sant Mateu, topònim que comparteixen l'ermita, la font i el turó, el punt més alt de la carena, que ateny els 499 metres d'alçària. Al llarg del recorregut tindrem l'ocasió de descobrir alguns d'aquests elements.

Per accedir al punt de sortida de l'itinerari caldrà dirigir-se a la població de Premià de Dalt. Deixant a mà dreta l'edifici de la Casa de la Vila, pujarem per la riera de Premià. La via, asfaltada, ens menarà directament al parc arqueològic de la Cadira del Bisbe, nom que va substituir l'antiga denominació popular de turó dels Dos Pins arran de la troballa arqueològica a la zona d'unes restes d'un poblat ibèric dels segles V al I aC (jaciment de la Cadira del Bisbe).

La Cadira del Bisbe

El turó, encara amb algun pi esponerós, ens regala una bonica panoràmica del davallar de la serra cap a les planes del Maresme, amb alguns campanars eixint sobre les teulades rogenques de les cases envoltades d'hortes i camps de clavells.

En segon terme, se'ns presenta una vista menys tradicional formada pel clapat de les urbanitzacions sobre les muntanyes i les poblacions litorals, crescudes i urbanes, que gairebé s'endinsen en el mar.

Ruta de l'esquirol a Premià de Dalt (Poblat Iberic Cadira Del Bisbe)Al poblat ibèric de la Cadira del Bisbe (1) trobem el punt de sortida de l'itinerari i el rètol que l'indica. Dels dos camins, cal agafar el de la dreta, que corre paral·lel a la línia litoral. La caminada, que comença amb un pendent marcat, ens submergeix de ple en el bosc mediterrani, una vegetació sempre verda, densa i plena d'essències: pins, alzines, garrofers, estepes, romaní, mata…

De les diverses espècies de fauna que viuen en aquests boscos una de les més presents en la memòria popular i alhora, potser, més fàcil de detectar, és l'esquirol. Tothom que té per costum de sortir a la muntanya, de tant en tant, ha tingut l'oportunitat de veure'n algun. Malauradament havia estat una peça cotitzada pels caçadors i per la taxidèrmia. 

Ruta de l'esquirol a Premià de Dalt (Ruta Esquirol Premia De Dalt)

L'esquirol viu en boscos que li proporcionen llavors per a la seva alimentació: pinyons, avellanes, aglans… tot i que de vegades també menja bolets, escorces, rebrots i fins i tot algun insecte o cargols. No serà estrany que trobem pel terra algunes pinyes rosegades per l'esquirol.

Acabada l'ascensió, un indicador ens assenyala un canvi de direcció a mà esquerra i, després d'un curt tram de camí planer, un cartell ens desvia cap a un nou pendent a la dreta. En acabar la pujada trobem tres elements que ens orientaran: a mà dreta, la masia de can Bernadó (2); a l'esquerra, una subestació d'energia elèctrica; al davant, el camí carener que travessa la serra (GR 92). 

Agafem la pista cap a l'esquerra i, al cap de pocs metres, trobem un indicador que ens convida a prendre un nou desviament a la dreta cap a la font
de Sant Mateu (3).

La font i l'ermita de Sant Mateu

Ruta de l'esquirol a Premià de Dalt (Font De Sant Mateu)Amagada en una clotada a la dreta del camí trobem la font de Sant Mateu. Paga la pena de baixar a refrescar-s'hi. 

Al seu davant, una gran bassa, ara en desús, ens il·lustra sobre el concepte d'economia de l'aigua que tenia la vida tradicional a les masies, en una època en què no hi havia aigua corrent.

Recuperem el camí i, gairebé immediatament, l'indicador ens guia cap a un corriol a l'esquerra, que fa pujada, immers en una espessa vegetació. En pocs minuts, aquest corredor estret i ombrívol s'obre en una clariana diàfana, amb l'ermita de Sant Mateu (4) al centre.

Ruta de l'esquirol a Premià de Dalt (Ermita De Sant Mateu Premia De Dalt)L'ermita de Sant Mateu està documentada des del segle X, al segle XV rebia el nom de Sant Mateu del Bosc i durant els segles XVI i XVII fou habitada per ermitans. És d'origen romànic i en destaca la petitesa de les formes: una volta de canó minúscula, que acull amb prou feines dues rengleres d'escons; una graonada semicircular, vigilada per un xiprer, i el menut campanar de cadireta, que sobta per la seva orientació travessera.

L'ermita té adossada l'antiga casa dels ermitans, i totes dues han estat restaurades o ampliades en èpoques diverses.

Iniciem la tornada cap al punt d'origen tot enfilant el passeig, amb pins a banda i banda, que surt del davant de l'ermita. A la vista, arrecerada a l'oest, destaca l'esplèndida masia de can Riera (5) . No hi arribarem perquè un rètol ens assenyala un camí estret a l'esquerra pel qual hem de començar a davallar.

Al cap de poc, trobarem una esplanada amb una gran figuera al centre que ens menarà a la pista carenera. La travessem i un indicador ens fa agafar un altre camí de terra que s'obre davant nostre. D'aquesta manera arribem novament a una zona boscosa amb una fita més (6) .

Plana del Mal Temps

El substrat geològic d'aquesta serralada, formada per granits, pateix un procés de meteorització química que provoca la formació d'una sorra molt inestable, anomenada sauló, que té un grau d'erosió molt elevat.

Ruta de l'esquirol a Premià de Dalt (Turo De Baldiri Ruta Esquirol)

Mitjançant els torrents i les rieres característiques del Maresme, aquest sauló es diposita a les platges a causa dels forts pendents. El trànsit rodat n'augmenta el ritme d'erosió i el perill d'incendis. Cal que tots ho tinguem present i que extremem les precaucions en les nostres passejades.

Fora d'itinerari, si seguim recte el camí, arribarem al turó d'en Baldiri, on podem gaudir de molt bones vistes i on trobem una torre de vigilància per a la prevenció d'incendis forestals del parc.

Ruta de l'esquirol a Premià de Dalt (Ruta De Esquirol Premia De Dalt)

Si seguim l'itinerari, hem de prendre el camí a l'esquerra que ens retorna a la Cadira del Bisbe. A partir d'aquí iniciem un descens accentuat, fins que en una nova bifurcació ben indicada, hem de tornar a prendre el camí de la dreta que fa baixada.

Turisme al Vallès Oriental

(a 12 Km)

Llegir més...

Museu Arxiu Tomàs Balvey

Cardedeu (a 14.5 Km)

Llegir més...

Pessebre Vivent de Sant Fost

Sant Fost de Campsentelles (a 9.6 Km)

Llegir més...

Rukimon - Rucs del Corredor

Dosrius (a 11.7 Km)

Llegir més...

Fàbrica Moritz Barcelona

Barcelona (a 20.6 Km)

Llegir més...

Restaurant Windsor

Barcelona (a 20.1 Km)

Llegir més...

Pirineu en Boca

Barcelona (a 19.2 Km)

Llegir més...

La Calma, el Bellver

Tagamanent (a 28.2 Km)

Llegir més...

Ca l'Andreu Ecoturisme

Tiana (a 6.4 Km)

Llegir més...

Atenea Port Barcelona Mataró

Mataró (a 8.7 Km)

Llegir més...

Càmping El Vedado

Vallromanes (a 4.9 Km)

Llegir més...

Aparhotel Atenea Vallès

Granollers (a 11.5 Km)

Llegir més...

Destaquem...

L'eina definitiva per als amants del cicloturisme i el senderisme

Llegir més...

Descobreix l'Alta Ribagorça, l'autèntic Pirineu

Llegir més...

Experiències

Presentació vi Simfonia #1 amb degustació de tomàquets al…

Llegir més...

35 €

Pícnic entre vinyes al Celler Can Roda

Llegir més...

40 €

Agenda

Festa Major del Roser de Puigcerdà

17/07/2024 - 22/07/2024

Llegir més...

Festa Major de Sant Gregori

19/07/2024 - 22/07/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!