Ruta circular pel Cim del Matagalls des del coll de Bordoriol

Compartir
Ruta circular pel Cim del Matagalls des del coll de Bordoriol

Qui no ha pujat al Matagalls?

Certament, és un dels cims més emblemàtics de Catalunya, però també s'ha de dir que bona part dels excursionistes van sempre pel mateix camí. La ruta de pujada al Matagalls des del Coll de Bordoriol és força menys habitual i, perquè no dir-ho, una forma ideal de fer-lo, sobretot a l'estiu ja que és una ruta fresca i ombrívola que passa per fagedes i boscos molt bonics.

  • Dificultat: Fàcil. Cap dificultat destacable, només fort pendent en la pujada per la Font dels Mosquits.
  • Desnivell: 640 m de pujada acumulada.
  • Temps: Entre 3h40h i 4h30h, segons parades. Parcials: 2h fins al cim d'anada i 1h 40' de tornada.
  • Quilòmetres: 10,5.
  • Veriants: Com hem comentat, el Matagalls es pot pujar des de molts altres punts: des de Collformic és el més habitual, però també es pot fer des de Sant Segimon, des de Viladrau, des de Sant Marçal o des de Sant Bernat (pel sud).

Comencem des de l'aparcament del Coll de Bordoriol per la pista que s'endinsa al bosc, d'alzinar. Des d'aquest punt, iniciem el Sender Local SL-C 82 que va des del Coll de Bordoriol fins al Coll Pregon.

Al cap de poc, trobem un trencall a la dreta per anar a la Font dels Pastors i, més endavant, trobem el Corral de la Vila. Quan portem uns 10-12 minuts, arribem a una bifurcació de la pista on haurem de triar per quina banda pugem: nosaltres optem per la pista de la dreta, amb indicacions de "Matagalls per la Font dels Mosquits". Aquest tram és molt més ombrívol, però és més dret de pujar-hi. També és més variat ja que l'altre camí (el de l'esquerra) és tot per pista.

Ruta circular pel Cim del Matagalls des del coll de Bordoriol

Si opteu per aquest camí, seguim la pista que entra a la fageda i arriba a la Font dels Llops. La trobarem al cap d'uns 25 minuts d'haver començat a caminar. Just després de la font, seguim la pista de l'esquerra que puja al Matagalls per la Font dels Mosquits. El camí puja suaument per la pista fins que trobem, al cap d'uns 10 minuts, un corriol a mà esquerra indicat. A partir d'aquest punt, comencem la pujada cap al Matagalls per corriol.

20 minuts després, arribem a una zona amb alguns avets petits i una pista que ens atansa fins a la Font dels Mosquits. Aquest punt és un clot fresc i ombrívol, envoltat de faigs i amb algun avet al voltant.

Ruta circular pel Cim del Matagalls des del coll de Bordoriol

Seguim per corriol amunt per la Baga del Coll Pregon pujant per una zona en què apareixen alguns avets força grans envoltats pel bosc de faigs. El camí va fent llaçades per superar el desnivell fins a retrobar la pista per on puja el SL-C 82. En aquest punt, podem veure la forma d'un antic pou de gel. Només ens falta remuntar la pista fins a la clariana del Coll Pregon per enllaçar amb el camí que puja de Sant Marçal.

Aquesta collada és un petit prat entre la fageda i hi trobem un monòlit dedicat a Pau Casals. A partir d'aquí, girem en direcció Oest per encarar els últims 20 minuts de pujada fins al cim. Comencem pel camí que travessa la fageda i, més endavant, arribem a la carena cimera més oberta a partir del Collet de l'Home Mort. Des d'aquest punt, ja veiem la creu i només ens falten uns 500 metres per arribar al cim.

La vista des del Matagalls, si el dia és clar, ens permet albirar gairebé tot el Pirineu Oriental, des del Port del Comte al Canigó, així com la Catalunya Central, la Serralada Transversal i les muntanyes del Litoral i Prelitoral.

Per baixar, desfem el camí fins al Coll Pregon pel mateix corriol per on hem pujat. Des d'allà, seguim baixant en direcció nord fins a la cruïlla de camins que hi ha a la baga. En aquest punt, si seguim el SL-C 82, de baixada, només ens caldrà anar per la pista que davalla fins al Coll de Bordoriol. El camí va fent algunes ziga-zagues per salvar el desnivell, però baixa sense estridències, sempre per pista.

Ruta circular pel Cim del Matagalls des del coll de Bordoriol

Just abans d'arribar al Coll de Sabènia, les vistes s'obren una mica i veiem tant Viladrau com el cim i la creu. Des del Coll, creuem al vessant est i entrem a una zona més oberta d'alzinar. En uns 15 minuts, arribarem de nou al Coll de Joan on seguim per pista fins a retornar al Coll de Bordoriol.

Autoria fotografies i text: Sergi Boixader

MEV, Museu d'Art Medieval

Vic (a 14.3 Km)

Llegir més...

Museu Etnològic del Montseny

Arbúcies (a 10.8 Km)

Llegir més...

Federació Pessebres Vivents de Catalunya

Tona (a 13.5 Km)

Llegir més...

Centre d’Interpretació el Camp de les Lloses

Tona (a 13.8 Km)

Llegir més...

Restaurant Mític

Camprodon (a 3.4 Km)

Llegir més...

La Calma, el Bellver

Tagamanent (a 14.4 Km)

Llegir més...

Restaurant el Pont 9

Camprodon (a 5.3 Km)

Llegir més...

Braseria Les Comes

L’Esquirol (a 22 Km)

Llegir més...

Hotel Cims de Camprodon

Camprodon (a 4.9 Km)

Llegir més...

Càmping El Pont de Barcelona

Vilanova de Sau (a 8.8 Km)

Llegir més...

Casa de colònies Els Porxos, Fundesplai

Vilanova de Sau (a 12.9 Km)

Llegir més...

Hotel Can Pamplona

Vic (a 14.9 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: 4 entrades, 2 adults i 2 infants, per una visita guiada…

Llegir més...

Sorteig: Karting de 10 minuts per 2 persones al Circuit d'Osona…

Llegir més...

Experiències

Via ferrata de Sant Feliu de Guíxols - Cala Molí

Llegir més...

40 €

Via ferrata roca de la creu - Ribes de freser

Llegir més...

35 €

Agenda

Visites guiades a Mas Casablanca

15/06/2024 ...

Llegir més...

Festival de música "No Callarem!" a l'Espluga de Francolí

15/06/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!