Paisatges del vi: DO Terra Alta

Compartir
Paisatges del vi: DO Terra Alta

Entre el riu Ebre i la frontera d'Aragó es troba la regió vitivinícola més meridional de Catalunya, la Terra Alta.

El conreu de vinya és la principal activitat econòmica de la comarca, només cal observar les 6.000 hectàrees que ocupen els cultius i que s'estenen entre la Plana i l'Altiplà.

Aquestes formacions, que doten al terrer d'unes particularitats concretes, són fruit de les serres calcàries del Port d'Horta, la Serra de Pàndols i la Serra de Cavalls.

El clima que presenta el territori i el terreny calcari, doncs, fan possible el cultiu de vinya i la posterior producció de vins blancs, negres i vins rancis i licors. A més, permet el creixement del cep insígnia de la regió, la Garnatxa Blanca, que li atribueix autenticitat, personalitat i tradició.

La ruta, que permet endinsar-se en aquesta regió, és circular i combina cultura i gastronomia conduint-nos, al llarg de 70 quilòmetres, per les principals zones vitivinícoles de la comarca.

Es proposa iniciar la ruta al municipi de Gandesa, concretament al celler modernista que acull la localitat, i, havent transcorregut sis municipis, finalitzar a El Pinell de Brai.

Paisatges del vi: D.O. Terra Alta és una ruta realitzable en diferents moments de l'any, ja que el seu paisatge és canviant, així com les olors i la flaire que es desprenen de les vinyes, les quals permeten viure una experiència sensorial memorable a través d'un glop de vi.

El Consell Regulador de la D.O. Terra Alta

Tota Denominació d'Origen (D.O.) compta amb un Consell Regulador que s'encarrega de garantir i avalar que tots aquells vins que disposen d'aquesta certificació compleixen unes condicions determinades.

Celler Cooperativa de Gandesa (obra de Cèsar Martinell)Així, per endinsar-nos en els vins de la Terra Alta i en la seva cultura vitivinícola es proposa iniciar la ruta a l'edifici del mateix Consell Regulador a L'Espai del Vi i de l'Oli. Aquest és un espai on el client visitarà un Centre d'Interpretació que contribueix a emmarcar el descobriment enològic de la comarca, gaudirà de cates comentades amb reserva prèvia i veurà més de 100 referències de vins emparats per aquesta denominació a preu de venta públic de celler.

El Consell Regulador està situat a la capital de la Terra Alta, a Gandesa, un municipi que es troba al cor de la comarca i és una de les zones productores més grans de la Denominació d'Origen. Per això, l'activitat vitivinícola és de les més predominants a la població i es fa palès amb el nombre de cellers que es troben al casc urbà.

No obstant això, un celler destaca entre la resta, el Celler Cooperatiu de Gandesa (1919). Aquest, obra de Cèsar Martinell, ha estat designat com una de les set meravelles de Catalunya.

De les valls a les vinyes d'alçada

La ruta continua cap a Corbera d'Ebre, municipi a 5 km de Gandesa.

Aquest és un altre dels municipis amb una gran tradició vitivinícola on destaquen els cultius de ceps estesos per les nombroses valls que connecten amb Gandesa i també Vilalba dels Arcs.

En aquestes valls, on hi predominen, significativament, les vinyes, hi tenen lloc formacions geomorfològiques molts interessants i atractives, paisatgísticament. Per una banda, es troben els costers, que es caracteritzen per la seva pendent i, per l'altra, els fondos, que són espais formats per sòls més profunds i més fèrtils.

Corbera d'Ebre i vinyes vista des de Vilalba dels ArcsA través de la vall de Canyelles, on es poden identificar construccions de pedra seca entre els costers i els fondos, s'arriba a Vilalba dels Arcs, població situada a 8 km de Corbera d'Ebre.

Vilalba dels Arcs es caracteritza per ser una de les zones productores de la Terra Alta amb major altitud i amb un important esperit cooperativista.

De fet, el nom de la "Terra Alta" es deu a l'altitud que presenta la regió sobre el nivell del mar i de la perspectiva de la depressió del riu Ebre que es pot apreciar des d'aquesta comarca.

El terme de Vilalba dels Arcs s'ubica, concretament, a 400 metres sobre el mar, la qual cosa fa que el clima sigui més sec i que hi dominin els vents, el cerç i la garbinada, que ocupen un paper important en les particularitats que presentarà, posteriorment, el vi.

Així, el Cerç fa que els ceps i els raïms no s'humitegin, ja que les ratxes que aquest bufa poden assolir els 100 km per hora. Pel contrari, la garbinada, que és la marinada que prové de la costa, ajuda a equilibrar el nivell hídric i d'humitat de les vinyes durant els períodes més secs.

Les particularitats del nord i del centre de la Terra Alta

A 10 km de Vilalba dels Arcs es troba La Pobla de Massaluca.

La Pobla de Massaluca és el municipi productor de la D.O. Terra Alta ubicat més al nord de la regió però on les vinyes continuen ocupant una presència significativa. A més, aquestes comparteixen protagonisme amb altres activitats agrícoles de caràcter mediterrani prou importants a la comarca, l'ametller i l'olivera.

Vinyes de la DO Terra Alta NordDe La Pobla de Massaluca segueix la ruta fins a Batea.

No obstant això, abans de visitar Batea val la pena aturar-se a Massalocà o Massalucà, el qual acull un mirador des d'on gaudir de la panoràmica de les vinyes combinada amb una obra d'Art al Ras o a l'aire lliure anomenada com "Punts de vista".

Massalocà es troba al mig de las pista que comunica La Pobla de Massaluca i Batea.

Batea és el municipi que compta amb la major extensió de superfície vitícola de la Terra Alta, la qual es divideix en dues zones: la vila amunt (vinyes situades a major altitud) i la vila avall.

A prop de Batea, a la pista en direcció a Caseres, es troba el mirador de les Planes d'Almudèfer que esdevé un lloc privilegiat per conèixer el passat geològic de la comarca i admirar les muntanyes dels Ports.

Seguint per la carretera N-420, la ruta es dirigeix a Bot, al bell de mig de la Terra Alta.

Aquesta és una de les darreres poblacions que es proposa visitar amb una gran tradició vitivinícola que s'evidencia en moltes de les cases del poble, les quals acullen a les seves dependències  el seu propi celler.

Part d'aquesta tradició es recull també al Museu del Vi que s'allotja al Celler Cal Menescal. Aquest és una sala - museu que conté estris i utensilis emprats en la vida rural, des d'instruments de cuina als propis que s'utilitzaven per tasques agrícoles.

L'empremta de Cèsar Martinell

L'última parada de la ruta és a El Pinell de Brai, municipi ubicat a 19 km de Bot.

Celler Cooperatiu de Pinell del Brai (obra de Cèsar Martinell)En aquesta població es troba una altra de les obres modernistes de l'arquitecte Cèsar Martinell i que esdevé una visita obligada de la ruta, el Celler Cooperatiu del Pinell.

Aquest edifici és un celler modernista en el qual destaca el fris de ceràmica vidriada de la façana principal i que ha esdevingut, també, un símbol per la D.O. Terra Alta i ha estat declarat Bé d'Interès Cultural Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Fou construït entre 1918 i 1927, com el de Gandesa que s'inicià l'edificació al 1919. Així, aquests dos presenten les principals característiques dels cellers modernistes de Martinell, els quals destaquen per ser construïts en maó i en volta catalana. Així com les tines s'homogeneïtzen i integren amb la pròpia arquitectura de l'edifici. Unes obres mestres dignes d'observar amb atenció.

La Passió de Vilalba dels Arcs

Vilalba dels Arcs

Llegir més...

Cooperativa de Gandesa

Gandesa

Llegir més...

Coves de Benifallet

Benifallet (a 7.5 Km)

Llegir més...

Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre

Gandesa

Llegir més...

On menjar

Restaurant Hotel Nou Moderno

Vilalba dels Arcs

Llegir més...

Lo Petit Sommelier

Falset (a 29.2 Km)

Llegir més...

Enoturisme Celler Piñol

Batea

Llegir més...

Restaurant Hotel Nou Moderno

Vilalba dels Arcs

Llegir més...

Casa Teto

Bot

Llegir més...

Ca la Leonor

Bot

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: 6 entrades dobles per visitar La Fageda

Llegir més...

La Primavera del Cava retorna al maig amb 16 activitats entre…

Llegir més...

Propostes

L'Ordre del Temple a Miravet - Castell Templer

Llegir més...

El silenci de l'Ebre - Espais Batalla de l'Ebre

Llegir més...

Agenda

Programa't Cultura del febrer al juny a Alcarràs

19/04/2024 ...

Llegir més...

19 d'abril, dia Mundial de la bicicleta

19/04/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!