El Solà del Seniol i la font d'en Ballart a Vallfogona de Riucorb

Compartir
El Solà del Seniol i la font d'en Ballart a Vallfogona de Riucorb

Aquest itinerari transcorre per boscos de pinassa, roures, alzines i altres espècies a l'entorn del riu Corb, afluent del riu Segre, on recull les aigües del riu Seniol, al terme municipal de Vallfogona de Riucorb.

Sortim de davant de la piscina de Vallfogona per les escales que pugen pel costat de l'antic molí del Perelló (s. XII), convertit posteriorment en casa residencial.

Girem a l'esquerra i agafem el sender que puja fins al camí de Comascura. Deixem a la dreta l'itinerari 5. Girem a l'esquerra i deixem a la dreta l'accés a la muntanya, elPilar de les Forques, amb unes vistes excepcionals de Vallfogona i l'entorn. Seguim caminant i passem pel costat de la piscina, la pista poliesportiva i el camp de futbol (abaix). Girem a l'esquerra i enllacem amb l'itinerari 1 de tornada dels Penjats. Creuem el riu Corb i girem a la dreta pel carrer del Raval del Pou. Més endavant, travessem a l'altra banda del carrer per entrar al poble.

La creu de terme antigament estava situada al camí de la partida de Badiceli, quan es va restaurar es va traslladar en aquest lloc. Girem a l'esquerra i pugem pel carrer dels Templers. De seguida tornem a girar a la dreta per continuar per un carreró molt estret, a l'esquerra, que ens porta directe al carrer del Colomer. Girem a la dreta i deixem el camí a l'esquerra que puja al cementiri. Seguim recte fins a la carretera T241.

Girem a l'esquerra i avancem fins a arribar al camí a Segura. Atenció, aquí agafem el senderó que surt a la nostra esquerra fins arribara una era. Una era és un espai de terra, aplanat i ferm per a batre. Pugem pel costat d'una pallissa amb la porta de ferro i enfilem amunt. Avancem entre les restes de diverses construccions agrícoles i alzines, roures i pinedes. Girem a la dreta. El camí és ample i de bon ferm. Seguim recte i agafem el segon camí que surt a la dreta.

Deixem el camí de Badiceli i girem a la dreta. Entrem a un bosquet frondós de roures de fulla petita, alzines i pinedes. A l'alçada del molí de la Cadena (dreta), el sender tomba i s'endinsa al solà del Seniol. Deixem a la dreta les runes d'una antiga barraca i un sender que baixa al camí del Fonoll i a l'itinerari de l'Alta vall del Corb. Continuem amunt, cap a l'esquerra. El corriol s'enfila amunt fent ziga-zaga per antigues terrasses de cultiu. Deixem un corriol que baixa a la dreta i seguim recte amunt. 

Arribem al camí del Cap del Coll, ample i de bon ferm. Girem a l'esquerra i seguim pujant amunt.Agafem el segon camí (el camí del Cap del Coll) i baixem fort mentre gaudim d'una excel·lent panoràmica de l'Ametlla de la Segarra. Camí del Cap del Coll i camí de Sant Pere. Girem a la dreta amunt.

Seguim recte en direcció a la font d'en Ballart. Si volem escurçar girem a l'esquerra i agafem el sender que baixa fins a Vallfogona de Riucorb (itinerari 4). Abans de fer el tomb, fem drecera i agafem el senderó de l'esquerra. Un cop dalt, arribem al camí de Sant Pere i girem a l'esquerra. Font d'aigua mineral de provades propietats diürètiques. Seguim recte. Girem a l'esquerra pel corriol que voreja per darrera el corral i deixem els itineraris 1 i 4. Entrem en un bosquet ombrívol d'alzines i roures i altres espècies. 

Qualsevol direcció és bona, més endavant es retroben. El de l'esquerra baixa a un camí que voreja un camp de conreu. Nosaltres seguim pel corriol de la dreta que s'endinsa pel bosc. A pocs metres trobem un altra cruïlla i seguim per l'esquerra. Baixem fins a trobar el camí.

Girem a la dreta i seguim recte. Passem pel costat d'una font i el camí s'eixampla. Avancem per un bosc de pinassa i altres espècies. Observem la presència d'antics marges de pedra seca, construccions lligades al conreu. Seguim sempre recte sense desviar-nos fins a trobar el següent pal indicador.  

Girem fort a l'esquerra i comencem a baixar fort per dins l'agradable bosc dels Boixaders. Atenció amb les pedres, hi ha trams amb molta pedra solta. 

Deixem a la dreta el camí de vianants dels Boixaders que porta al Balneari de Vallfogona i un altre que baixa a un camp de conreu i ens endinsem al poble. Arribem al carrer de la Font, tombem a la dreta i baixem fins arribar a la carretera, l'avinguda del Riu Corb. La travessem i arribem al punt d'inici on finalitza el recorregut. 

Font: Ajuntament de Vallfogona de Riucorb

Castell de Ciutadilla

Ciutadilla (a 8 Km)

Llegir més...

La Passió de Cervera

Cervera (a 12.1 Km)

Llegir més...

Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona

Vallbona de les Monges (a 13.2 Km)

Llegir més...

Espai museístic del Cinema - Col·lecció Josep Maria Queraltó

Vallbona de les Monges (a 13.2 Km)

Llegir més...

La Torre del Codina

Tàrrega (a 8.3 Km)

Llegir més...

Hotel Balneari de Vallfogona de Riucorb

Vallfogona de Riucorb (a 1.7 Km)

Llegir més...

Camping Montblanc Park Capfun

Tarragona (a 21.2 Km)

Llegir més...

Arcs Llacuna - l'Espigol

La Llacuna (a 26.7 Km)

Llegir més...

Destaquem...

La Ruta del Cister: tres grans monestirs reials amb una sola…

Llegir més...

La Primavera del Cava retorna al maig amb 16 activitats entre…

Llegir més...

Propostes

Ruta Pedrolo - Tàrrega

Llegir més...

Visita el Parc de Sant Eloi

Llegir més...

Agenda

FICARD, Fira de Sant Isidre de Cardedeu

17/05/2024 - 20/05/2024

Llegir més...

Aplec de la Rosa a Lurdes i al Castell de Tona

19/05/2024 - 20/05/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!